Home CultuurANS luistert Ans Luistert: KwaadAardig – ★★★★

Ans Luistert: KwaadAardig – ★★★★

door Rosan Bouma

Op 1 november is door 3FM en AVROTROS de fascinerende podcast KwaadAardig uitgebracht. In de podcast wordt een spannend fictief verhaal verteld met zowel thriller als sciencefiction elementen. Tijdens het luisteren slokt het verhaal je aandacht volledig op en het heeft eveneens de kracht om de luisteraar daarna aan het denken te zetten.

In de zesdelige podcast staat de achttienjarige Izzy centraal die al van jongs af aan verkeerde keuzes maakt, waardoor ze zichzelf constant in de nesten werkt. Tijdens de eerste aflevering wordt ze opgepakt voor diefstal, waarna ze ervoor kiest om mee te doen met een gedragsexperiment voor probleemjongeren in ruil voor strafvermindering. Dit experiment blijkt echter wreder te zijn dan ze had verwacht. Zo worden er onder dwang chips in de hoofden van de deelnemers geplaatst. Deze chip wordt gezien als hun gedragscoach, die door middel van een stem in hun hoofd advies geeft bij hun acties en keuzes. Izzy’s chip heet Aila, die haar vanaf het eerste moment helpt betere keuzes te maken. Izzy probeert echter weg te lopen om de gevolgen van het experiment te vermijden. De chip die al in haar hoofd zit, laat haar in de daaropvolgende afleveringen echter verrassende keuzes maken.

Prikkelende spanning

De stemacteurs zijn er overtuigend in geslaagd de personages tot leven te wekken, waaruit blijkt dat de acteurs zich hebben ingeleefd in de personages. Dit is niet verrassend, aangezien bijna iedereen die een stem heeft ingesproken in deze podcast daarnaast een carrière heeft als acteur. Door de kwaliteiten van de stemacteurs kan de luisteraar zich een duidelijk beeld vormen van het karakter van zowel Izzy als de andere personages. Dit maakt de podcast beeldend, wat bijdraagt aan de spanning van het verhaal.

Naast de goede stemacteurs draagt ook de muziek bij aan de spanning van de reeks. Er is gebruik gemaakt van moderne muziek, zoals Electro, Synthwave en EDM. Deze muziek zorgt voor duidelijke sferen en voegt een laag emotie toe in bepaalde scènes, zonder dat letterlijk hoeft te worden benoemd hoe de personages zich voelen. De luisteraar kan zich hierdoor makkelijk inleven in het verhaal, voornamelijk tijdens spannende scènes met opzwepende muziek.

Surrealisme of realisme

Hoewel de podcast een fictief verhaal is, stipt het belangrijke thema’s en realistische dilemma’s aan. Izzy krijgt gedurende het verhaal van haar gedragscoach lessen over het maken van keuzes en welke rollen haar eigen verantwoordelijkheid en geweten daarin spelen. De luisteraar volgt de sterke karaktergroei van Izzy. Zij verandert van een boos en gekwetst meisje in een verstandige jonge vrouw die weloverwogen keuzes maakt. Dit is leerzaam voor de luisteraar, omdat het vragen oproept over diens eigen keuzes, geweten en verantwoordelijkheden. Iedereen maakt immers, net als Izzy, wel eens een verkeerde keuze. Dit zorgt ervoor dat de podcast niet alleen als vermaak dient, maar ook prikkelt om over deze thema’s na te denken.

Het enige minpunt van de podcast is dat sommige delen onrealistisch aanvoelen. Het is bijvoorbeeld opmerkelijk dat er weinig toezicht is op het experiment. Hoe kan het gebeuren dat deze jongeren vanuit een overheidsinstantie zo slecht worden behandeld, zonder dat daar op tijd aandacht voor is? Dit is een vraag die bij de luisteraar op kan komen en daarmee af kan doen aan de kwaliteit van het verhaal. KwaadAardig is al met al een podcast die zeker aan te raden is voor fans van zowel het thriller- als sciencefictiongenre, maar ook voor iedereen die zin heeft om even helemaal weggenomen te worden uit de dagelijkse sleur. Met behulp van goed gekozen muziek en sterke stemacteurs blijft de podcast spannend en stipt het daarnaast realistische thema’s aan. Deze podcast is er dan ook in geslaagd om de luisteraar een wijze les mee te geven in de vorm van een vermakelijk verhaal.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen