In tentamenperiodes zit de universiteitsbibliotheek (UB) vaak bom- en bomvol. Hetzelfde probleem deed zich voor in de UB van Tilburg University, maar daar hebben ze maatregelen genomen: niet-studenten worden tegenwoordig tijdens de tentamenperiodes geweerd.
Wie kent het niet: je wilt even rustig naar de UB om te blokken voor je tentamen Statistiek 2, maar alle plekken zijn bezet door verdacht jong uitziende studentjes. Wonder boven wonder bemachtig je een studieplek, maar het laat je niet los. Zijn de eerstejaars dit jaar nou écht zo jong? Voorzichtig gluur je naar het boek van je buurman, en wat blijkt: hij zit te oefenen in Getal & Ruimte voor 5 vwo.
Om dat te voorkomen heeft de UB van Tilburg University in 2021 toegespitst toegangsbeleid ingevoerd. Tijdens de vier tentamenperiodes is de bieb alleen toegankelijk voor studenten en medewerkers van de universiteit. Bij de ingang staan poortjes die opengaan op vertoon van een Tilburg University Card. ‘Geen geldige universiteitskaart = geen toegang.’
Poortjes
‘In samenspraak met studentenfracties heeft het Tilburgs College van Bestuur besloten dat de bibliotheek een openbaar gebouw is, maar dat er ook met poortjes gewerkt wordt’, laat een medewerker van de Front Office van de UB in Tilburg weten. Sinds twee maanden zijn de poortjes buiten de tentamenweek doordeweeks geopend, en enkel in het weekend en ‘s avonds dicht. Dan krijgt men toegang met een universiteitskaart of lenerskaart. ‘Doordat studenten vaak hun pas vergaten waren medewerkers meer bezig met de poortjes handmatig openen dan met inhoudelijke vragen. Nu ze doorgaans open zijn hebben we veel meer tijd om mensen beter te helpen.’
‘Door de coronaperiode is het lastig te meten, maar het lijkt erop dat de open poortjes geen extra mensen naar de bibliotheek trekken, zoals middelbare scholieren. Bovendien valt een grote groep die mogelijk overlastgevend zou kunnen zijn weg, doordat de poortjes ‘s avonds en in het weekend dicht zijn’, aldus de medewerker. Alhoewel de open poortjes geen extra drukte veroorzaken in normale weken, zorgen dichte poortjes niet voor extra ruimte tijdens de tentamenweek, ziet de medewerker. ‘Dan is het gewoon heel erg druk, dat zien we ook aan het aantal reserveringen.’
Reserveren
Een Tilburgse student die voorheen in Nijmegen studeerde, laat weten dat de bibliotheken van Tilburg en Nijmegen erg verschillen. Zo is de bibliotheek van Tilburg University een stuk kleiner dan die van de Radboud Universiteit (RU). ‘In Tilburg heb je wel meer andere plekken op de universiteit waar je fijn kan studeren, maar ook die zijn op reservering’, aldus de student. Dat kan best vervelend zijn, omdat je hierdoor niet zomaar even kunt binnenlopen als je onverwachts een uurtje vrij hebt om te studeren.
Het weren van mensen van andere onderwijsinstellingen, of van mensen die in een andere stad studeren, zou voor sommigen veel hinder betekenen. ‘Het is voor mij ook heel fijn dat ik in mijn woonplaats Nijmegen terecht kan, want anders zou ik altijd helemaal naar Tilburg moeten om in de bieb te studeren’, laat de student weten. Bij de UB in Tilburg stuiten ze vooral bij hun eigen studenten op onbegrip wanneer de poortjes dicht zijn, aldus de medewerker. ‘We kunnen het nooit voor iedereen goed doen, maar we krijgen vooral negatieve reacties van studenten die hun pas zijn vergeten.’
Lessen voor de RU?
Of poortjes ook voor de RU de oplossing zijn voor drukte tijdens de tentamenweken, is op basis van het Tilburgse voorbeeld nog maar de vraag. Wellicht kan een combinatie van poortjes en reserveringen het aantal studerenden enigszins terugdringen, maar dan moet de universiteit eerst onderzoeken hoe groot het aantal niet-Radboudstudenten is dat zich tijdens de tentamenweken in de UB begeeft. In elk geval zal het permanent weren van elders studerende niet bijdragen aan het open karakater van de RU. Het Tilburgse systeem zou hiervoor een uitkomst kunnen bieden, maar misschien is het spreiden van studenten door meer aantrekkelijke studieplekken te realiseren een vriendelijker idee. Zo kan de universiteit haar eigen studenten faciliteren, zonder haar deuren helemaal te hoeven sluiten voor de rest van Nijmegen.
2 Reacties
Die kinderen zijn vaak ook nogeens schijtirritant en met name luidruchtig asjeblieft verban ze van de campus.
De grote vraag is: waarom gebruiken mensen de faciliteiten van de UB die zelf geen deel van de universiteit uitmaken. M.i. het grote antwoord: de UB voorziet in een behoefte waaraan andere studieplekken niet voldoen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de bieb OBGZ Marienburg. Dat is de grootste bibliotheek van Nijmegen, maar die is alsnog veel te klein. Probeer er maar eens een goede studieplek te vinden. Ik heb er al op de grond gezeten. Het is niet de enige openbare bibliotheek met dat probleem, trouwens.
En dan is er nog de HAN aan de overkant van de campus. De HAN heeft wel studieplekken, maar de openingstijden laten te wensen over, zeker op de momenten dat ze het hardst nodig zijn. En dan is de drempel om de campus over te steken niet heel groot – zeker niet voor mensen die toch al in het Gymnasion gaan sporten.
Ik ben er zelf maar één keer geweest, maar ik was onder de indruk van de bibliotheek in Sittard. Die ligt naast HSZuyd en heeft duidelijk veel meer studieplekken dan de gemiddelde openbare bibliotheek – én Eduroam! Wel beperkte openingstijden…