Home Artikelen Beelden van publiek lunchlezing Radboud Reflects na afloop lezing verwijderd

Beelden van publiek lunchlezing Radboud Reflects na afloop lezing verwijderd

De beelden van het publiek die tijdens de lunchlezing van Radboud Reflects over vrijheid van meningsuiting gemaakt werden zijn verwijderd. Dit blijkt uit navraag bij zowel Politie Oost-Nederland als Radboud Reflects. De precieze reden waarom de beelden gemaakt werden blijft onduidelijk.

Tijdens de lunchlezing, die vorige week op 7 september plaatsvond, maakte een beveiliger opnames van het publiek. Dit zorgde voor commotie, omdat de aanwezigen hier vooraf niet over waren geïnformeerd. Na vragen uit de zaal bleek dat de opnames werden gemaakt op last van een wijkagent en dat ze na de lezing zouden worden verwijderd. Een woordvoerder van Politie Oost-Nederland laat weten dat ‘[de politie] gezien het geweldsincident aan het begin van het studiejaar benieuwd was naar het sentiment tijdens de bijeenkomst’. Dat een beveiliger foto’s maakte van de zaal, was hierbij niet de bedoeling, aldus de woordvoerder: ‘Per abuis heeft een agent gevraagd een sfeerplaatje te maken van de bijeenkomst.’ Omdat er sprake was van een fout, heeft de politie momenteel geen beelden van de zaal in haar bezit, aldus de woordvoerder.

Gewist

Ook Laura Buskens, hoofd bedrijfsvoering Radboud Reflects, benadrukt dat de beelden na afloop van de lezing werden verwijderd. Dit gebeurde onder andere onder het toeziend oog van rector magnificus Han van Krieken en enkele aanwezigen uit het publiek. ‘Toen er niks was voorgevallen, werden aan het einde van de lezing de beelden gewist.’, legt Buskens uit. De beveiliger die de opnames maakte was in dienst van de Radboud Universiteit (RU), maar stond in contact met de meldkamer van de politie.

Gespannen sfeer

De lezing werd georganiseerd naar aanleiding van de aanwezigheid van de extreemrechtse studentenvereniging Groot-Nederlandse Studentenvereniging (GNSV) op de intromarkt. Hierbij gingen activisten en leden van de GNSV met elkaar op de vuist. Vanwege de gespannen sfeer rondom de vereniging, werd de lezing door Radboud Reflects aangemeld bij de beveiliging van de RU. Dit is een RU-procedure, vertelt Buskens. De beveiliging van de RU heeft vervolgens de inschatting gemaakt dat er sprake was van een verhoogd risico. Daarom zou er een beveiliger aanwezig zijn bij de lezing. ‘De dag van tevoren werd dit met ons afgestemd’, aldus Buskens. ‘Op het moment van de lezing werd Radboud Reflects verrast door het feit dat er opeens vier beveiligers aanwezig waren en dat een van hen op last van de wijkagent een foto van de voorkant van de zaal moest nemen.’ Buskens besluit: ‘Normaal gesproken nemen wij geen foto’s van onze zalen, om de privacy van de aanwezigen te waarborgen’.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen