De manager van de SPAR university op de campus heeft zijn medewerkers opgeroepen om tassencontroles uit te voeren bij verdenking op diefstal. De tassencontroles zijn echter in strijd met de wet, totdat de winkel zijn huisregels aanpast.
(Read this article in English.)
In verband met het hoge aantal winkeldiefstallen dat plaatsvindt bij de SPAR university op de campus van de Radboud Universiteit voerde de winkel onlangs al de controle op. Zo worden er willekeurige steekproeven gedaan en staat er altijd een medewerker bij het kassaplein om toezicht te houden. Om diefstal nog beter tegen te gaan, heeft de store manager van de campus-SPAR recent zijn medewerkers opgeroepen de tassen van vermoedelijke dieven te controleren. Hoewel er al tassencontroles hebben plaatsgevonden, zijn deze momenteel niet wettelijk toegestaan.
Volgens de wet mag winkelpersoneel in slechts twee situaties tassencontroles uitvoeren. Ten eerste mag het wanneer een dief op heterdaad betrapt wordt. Dit moet daadwerkelijk op heterdaad zijn, verdenking is niet voldoende grond. Daarnaast zijn tassencontroles door werknemers toegestaan wanneer de mogelijkheid van tassencontroles wordt aangegeven in de huisregels. Deze huisregels moeten duidelijk zichtbaar zijn bij de ingang van de winkel.
In de huisregels van de SPAR staat momenteel echter niets over mogelijke tassencontroles. Zolang de huisregels niets noemen over tassencontroles, is alleen de politie bevoegd om op basis van vermoeden tassencontroles uit te voeren. De SPAR is van plan zijn huisregels aan te passen, vertelt store manager Nils Jacobs.
Volgens Jacobs loopt de diefstal de spuigaten uit. ‘Veel studenten vinden het normaal om te stelen. Sinds een maand of drie voeren we aankoopcontroles uit, maar sindsdien stoppen studenten de spullen stiekem in hun tas’, aldus Jacobs. Dit zou te zien zijn op camerabeelden en is de aanleiding voor de invoering van tassencontroles. De boete op winkeldiefstal bedraagt €181.
Haalbaarheid
Behalve dat het tassencontrolebeleid momenteel niet wettig is, is het volgens een anonieme SPAR-medewerker ook onhaalbaar om het uit te voeren. ‘Ik denk dat we er geen tijd voor hebben, omdat er een te grote stroom studenten door de winkel loopt’, aldus de medewerker.
De relatief hoge prijzen die SPAR hanteert worden regelmatig aangehaald als oorzaak van het hoge diefstalcijfer. Volgens een anonieme bron heerst er onder medewerkers consensus dat de prijzen die de winkel hanteert ‘belachelijk hoog’ zijn, omdat studenten ‘over het algemeen arm zijn’ en te veel moeten betalen voor eten op de campus.
2 Reacties
Wat een onzin. Als de prijzen zo hoog zijn ga je toch gewoon ergens anders de boodschappen halen, of neem iets mee van thuis.
contante betaling mogelijk maken zal helpen!