Studentenvakbond AKKU overhandigt vandaag een brandbrief aan het College van Bestuur (CvB). In de brief uit zij haar onvrede over het huidige beleid rondom het actieve studentenleven en roept ze het CvB op tot betere ondersteuning van actieve studenten. De brief is door ruim vijftig studentenorganisaties ondertekend.
Vandaag overhandigt AKKU een brandbrief aan het CvB waarin ze de huidige problemen in het actieve studentenleven aankaart. Er zijn momenteel te weinig studenten die actief willen worden bij een studentenorganisatie om alle besturen te vullen en organisaties staande te houden. De studenten die wel actief zijn, worden volgens AKKU onvoldoende ondersteund. De studentenvakbond eist dat het CvB met behulp van nieuwe regelingen hier positieve verandering in gaat brengen. ‘De RU kondigde de “Week of the Active Student” aan om te helpen, maar eigenlijk doet de universiteit nog steeds veel te weinig om het actieve studentenleven te bevorderen. Daarom hebben we besloten om een brandbrief te schrijven’, vertelt Stijn Lintsen, penningmeester bij AKKU. Ruim vijftig Nijmeegse studentenorganisaties hebben de brief ondertekend, waaronder ANS.
Brandbrief
AKKU vindt dat de universiteit niet genoeg doet om het actieve studentenleven te stimuleren. De vakbond kaart aan dat actieve studenten tijdens een bestuursjaar bijvoorbeeld collegegeld moeten betalen en voor een bestuursjaar onvoldoende compensatie krijgen. Hierdoor worden deze studenten gedwongen om naast hun bestuursjaar en studie nog een bijbaantje te vinden om het collegegeld, de hoge huurkosten en boodschappen te kunnen betalen. ‘Deze factoren leveren veel meer stress op dan ooit de bedoeling kan zijn, waardoor de huidige actieve student zowel financiële als mentale druk ervaart’, stelt Roos Lips, algemeen bestuurslid van AKKU. Bovendien maakt deze lage compensatie het voor studenten niet aantrekkelijk om een bestuursjaar te doen: ‘De financiële druk die een bestuursjaar meebrengt speelt hier een hele grote rol in.’ Volgens Lips worden de problemen door het CvB niet als groot ervaren. ‘Ze weten wel dat er problemen en tekorten zijn, maar uiteindelijk vinden de meeste organisaties wel een bestuur en worden de problemen intern opgelost.’ Er zouden volgens de vakbond echter niet zoveel haken en ogen aan het actieve studentenleven moeten zitten. Ze vindt dat er een grondige verandering moet komen in de regelingen zodat studenten zonder zorgen actief kunnen zijn en zich hiertoe aangemoedigd voelen.
Om de actieve student beter te ondersteunen heeft de vakbond in de brief verschillende eisen geformuleerd. De vakbond wil dat de universiteit samen met studenten tot een nieuw bedrag komt dat hen goed compenseert. ‘De nieuwe hoogte van dit bedrag moet ertoe leiden dat een jaar als studentenbestuurder weer haalbaar en aangenaam zal zijn’, is te lezen in de brief. Ook wordt geëist dat de universiteit een collegegeldvrij bestuursjaar aan gaat bieden. ‘Door dit toe te staan kunnen bestuurders zich volledig richten op hun bestuursjaar, wat hun eigen mentale welzijn en het functioneren van hun studentenorganisatie ten goede komt’, schrijft de vakbond. Om de mentale gezondheid van de actieve studenten verder te ondersteunen wordt er gevraagd om een nieuwe afdeling bij Student Support in te voeren die zich specifiek bezighoudt met de problemen van actieve studenten. Tenslotte wil de vakbond dat de afdeling Student Life and International Mobility meer catert naar de behoeften van actieve studenten zodat zij zich beter kunnen ontwikkelen. ‘Hiervoor moet vaker aan studentbestuurders worden gevraagd waar zij baat bij zouden hebben’, aldus de vakbond.
AKKU hoopt dat het CvB naar aanleiding van deze brief actie gaat ondernemen. ‘Als je ziet hoeveel organisaties hebben laten weten dat ze het eens zijn met de brief en deze hebben ondertekend, dan zou het asociaal zijn als de universiteit hier niks mee doet’, vertelt Lintsen. Lips vult dit aan: ‘We gaan ervan uit dat we het gesprek aan kunnen gaan en dat ze zullen luisteren.’
Verloedering
‘Het wegvallen van studentenorganisaties en het tekort aan actieve leden zorgt voor een verloedering van het Nijmeegse studentenleven’, stelt AKKU. Bij de studentenvakbond was er net als bij Cultuur op de Campus een tijd een tekort aan bestuursleden. ‘We moesten het eerst met zijn drieën doen terwijl er minstens vijf nodig zijn’, stelt Lintsen. ‘Sommige taken en werkzaamheden blijven hierdoor noodgedwongen liggen’, vermeldt AKKU in de brief. Voor de medezeggenschap geldt hetzelfde probleem, en organisaties als asap en Stukafest hebben zich door het tekort zelfs moeten opheffen. Dat is volgens AKKU een zorg voor studenten en ook voor de universiteit. ‘Deze organisaties hebben namelijk een belangrijke rol in het studentenleven en zorgen ervoor dat studenten zich met elkaar en de universiteit verbonden voelen’, aldus AKKU.