Home Artikelen Campusconversaties: God is niet dood, wij wel

Van muffe alternatievelingen tot kakkerige luitjes: de campus is een broedplaats voor divers volk. Aangezien tweedejaars sociologiestudent Richard van den Berg de godganse dag op de campus doorbrengt om vooral uit zijn neus te eten en glazig voor zich uit te staren, knoopt hij gesprekken aan met voorbijgangers.

Ik slenter door het campusbos en verveel me. In mijn hoofd zit een rapdeuntje over verzamelaars van ezelmest, in mijn mond een dikke joint. Ineens spot ik een aparte jongen: het miezerige schepsel draagt een SGP-hesje en z’n smoelwerk is bezaaid met eczeem. Hij is niet een type waar je gauw op afloopt. Niettemin wandel ik z’n kant op, ik heb toch niks beters te doen. 

‘Stem SGP tijdens de provinciale statenverkiezingen!’ roept hij. 

‘Hoewel ik in God geloof, trim ik m’n okselhaar nog liever met schuurpapier,’ antwoord ik. ‘Ik haat de politiek.’

‘Waarom?’

‘Vanwege de polarisatie, links en rechts zijn tegenwoordig moeilijker bij elkaar te krijgen dan de benen van Kim Holland.’

‘Foei, God haat seksgrappen, dat is zondig!’ 

Hierop vertel ik hem zuchtend dat de SGP een nog groter probleem vormt dan heel die polarisatie. Ik leg uit dat SGP’ers alsmaar menen namens God te spreken, terwijl Hij nog nooit een woord met hen heeft gewisseld. De SGP misbruikt Z’n naam en rechtvaardigt haar oerconservatieve standpunten door te stellen dat deze door Hem worden ingegeven. Echter, niemand kan aantonen dat Hij homo’s haat, dat Hij walgt van vrouwen en van m’n seksgrappen. Dit laatste zou bovendien getuigen van een gebrek aan smaak. 

God is dol op alle mensen, ongeacht seksuele voorkeur. Waarom heeft Hij ze anders geschapen?

‘Maar het staat in de Bijbel, dat is Gods woord.’

‘De Bijbel is Zijn woord niet. Dat veredelde toiletpapier werd grotendeels verzonnen door Mozes, een mal ventje en tevens alcoholist’, zeg ik. 

Er valt een ongemakkelijke stilte. Misschien peinst hij over mijn constructieve betoog, misschien over een afgeprijsd eczeemzalfje bij de Etos. God mag het weten. 

‘Maar als God niet zo is als de Bijbel zegt, hoe is Hij dan wel?’ vraagt de wandelende eczeemplaag uitdagend.

Ik neem een hijs van mijn joint en zeg dat God dol is op alle mensen, ongeacht geslacht en seksuele voorkeur. Waarom heeft Hij ze anders geschapen? God is daarnaast een junkie: er is geen andere plausibele verklaring voor de schepping van SGP-losers en ander ademend afval uit de politiek. God moet zich bijvoorbeeld wel volgespoten hebben met heroïne toen Hij zich boog over de schepping van Wilders en toen Hij Caroline van der Plas ontwierp, heeft Hij er naar alle waarschijnlijkheid LSD doorheen gejast. Verdwaasd waggelt het SGP-mannetje weg, duidelijk niet bestand tegen logica en feiten. Nu de wandelende eczeemplaag verdwenen is, verveel ik me opnieuw. Misschien dat God zin heeft in een babbeltje. 

‘God!’ roep ik. ‘Kom eens tevoorschijn. Dan kletsen we gezellig over wiet, maar Bro, we kunnen ook gaan rappen over ezelmestverzamelaars.’

Uit de hemel klinkt een stilte. Ik vermoed dat God momenteel te druk is met jointjes draaien. Die Oude stoner toont aan dat alle zogenaamde risico’s van drugsgebruik gore bullshit zijn en je als junkie rustig een paar miljard jaar kunt worden. Enkele minuten gaan voorbij en God is nog steeds niet ingegaan op m’n aanbod. Ik verveel me. Ik blijf daarom blowen en raak steeds higher, maar ik kom niet nader tot de hemel, of Hem. 

Wil je meer campusconversaties lezen? Je vindt ze hier.

1 Reactie

Adry 23 maart 2023 - 13:39

Goed en raak geschreven

Antwoord

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen