Home CultuurANS luistert ANS luistert: Rare jongens, de podcast – ★★★★

ANS luistert: Rare jongens, de podcast – ★★★★

In de nieuwe podcastserie Rare jongens, de podcast onderzoeken Olivier Hekster (Radboud Universiteit) en Merijn Doggen (Universiteit van Nederland) hoe de Romeinen keken naar thema’s die nu nog actueel zijn. Een podcast die beluisterd moet worden, zeker als Nijmeegse student, studerend in de stad die de Noordelijke grens van het oude Romeinse Rijk aangaf.

Rare jongens, die Romeinen


‘Hoe vaak denk jij aan de Romeinen?’, deze vraag luidt het begin van de eerste aflevering in, en is een vraag die je waarschijnlijk al vaak tegen bent gekomen. ‘Jouw Romeinse Rijk’ is de meest recente trend met betrekking tot deze periode in de geschiedenis, maar is zeker niet de eerste. Zo heeft menigeen Asterix en Obelix gelezen of Welkom bij de Romeinen gezien. Rare jongens, de podcast is een serie waarin elke week een ander maatschappelijk thema wordt besproken. De omschrijving creëert de verwachting dat de podcast gaat over de manier waarop de Romeinen dachten over thema’s van nu. Dit is echter andersom, het gaat over hedendaagse maatschappelijke thema’s, zoals racisme en feminisme, en hoe die er destijds uitzagen. 

Voorkennis over het Romeinse Rijk kan handig zijn, maar is zeker niet noodzakelijk voor een fijne luisterbeleving. In de eerste aflevering schetsen Hekster en Doggen een referentiekader over hun definitie van het Romeinse Rijk. Dit zorgt ervoor dat iedere luisteraar met dezelfde verwachtingen de podcast ingaat. Tijdens de podcast wordt er niet alleen verteld over het bestaan van bepaalde maatschappelijke thema’s, zoals migratie, maar ook hoe dit er destijds uitgezien zou hebben. Voor degenen met voorkennis kan dit eerste stukje uitleg als herhaling voelen. De uitleg over hoe een thema er destijds uitzag, is hetgeen wat voor extra verdieping en een compleet beeld zorgt. Zo wordt er niet alleen verteld dat sportgeweld niet om de sport zelf ging, maar ook hoe dit eruit gezien zou hebben.

Een utopische samenleving


De informatie die in de podcast wordt verstrekt, wordt niet gebruikt om lessen voor nu uit te halen, maar om inzicht te bieden over het leven van toen. Hekster vertelt dat het leven van nu fundamenteel zo anders is vergeleken met het Romeinse Rijk, dat er weinig van te leren valt. Zo wordt er in de aflevering over racisme geconcludeerd dat racisme zoals wij dat kennen toen niet bestond. Bij deze conclusie merkt Doggen op: ‘Dat klinkt bijna als een utopische samenleving.’ Waarop Hekster antwoordt: ‘De basis van het Romeinse Rijk is dat het een militaire dictatuur is, ik vind het lastig om het een utopische samenleving te noemen.’ 

De podcast eindigt met een fantastische rubriek. Het is hier aan de luisteraar om iets te bedenken waar de Romeinen vast niet over nagedacht zouden hebben, zoals robots of leven op Mars. Dit onderdeel geeft goed weer dat een aantal ‘moderne’ ideeën lang zo recent nog niet zijn en daagt de luisteraar uit om na te denken over misschien toch niet zulke recente ideeën.

Feminisme of boerenprotesten


Hoewel het handig is om de eerste aflevering eerst te luisteren, bieden de uiteenlopende onderwerpen de vrijheid om de afleveringen te kiezen die jou interesseren. Onderwerpen van feminisme tot aan boerenprotesten worden in ongeveer twintig minuten besproken, wat voldoende diepgang biedt zonder langdradig te zijn. Tijdens de afleveringen komt zo nu en dan een ironische opmerking voorbij, wat voor de juiste dosis humor zorgt in deze vooral informatieve podcast. Bovendien zorgt de lengte van twintig minuten ervoor dat één aflevering bijna geheel beluisterd kan worden tijdens de treinreis tussen Nijmegen en Arnhem of wandelend langs de Noordelijke grens van het Romeinse Rijk, de Waalkade.

Al met al is deze podcast erg informatief met de juiste dosis humor, makkelijk te volgen en niet te langdradig. Dus zit je in de trein naar de uni of thuisthuis, zet deze podcast eens op. En vraag jezelf af: Wat is iets waar de Romeinen waarschijnlijk nog nooit eerder over hebben nagedacht?

Dit artikel verscheen eerder in ANS-Krant 7.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen