Hoe overleef ik… het impostersyndroom, een burn-out of coming out? Francine Oomen is terug van weggeweest, in een podcast waarin ze met jongvolwassenen bespreekt wat hen bezig houdt. In dertien afleveringen wordt in mooie, oprechte gesprekken gepraat over de problemen die twintigers tegenwoordig voor hun kiezen krijgen.
De fictieve Rosa maakte in de Hoe overleef ik…?-boeken alle problemen mee die een puber mogelijkerwijs tegen het lijf kon lopen. Verkeerde vriendjes, puberaal pesten, vaak verhuizen, strenge stiefvaders: noem een probleem en de serie had er survivaltips voor. Francine Oomen hielp een hele generatie door deze moeilijke levensfase heen met haar boeken. Maar als het volwassen leven vervolgens begint, wachten er weer allerlei nieuwe problemen. Daarom deed de net afgestudeerde Juriaan op TikTok een smeekbede: Francine, we hebben je harder nodig dan ooit.
Oomen is gelukkig de beroerdste niet en besloot iedereen te verblijden met de aankondiging van een nieuw boek over de inmiddels volwassen Rosa. Om inspiratie op te doen deed ze een oproep aan twintigers om een kop koffie te gaan drinken. Toen er na 24 uur al vierduizend brieven waren binnengestroomd, besloot Oomen dat ze hier meer mee wilde. Uit de gesprekken die ze met enkele uitverkoren briefschrijvers voerde, waaronder natuurlijk TikTok-Juriaan, ontstond een podcast die een stem geeft aan deze leeftijdsgroep.
Met de billen bloot
Iedere aflevering vertelt een jonge gast waar hij in het leven mee worstelt. Het is een eerlijke, kwetsbare podcast met verhalen waar de meeste twintigers niet graag mee te koop lopen, maar wel herkenbaar zijn. Zo heeft Juriaan last van een impostersyndroom, verloor Lola haar beste vriendin aan zelfdoding en kan Alex er thuis niet voor uitkomen dat ze op vrouwen valt. Ze vertellen open en eerlijk waar ze last van hebben, hoe dat komt en op welke manier ze ermee proberen om te gaan. Oomen creëert op haar beurt een goede sfeer voor dit soort openhartige gesprekken. Ze luistert aandachtig, stelt de juiste vragen en gaat soms, zoals ze het zelf noemt, ook ‘met de billen bloot’ door haar eigen ervaringen te delen.
Oomen creëert op haar beurt een goede sfeer voor dit soort openhartige gesprekken.
De uitgebreide en oprecht geïnteresseerde vragen van Oomen zorgen voor een bijzonder inkijkje in het leven van haar gasten. Het is echter geen podcast om te binge-luisteren, want de afleveringen zijn door de diepe gesprekken wat zwaar: ze hebben vaak zelfs iets weg van luisteren naar een therapiesessie. Als een ware psycholoog zegt Oomen dan ook dingen als ‘Waar denk je dat die onzekere stem in je hoofd vandaan komt?’ en ‘Dat noemen ze subliminale boodschappen.’
Hoe overleef ik… zonder survivaltips?
Gelukkig is Oomen geen psycholoog van de Freudiaanse soort, dus geeft ze ook concrete tips om mee aan de slag te gaan. Elke Hoe overleef ik…?-fan zal dit soort survivaltips nog herkennen. Om bijvoorbeeld om te gaan met een burn-out geeft de schrijver de volgende tips:
- Zoek de reden waarom jij zoveel moet van jezelf;
- Verander de manier waarop je kijkt. Zie het niet als een ziekte, maar als signaal;
- Laat je gevoel spreken in expressie. Je kan bijvoorbeeld tekenen of schrijven;
- Zoek hulp, je hoeft het niet alleen te doen.
Deze tips zijn niet wereldschokkend, en liggen misschien zelfs wat voor de hand. Toch is het goed om ze zo concreet te horen. Zoiets kan net het laatste zetje zijn dat een luisteraar nodig heeft.
Je wil gewoon weten hoe het verder gaat met Rosa en haar vrienden.
Feit of fictie
Ondanks de herkenbare tips kan de podcast in vergelijking met de Hoe overleef ik…?– boeken voor fans misschien wat tegenvallen. Je wil gewoon weten hoe het verder gaat met Rosa en haar vrienden. Heeft ze bijvoorbeeld nog altijd een relatie met Neuz en is Jonas nog haar beste vriend? De torenhoge studieschuld van de totaal onbekende Manon uit de podcast is in vergelijking daarmee een stuk minder interessant. Daarnaast zijn de boeken een stuk troostrijker: Rosa komt uiteindelijk altijd weer op haar pootjes terecht, waar het voor Manon maar afwachten is of en hoe ze die vijftigduizend euro schuld ooit gaat afbetalen.
De podcast is daarom geen enorme aanrader voor de grootste fans van de boekenreeks, maar wel voor iedereen die zich afvraagt of hij de enige is die met bepaalde dingen in de knoop zit. De openhartige verhalen raken en laten zien dat iedereen op zijn eigen manier met het twintig-zijn worstelt. Ook voor oudere luisteraars biedt de podcast een mooi inkijkje in deze generatie en wat hen bezighoudt. En wat Juriaan betreft, die heeft de tips rondom zijn impostersyndroom gekregen die hij blijkbaar zo dringend nodig had.
Wil je meer recensies van albums of podcasts lezen? Je vindt ze hier.