Home Artikelen Dankzij de Romeinen is Broodje Nimma méér dan een broodje

Dankzij de Romeinen is Broodje Nimma méér dan een broodje

Vanaf 20 januari heeft de duurzame student weer een nieuwe optie in De Refter en alle andere kantines. Met veel bombarie werd er vorige week een nieuw broodje aangekondigd: Broodje Nimma. Razend gezond, volledig natuurinclusief én alles lokaal verbouwd, wat kan de linkse student nog meer wensen? 

Vol trots proeven ruim veertig aanwezigen in de Refter het nieuwste broodje, waar allerlei bedrijven en organisaties betrokken zijn geweest. Wie de presentatie over het ontstaan van het bolletje aanhoort, denkt eerder aan een fysieke uitputtingsslag dan een nieuw broodje. ‘Er zijn bloed, zweet en tranen in gestoken’, stelt Saskia Pepping van MVO Nederland, een organisatie die strijdt voor een duurzaam bedrijfsleven. Wie denkt dat het gaat om een simpel belegd broodje, vergist zich namelijk enorm. ‘Het is meer dan een broodje’, wordt herhaaldelijk gezegd. Belangrijker dan wat je daadwerkelijk in je mond gaat proppen, is het verhaal erachter

Romeinse restanten 

Wie Nijmegen zegt, zegt … de Romeinen natuurlijk. Tenminste, voor de chefs van de Refter en de souschef Paul Weijers van de Nieuwe Winkel, toch de twee beste restaurants van heel Nijmegen, was die gedachtegang meer dan logisch. De basis van het broodje is dan ook geïnspireerd op de eetgewoonten van onze Romeinse vrienden. Zuurdesembrood, gefermenteerde groenten en waterkers: tweeduizend jaar geleden gegeten in Noviomagus en nu opnieuw door trendy studenten in ‘Nimma’. Omdat de onderwijsinstellingen hadden geëist dat het broodje vegan moest zijn, liepen de chefs wel tegen een probleem aan, legt Weijers uit: ‘Bij vegan gerechten is het lastiger om er smaak in te krijgen, omdat je een hoofdingrediënt als kaas of vlees mist, daarom zitten hier meer ingrediënten in dan bij een regulier broodje. Je moet echt voldoening hebben na het eten.’ 

Foto: Radboud Universiteit

Lukt dat ook? Het daadwerkelijke broodje is absoluut sterk van smaak. De gefermenteerde groenten maken het geheel een beetje zuur, maar de frisse waterkers, walnoten en pompoenpitten compenseren behoorlijk. Bij elke hap proef je iets anders, waardoor het boeiend tot het einde blijft. Het is rijkelijk belegd, zo erg dat je constant het risico loopt dat met één verkeerde hap de helft van de inhoud eraf kwakt. Een hippe wrap eromheen die rechtstreeks uit de PR-koker van de gemeente lijkt te komen, moet dat probleem tegengaan. 

Het is maar goed dat deze broodjes niet te koop zijn op middelbare scholen, want het zou een groot gevaar vormen voor alle beugelbekkies die daar rondlopen. Er wordt namelijk brood gebruikt dat goede voedingswaarden heeft, maar ook nét wat te stevig is. Het moeten afbijten van het stugge brood is de nachtmerrie van elke orthodontist. Voor wie geen tere tandjes heeft, is het broodje echter zeker het uitproberen waard.

Voor de enthousiaste aanwezigen smaakte het naar meer. MVO Nederland wil graag, na Utrecht en Nijmegen, broodjes van elke stad in Nederland maken en ook de Refter is enthousiast. Een teamleider van de Refter vertelt: ‘Wij kopen voor miljoenen in, dat biedt enorme zekerheid aan de boeren en producenten. Die zijn allemaal lokaal en natuurinclusief, dat gaat echt een stap verder dan de andere broodjes die wij aanbieden.’ Op den duur is het het streven van de Refter om alleen maar dit soort duurzame broodjes te verkopen. 

Voor nu moeten we het enkel nog doen met Broodje Nimma, maar dat is geen probleem. Met een broodje van €4,25 waarvan je duidelijk kan proeven dat een chef uit een Michelin-restaurant heeft meegeholpen, kan de milieubewuste student zich gelukkig prijzen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen