De gemeente Nijmegen heeft besloten om de bomenkap in park Brakkenstein uit te stellen. Naast het protest van omwonenden tegen de kap heeft de wethouder zelf ook haar twijfels of het kappen van alle aangewezen bomen nodig is. Toch zullen tot onvrede gezonde bomen worden gekapt: ‘Dat is voor ons een no go.’
De petitie van buurtbewoners tegen de kap van 203 bomen in park Brakkenstein en het aanvullende protest vorige week vrijdag lijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen: de bomenkap is voorlopig uitgesteld door de gemeente. Dit liet ze weten in een brief aan omwonenden van het park. In de brief is te lezen dat de gemeente de zorgen heeft gehoord en als antwoord daarop kiest om de kap niet in het voorjaar uit te voeren. Naast de signalen van omwonen spelen ook de twijfels over de kap van verantwoordelijke wethouder Cilia Daemen mee in het besluit en het feit dat de aangevraagde kapvergunning niet klopt. Die vergunning gaat namelijk uit van de kap van 203 bomen terwijl de 56 bomen in de Hortus in overleg met de gemeente sowieso worden behouden.
De wethouder heeft besloten om de kap uit te stellen tot in ieder geval het najaar. In de tussentijd zal Daemen samen met deskundigen en vertegenwoordigers van het IVN en de wijkraad een rondje door het park lopen om te kijken welke bomen kunnen blijven staan en welke toch tegen de grond zullen gaan. De 43 bomen die zijn bestempeld als ‘onveilig’ vanwege loshangende takken of aantastingen zullen komende periode wel worden gekapt.
Onvrede
De reden voor uitstel van de bomenkap zijn onder andere de signalen die de gemeente heeft ontvangen tegen de bomenkap in park Brakkenstein. Zo werd door buurtbewoner Anda Schippers in naam van omwonenden een petitie gestart tegen de kap die inmiddels 3651 keer is ondertekend. In de petitie is te lezen dat de buurtbewoners het anno 2023 dom vinden om gezonde bomen te kappen gezien de klimaatcrisis. Ze roepen op tot een duurzame manier om het park op te knappen met behoud van de bestaande ecosystemen. Daarnaast werd vorige week in het park geprotesteerd tegen de kap door Partij voor de Dieren (PvdD) en buurtbewoners.
Daemen betwijfelt zelf ook of de kap van alle aangewezen bomen nodig is. Het plan voor de kap is onderdeel van het herstelplan voor park Brakkenstein dat dateert uit 2017, voor de tijd dat Daemen aantrad als wethouder. ‘Ze heeft onlangs een kijkje genomen in het park toen de ontwikkelingen gingen spelen en heeft haar vraagtekens gezet bij de kap van bepaalde bomen’, vertelt de woordvoerder van de wethouder. Het gaat dan vooral om gezonde bomen die om esthetische redenen zouden worden omgehakt om de laanstructuur te herstellen. Naast esthetische redenen staat in het plan dat bepaalde gezonde bomen worden gekapt om ruimte te maken voor 1322 verschillende nieuwe bomen.
Tijdens de rondgang met deskundigen wordt bepaald welke van de in totaal 63 gezonde bomen alsnog tegen de vlakte gaan. ‘Het wil echter niet zeggen dat van de 63 bomen er straks maar één wordt gekapt’, benadrukt de woordvoerder. Tijdens de rondgang wordt eveneens bepaald of de zieke en dode bomen, die komende tijd blijven staan, worden omgehakt. ‘Er wordt gekeken of het nodig is om zieke bomen meteen te kappen’, zegt de woordvoerder. ‘In principe moeten die bomen echter wel tegen de vlakte.’ De rondgang is nog niet gepland maar het streven van de wethouder is dat het binnen nu en zes weken zal plaatsvinden.
Reactie
‘We zijn ontzettend blij dat de wethouder heeft besloten om de plannen nog een keer tegen het licht te houden en voorlopig geen gezonde bomen worden gekapt’, zegt Eline Lauret, gemeenteraadslid van de PvdD. Ze heeft echter wel vraagtekens bij het kappen van de onveilige bomen. ‘De vraag is wat onveilig is. Een loshangende tak maakt voor ons geen onveilige boom’, legt ze uit. ‘Je kan ook met een goede snoei wat oudere bomen laten staan die in verhouding meer CO2 opnemen dan jonge bomen’, vervolgt ze. De partij wil verder meer duidelijkheid van de gemeente over wanneer de kap precies plaatsvindt en wat er met het hout van de gekapte bomen gebeurt. ‘Als het gekapte hout in het park blijft liggen kunnen insecten zich daarin nestelen. Dat is goed voor de vogelsoorten en zodoende neemt de biodiversiteit verder toe.’
Lauret is minder te spreken over het nieuws dat er alsnog gezonde bomen worden gekapt. ‘Waarom zou je gezonde bomen willen kappen in deze tijd van klimaatverandering?’, vraagt ze zich af. ‘Het is loffelijk dat de gemeente veel soorten bomen terug wil brengen waardoor de biodiversiteit beter wordt, maar voor ons is het een no go om gezonde bomen te kappen.’