Binnen ANS verzamelt zich elke maand een testpanel dat alles voor je uitprobeert. Is het bijvoorbeeld handig om een ritalinnetje te poppen voor het studeren, kun je een week op de universiteit overleven zonder telefoon en hoe is het om als student een periode te vasten? Je leest het in ANS test.
Creatievere essays, productievere UB-sessies en eindelijk een spanningsboog die lang genoeg is om een college af te kijken. Het zijn niet alleen de dromen van iedere student, maar ook de voordelen die microdoseren belooft te brengen. Bij microdoseren neem je om de paar dagen een kleine hoeveelheid van een psychedelische drug tot je. Bij de juiste dosering zou je subtiele effecten moeten voelen die je dagelijks functioneren niet in de weg zitten. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat je gaat trippen van een microdosis. Wat je wel wil voelen zijn concentratie- en productiviteitsboosts en emotionele voordelen, zoals een verhoogd geluksgevoel.
Microdoseren duikt de laatste jaren steeds vaker op in de media. De beginnende microdoseur hoeft zodoende niet verlegen te zitten om informatie of middelen. Een microdoseerkit, waarbij truffels in voorverpakte porties van een gram zitten, is zo besteld. Binnen een paar minuten googelen verdrink je daarnaast in uitleg over doseerschema’s, toolkits en het vinden van je ‘sweet spot’: jouw ideale dosis. Websites spreken elkaar echter regelmatig tegen. Ze laten bovendien dikwijls de kwakzalverij-alarmbellen rinkelen vanwege hun sketchy layout en het achterliggende verdienmodel. Er is nog weinig onderzoek naar microdoseren gedaan. Wordt dat college echt makkelijker te volgen als je van tevoren een beetje truffels neemt? ANS test het!
Ontbijt met een nasmaakje
Microdoseren kan met verschillende psychedelica, maar in Nederland zijn alleen truffels legaal. Een maand lang hanteren we een schema waarbij we twee keer per week een gram tot ons nemen, met als regel dat er altijd minstens twee dagen tussen zitten. Psilocybine, de actieve stof in truffels, blijft 48 uur actief in je lichaam. Je zou dan dus steeds twee dagen lang verschil moeten merken. Op dag drie voel je je weer ‘normaal’ of neem je een nieuwe dosis. Het wordt aangeraden om van tevoren vast te stellen wat je met het microdoseren wil bereiken en om een dagboekje bij te houden over je bevindingen.
Het is gebruikelijk om een microdosis bij je ontbijt te nemen. Wie weleens truffels genomen heeft, kan zich voorstellen dat je maag zich na een paar keer microdoseren al omdraait voordat je de microdoseerkit überhaupt aanraakt. Truffels zijn niet lekker en zeker ‘s ochtends is het een opgave om ze naar binnen te werken. Als ze eenmaal achter de kiezen zitten, ‘kickt’ de psilocybine na een halfuurtje in.
Dit merken we doordat de truffels zorgen voor een iets ander gevoel van bewustzijn dan gewoonlijk. Het is vergelijkbaar met wat je voelt als je een klein beetje aangeschoten wordt: prikkels komen net anders binnen. Veel microdoseerwebsites spreken van een ‘verhoogd bewustzijn’, waarbij je beter met jezelf in contact staat. Wij vinden het eerder voelen alsof je een kleine afstand hebt tot de wereld en de mensen om je heen. Dat heeft geen voordelen, maar belemmert je dagelijks functioneren verder ook niet.
Psilozie je iets aan me?
Studiegenoten, collega’s, huisgenoten: iedereen die weet dat we microdoseren, bestookt ons met vragen. Het onbegrip springt er vaak vanaf, met vragen als: ‘Ben je nu aan het trippen?’ en ‘Mag ik je pupillen eens zien?’ Het zorgt er wel voor dat we hyperbewust zijn van wat het microdoseren met ons doet.
Helaas is dag in dag uit de conclusie dat de truffels ons niet helpen bij het studeren. Pieken en dalen in concentratie, creativiteit en energieniveau voelen natuurlijk en zijn wat ons betreft niet toe te schrijven aan het microdoseren. Op de dagen dat de psilocybine uit ons systeem is, zijn deze fluctueringen namelijk niet anders. Ze zijn daarnaast hetzelfde als voorafgaand aan het experiment. We worden dus niet productiever van de truffels.
Op emotioneel niveau merkt Marieke wel verschil: ze voelt zich vlakker dan anders. Emoties zijn minder intens en alles lijkt minder belangrijk dan gewoonlijk. Het komt overeen met een vaker genoemd effect van microdoseren: ‘Het leven voelt luchtiger’. Bij haar uit dit zich in vaker te laat komen, iets dat voorheen zelden voorkwam. Daarnaast verwerkt ze tegenslagen nu door de schouders op te halen in plaats van een halfuurtje uit te huilen. Alhoewel Marieke dat een aangename gewaarwording vindt, voelt ze zich ook minder zichzelf. Ze zou toch liever weer gewoon op tijd komen.
Macrodoseren
Hoewel je zou denken dat er met voorverpakte doses truffels weinig mis kan gaan, is het toch mogelijk dat je te veel in een keer neemt. Microdoseerwebsites betogen immers dat iedereen een eigen ‘sweet spot’ heeft. Daarnaast kan het zo zijn dat er meer psilocybine in je lichaam reageert als je de truffel stuk kauwt in plaats van doorslikt, of voor het ontbijt neemt in plaats van tijdens. Claire ervaarde één lichte trip tijdens de microdoseerreis: misselijkheid, een gevoel van gejaagdheid, behoefte aan ontspanning en lichte visuele effecten. Het is een geruststelling dat truffels ongevaarlijk zijn en dat ongewenste bijeffecten in principe tijdelijk zijn. Het is echter minder prettig om te moeten uitleggen dat je iets niet afkrijgt omdat je ‘wandkleed golft’.
Psilocybine als nieuwe cafeïne?
We zijn niet enthousiast over het microdoseren: voor een productievere studeersessie kun je beter een koffietje halen. Een gram truffels leverde niet veel meer op dan een vieze nasmaak, een gek gevoel en veel vragen van vrienden. Tenzij je emotieloos door het leven wil gaan of licht wil trippen op momenten dat het niet per se uitkomt, is microdoseren wat ons betreft niet de moeite waard.
Wat zeggen de deskundigen?
Hoe kan het dat onze ervaringen zo schril afsteken bij de effecten die het internet ons beloofde? ‘Microdoseren werkt altijd. Als je niks van een microdosis merkt, zit je te veel in je hoofd’, stelt Maria Johanna, ervaringsdeskundige en tevens eigenaresse van een microdoseerwebshop. Ze microdoseert zelf vrijwel elke dag. ‘Zo sta ik in contact met mijn hart, intuïtie en emoties’, beweert ze. ‘Het kan zijn dat je niet de effecten krijgt die je wil omdat je bijvoorbeeld nog iets anders moet verwerken.’ Ze schetst: ‘Misschien microdoseer je omdat je een betere concentratie wil, maar word je enkel moe en wil je heel veel slapen. Dan had je dat blijkbaar nodig. Het gebeurt om je lichaam in balans te brengen.’
Eline Haijen, promovendus aan de Universiteit van Maastricht, doet momenteel onderzoek naar de effecten van microdoseren. Zij geeft een andere mogelijke verklaring voor het wegblijven van een productiviteitsboost: ‘Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat microdoseren werkt. Het kan zijn dat het een placebo-effect is.’ Ze vertelt dat bedrijven die microdoseerkits verkopen, daar adviezen bij geven of coachingstrajecten aanbieden. ‘Die zijn puur gestoeld op ervaring, want er is geen onderzoek gedaan naar hoe vaak en hoe lang iemand bijvoorbeeld zou moeten microdoseren.’ Waar Johanna vindt dat iedereen zou profiteren van een microdosis op zijn tijd, is het volgens Haijen geen goed idee om op eigen houtje te gaan experimenteren. ‘De risico’s van microdoseren zijn nog veel te weinig onderzocht. We weten nog niet of je er psychologisch afhankelijk van wordt en of het in combinatie met andere middelen of medicatie veilig is.’