Home CultuurANS luistert ANS luistert: Harnas van glas, Doe mij maar het verdriet – Maaike Ouboter – ★★★★★

ANS luistert: Harnas van glas, Doe mij maar het verdriet – Maaike Ouboter – ★★★★★

Afgelopen maand kwam de nieuwe single van Maaike Ouboter uit: Harnas van glas. Eerder dit jaar kwam ze met het nummer Doe mij maar het verdriet. Uit beide nummers is gebleken dat haar nieuwe muziek opnieuw veel emotionele diepgang heeft. Haar langverwachte derde album is onlangs uitgekomen en de eerste singles worden gewaardeerd. 

De 29-jarige artiest brak in 2013 door met haar deelname aan het televisieprogramma De beste singer-songwriter van Nederland. Ze debuteerde met het nummer Dat ik je mis dat is geïnspireerd op de dood van haar ouders. Ondanks haar zachte klanken kwam het liedje al snel op de Nederlandse hitlijsten terecht. Ze bracht in juni 2015 haar eerste album En hoe het dan ook weer dag wordt uit. Sindsdien heeft Ouboter meer muziek uitgebracht, waaronder Doe mij maar het verdriet en Harnas van glas. Ouboter trapt binnenkort haar tour af in Nijmegen waar ze op 22 oktober te zien is in Doornroosje. 

Contrasterende klanken

De eerste single Doe mij maar het verdriet begint met de vlotte klanken van een akoestische gitaar. De gitaar geeft een rustgevend gevoel dat gepaard gaat met Ouboters warme stemgeluid. Zodra het refrein begint, komen de geluiden van drums, piano en tamboerijn helder naar voren en geven ze het lied meer beweging. Deze instrumenten maken het lied minder eentonig en zorgen ervoor dat de luisteraar wordt aangetrokken om verder te luisteren. Met deze compositie gaat het refrein verder totdat het verrassende geluid van een elektrische gitaar wordt geïntroduceerd. De contrasterende frisse klank van de elektrische gitaar is de finishing touch voor dit boeiende en emotionele nummer. 

De klank van de elektrische gitaar is de finishing touch.

Ook in Harnas van glas is de akoestische gitaar te horen. Deze gaat gepaard met het geluid van een sambabal. Dit instrument veroorzaakt een ritmisch basis geluid dat door het hele nummer is te horen. Hierdoor krijgt de luisteraar een vertrouwd en gegrond gevoel. De lichtere zangstem van Ouboter zorgt voor een duidelijk contrast met de bijna pratende stem van Ouboter die in het begin van het lied is te horen. Dit maakt het lied interessanter omdat er zo meer variatie ontstaat. Door het nummer met het getokkel van de akoestische gitaar hetzelfde te eindigen als het begonnen is, creëert Ouboter het gevoel van een volledig verteld verhaal en raakt ze de luisteraar diep. 

Beeldende teksten

Op haar website is te lezen dat Ouboter zich vanwege de corona maatregelen meer dan ooit heeft kunnen focussen op het schrijven van eerlijke en persoonlijke muziek. ‘Doe mij maar het verdriet is het eerste nieuwe liedje en het is een ode aan het leven en de liefde. Als dat dan eindigt in verdriet, dan liever het verdriet dan dat je die liefde nooit hebt gekend.’ Het delen van deze sombere maar doordringende teksten geeft aan dat ze competentie heeft voor het overbrengen van emotie en gevoel.  

In de tekst van Harnas van glas wordt een heldere situatie geschetst. Hier kan de luisteraar inbeelden dat iemand een schild om zich heen draagt om zichzelf te beschermen tegen gevoel en geluk. ‘Ik heb een laagje om me heen, En toch zie je me meteen, Je kijkt recht bij me naar binnen’. Ouboter zingt hier over gevoelens waar ieder mens wel eens mee zit, waardoor het inlevingsaspect van haar muziek haar onderscheidt van andere artiesten. 

In de tekst van Harnas van glas wordt een heldere situatie geschetst.

Het nieuwe album

De thema’s uit de eerste twee single zijn terug te horen in het nieuwe album. Ouboter zingt wederom over de liefde en de gevoelens die daarbij komen kijken. Het album heeft echter nummers met een melancholischer tintje dan de twee singles. Naast de liefde, zingt ze namelijk ook over haar overleden ouders. Dit is bijvoorbeeld te horen in Zoals jij vroeger deed. Hier zingt Ouboter over hoe ze bepaalde trekjes heeft overgenomen van haar moeder. In Brief aan mijn vader beschrijft ze hoe haar huidige relatie haar doet denken aan haar vader. Het is vanzelfsprekend dat mensen die zich in een soortgelijke situatie bevinden als Ouboter, zich in haar nieuwe muziek kunnen vinden. Maar voor degene die nog nooit zoiets hebben meegemaakt, is Ouboter zo getalenteerd dat ook zij zich kunnen inleven. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen