Home CultuurANS luistert ANS luistert: Napleiten – ★★★★

ANS luistert: Napleiten – ★★★★

door Marinde de Rijk

Heb je altijd al eens in de schoenen van een advocaat willen staan? Wil je weten hoe het leven van een officier van justitie eruitziet? Of heb je wel eens in het hoofd van een rechter willen kijken? Als dit vragen zijn waar je graag antwoord op wil, dan is er goed nieuws. De podcast ‘Napleiten’ biedt je een uniek kijkje in de wereld van het strafrecht.

Wekelijks duiken misdaadjournalist Wouter Laumans en strafpleiter Christian Floksta (onder andere advocaat in het Marengo-proces) samen de podcaststudio van BNR Nieuwsradio in. Ze gaan in gesprek met een advocaat, officier van justitie of rechter over een strafzaak waarin zij hebben opgetreden en die hen altijd is bijgebleven. Het zijn altijd definitief afgesloten zaken en voor de journalistieke zuiverheid zijn het ook geen zaken waar Flokstra bij betrokken was. Het resultaat? Een enorm boeiend gesprek, dat leuk is voor zowel experts als leken.

Interessant

Alle afleveringen hebben eigenlijk één ding gemeen: ze zijn allemaal ontzettend interessant. Ook al studeer je geen rechten, je hoeft je niet te onthouden van alle absurde verhalen die het strafrecht met zich meebrengt. Zo zijn er afleveringen over echtgenoten die hun exen vermoorden, 18-jarigen die op een Hongaars festival worden opgepakt wegens drugsverkoop (en een hoge gevangenisstraf boven het hoofd hangt) of tieners die eindexamens stelen en doorverkopen aan medescholieren. De luisteraar zal telkens weer versteld staan van de bizarre verhalen. Toch is het absoluut geen gezellige podcast, want ook heftige zaken passeren de revue. Denk bijvoorbeeld aan de moord op Pim Fortuyn. Dit maakt sommige afleveringen minder geschikt voor de snel aangedane luisteraar.

Leerzaam

Naast dat de verhalen boeiend zijn, zit er ook een leerzaam element in de podcast. Volgens de makers heerst er soms veel onbegrip over de werking van het strafrecht en de rol en keuzes van een advocaat, officier of rechter. De podcast is dan ook gemaakt om de “normale burger” een kijkje in de keuken te geven. Om dit te bewerkstelligen vertellen Flokstra en zijn gast uitvoerig over de zaak. Daarbij word je uitgebreid betrokken bij het hele proces in aanloop naar de daadwerkelijke zitting, van aanhouding tot voorlopige hechtenis tot eventuele gevangenhouding. Daarnaast zit Laumans als leek tussen de juristen. Telkens als een onbekende juridische term wordt genoemd, drukt hij op de bel, waarna het kort maar krachtig in Jip-en-Janneketaal wordt uitgelegd. Zo kom je nog eens te weten wat een piketmelding, WOD-traject of parketsecretaris is. 

Hoe kan het dat zo’n aardig persoon iemand om het leven brengt?

Mensenkennis 

Studenten sociale wetenschappen – en alle andere psychologisch geïnteresseerden – kunnen ook hun hart ophalen. Hoe kan het dat zo’n aardig persoon iemand om het leven brengt? Wat beweegt iemand tot zijn daden? Je krijgt van advocaten te horen hoe de inmiddels veroordeelde verdachte zich gedroeg, hoe die dacht en wat die zei. Daarnaast is het enorm aangrijpend om te horen hoe een advocaat zich houding geeft in een zaak. Het is natuurlijk niet niks om elke dag gruwelijke beelden te zien en verhalen aan te horen, en vervolgens kant te moeten kiezen voor de verdachte. Ook de houding van de rechter is interessant. Kun je bijvoorbeeld wel iemand veroordelen voor moord, terwijl het lijk nooit is gevonden, maar je wel volledig overtuigd bent dat de verdachte zich hieraan schuldig heeft gemaakt? Je wil natuurlijk de dader straffen, maar als jaren later blijkt dat hij het niet heeft gedaan, heb jij wel iemands volledige leven verpest. De podcast zet je aan het denken over wat jij in die situatie zou doen.

Algemeen waardeoordeel

Al met al biedt Napleiten een fantastisch kijkje achter de schermen van het juridisch strijdtoneel. De podcast geeft een goed beeld van hoe advocaten, officieren van justitie en rechters denken en hoe zij optreden in zaken. Het is leerzaam en interessant, maar het kan je ook zeker een brok in je keel bezorgen. Toch is deze podcast een aanrader voor iedereen die het boeiend vindt om het strafrecht in de praktijk te ervaren. Kruip deze donkere maanden dus lekker op de bank met een dekentje en theetje en laat je onderdompelen in al het moois dat dit rechtsgebied je te bieden heeft. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen