Home CultuurANS luistert ANS luistert: Geschiedenis voor herbeginners: De penis van Napoleon, rechtgezet – ★★★

ANS luistert: Geschiedenis voor herbeginners: De penis van Napoleon, rechtgezet – ★★★

De historie rondom Napoleon Bonaparte is zonder twijfel een verhaal dat tot de verbeelding spreekt. Dat zelfs zijn penis voer voor een podcast is, bewijzen de makers van Geschiedenis voor herbeginners. In vijf korte afleveringen wordt er zowel melig als bloedserieus gezocht naar de waar- en onwaarheden rondom dit opwindende onderwerp.

Jonas Goossenaerts en Filip Vekemans, de makers van deze podcast, begonnen in 2020 met hun ‘gesproken dagblad in virale tijden’. Ondertussen zijn ze een paar podcastseizoenen verder, waarin onderwerpen als het koloniale verleden van België en de Koude Oorlog uitgebreid worden besproken. Ook Napoleon Bonaparte speelde in een aantal afleveringen de hoofdrol. Daarin werd even gesproken over zijn penis en zo werd het zaadje geplant voor een nieuw, korter en luchtiger seizoen, waarin de zoektocht naar de waarheid rondom het keizerlijke geslachtsdeel centraal staat.

Wat er allemaal over deze piemel te vertellen valt, bespreken Goossenaerts en Vekemans in de eerste aflevering. In een fragment uit een televisieprogramma van de VRT, de Vlaamse NPO, hoorden de podcastmakers voor het eerst een aantal sappige beweringen over Napoleon’s penis. Het schijnt namelijk dat de Britse overwinnaars Napoleons lid na zijn dood hebben afgesneden, deze na vele omzwervingen tegenwoordig in het bezit zou zijn van een Amerikaanse uroloog en het om een uitzonderlijk klein exemplaar gaat.

Een zoektocht naar de waarheid

Hoe het zit met deze drie beweringen wordt door Goossenaerts en Vekemans in de volgende afleveringen uitgezocht. De podcast vertelt niet alleen over de resultaten, maar neemt je ook mee in het onderzoek. Zo luister je bijvoorbeeld mee met intensieve Googlesessies naar afbeeldingen van de penis en komen er tijdens de uitzending ‘toevallig’ mailtjes of telefoontjes met nieuwe informatie binnen. Dit maakt het iedere aflevering weer spannend om te horen hoe de zoektocht verder gaat.

Een vage dickpic op Google is geen doorslaggevend bewijs.

Daarnaast worden allerlei twijfels bij de gevonden bronnen besproken. Een vage dickpic op Google is uiteraard geen doorslaggevend bewijs, maar zelfs primaire bronnen blijken soms van twijfelachtige aard. Zo is een Brits, en dus vijandelijk, autopsieverslag heel anders gekleurd dan het verslag van Napoleons lijfarts. Zo’n historisch onderzoek is in potentie slaapverwekkend. Dankzij het lichtelijk lachwekkende onderwerp loodst de podcast je echter op speelse wijze door het onderzoek en leert het je over de betrouwbaarheid van bronnen, zonder een parodie of te kinderachtig te worden.

Minder interessant zijn de lange uiteenzettingen over de VRT en de Vlaamse schrijver Bart van Loo. Het was Van Loo die in het televisiefragment, dat de aanleiding voor deze podcast vormde, vertelde over Napoleons kleine, afgehakte en rondzwervende penis. Hij leverde voor deze beweringen echter geen bewijs aan. De VRT had, als brenger van objectief nieuws, volgens Goossenaerts en Vekemans nooit zo’n onbewezen verhaal mogen presenteren als dé waarheid. Hier wordt relatief veel over gesproken, terwijl je als luisteraar gewoon wil horen hoe het met die penis zit. De zoektocht naar waarheid lijkt daardoor soms meer op een kruistocht tegen Van Loo en de VRT.

Woordspelingen met een Vlaams sausje

Het is een leerzame podcast, zeker voor iedereen die geïnteresseerd is in creatieve synoniemen voor het woord ‘penis’. Denk hierbij aan woorden als ‘Napoleons rampetamp’. Ook leven de podcastmakers zich uit met vele lullige woordspelingen en zoals je ziet, werkt dat aanstekelijk. Zo zoeken ze naar bewijs ‘dat het verhaal van het keizerlijk lid hard maakt’ en ‘tot de waarheid als een paal boven water staat’. De vele woordspelingen en synoniemen zijn soms wat flauw, maar in de context van de podcast zorgen ze er echter voor dat het luisteren vermakelijk blijft. Voeg daar het droge Vlaamse accent van Goossenaerts aan toe en het feest is compleet.

De podcastmakers leven zich uit met veel lullige woordspelingen.

‘Geef gewoon toe, als je eraan begint, kan je moeilijk anders dan geraakt zijn door de penis van Napoleon’, stelt Goossenaerts in een van de afleveringen. Of je de penis van Napoleon nou wel of niet interessant vindt, deze podcast is hoe dan ook een vermakelijke zoektocht. Voor echte geschiedenisfans zal de laatste langere en meer serieuze aflevering over historische curiosa het interessants zijn, of is het misschien leuker om naar een inhoudelijker seizoen van Geschiedenis voor herbeginners te luisteren. Voor iedereen die zich niet als zodanig identificeert, is dit een toegankelijke en grappige introductie in een bijzonder onderwerp.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen