Home Artikelen Anti-Kantine Nijmegen wil Refter verduurzamen

Anti-Kantine Nijmegen wil Refter verduurzamen

Afgelopen week hebben geëngageerde studenten de Anti-Kantine Nijmegen gelanceerd via hun Instagram. Het initiatief gaat zich met petities en workshops inzetten voor duurzamer non-profit eten op de campus. ‘Ons motto is: goed eten voor studenten, niet voor de winst.’

Afgelopen donderdag stond de Anti-Kantine Nijmegen al op het Radboud Impact Festival (RIF), waar ze wraps en groentegerechten uitdeelde. De organisatie zet zich in voor het verduurzamen van het voedsel op de campus. Mathéa (24, Ecology) is een van de initiatiefnemers en legt uit dat de Anti-Kantine Nijmegen meer, goedkoper, en ook duurzamer veganistisch voedsel in het assortiment op de campus wil zien. ‘Veel veganistische producten zijn helemaal niet zo duurzaam door de manier waarop ze worden verbouwd.’ Ze wijst erop dat er genoeg alternatieven zijn, zoals voedsel dat komt van de community farms. ‘We proberen de universiteit zover te krijgen om de samenwerking met hen te versterken.’ Het gaat in de productie dan niet alleen om de ecologische voetafdruk en de CO2-uitstoot die vrijkomen met de voedselproductie, maar ook over hoe rechtvaardig het productieproces echt verloopt.

Anti-Kantine Nimegen wil concreet laten zien dat er echt andere mogelijkheden zijn binnen de voedselproductie. Mathéa wijst naar de gerechten die in haar kraampje op het RIF staan. ‘Ze liggen hier voor je neus: je kan het zo pakken en opeten.’ Om dit te laten zien heeft de Anti-Kantine Nijmegen een petitie opgesteld voor het democratiseren van het voedselbeleid op de campus. Ook werkt ze samen met Plant Based Treaty, een organisatie die streeft naar het faciliteren van plantaardige producten op de universiteit.

Groene Amsterdammers

Anti-Kantine Nijmegen bestempelt zichzelf als het kleine zusje van de in maart opgerichte Anti-Kantine. Die organisatie ontstond uit een protest op het Roeterseiland van de Universiteit van Amsterdam (UvA) tegen de hoge kantineprijzen en het geringe aanbod aan veganistische producten. Een groep studenten deelde een week lang gratis veganistische broodjes uit voor de ingang van de kantine. Na afloop kondigde de UvA aan om het veganistische assortiment uit te breiden voor betere prijzen. Daarin verschilt ze van het Nijmeegse initiatief, dat ook de nadruk legt op het verduurzamen van het voedsel zelf. Dit is hier mogelijk doordat Nijmegen omringd is door platteland en boerderijen.

Anti-Kantine Nijmegen heeft naar eigen zeggen veel hulp gekregen van haar Amsterdamse grote zus. ‘Ze vinden het super cool dat we ons willen inzetten. Ze hebben ons dan ook geholpen met tips wat betreft de financiering of initiatieven zoals het Impact Festival.’ Daarbij heeft de Amsterdamse Anti-Kantine haar een tip gegeven voor de samenwerking met Plant Based Treaty. ‘We hebben hetzelfde hart, maar onze lokalisatie en uitdagingen kunnen wat uiteenlopen. We zijn dan ook een andere universiteit met andere mensen in een ander deel van het land.’ Volgens Mathéa volgt Anti-Kantine Nijmegen niet blindelings het Amsterdamse initiatief, maar kijkt ze wat er aan de Radboud Universiteit nodig is.

Acties

Mathéa vertelt dat er aankomende september weer nieuwe acties op de planning staan. ‘We willen iets groters doen, maar ook vooral iets wat langer duurt.’ Zo is de organisatie bezig met het organiseren van colleges en workshops van climate farmers en lokale studentenorganisaties zoals Rethinking Economics Nijmegen en VSA. Het festival van afgelopen donderdag bood hen in ieder geval een podium om zichzelf bekend te maken.

Rectificatie (21 juni): citaat veranderd om het standpunt van Anti-Kantine Nijmegen beter te verwoorden.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen