Home Artikelen Data over 2023-2024: RU opnieuw heel iets kleiner geworden

Data over 2023-2024: RU opnieuw heel iets kleiner geworden

door Gijs Wortelboer

Voor het tweede jaar op rij is het aantal studenten aan de Radboud Universiteit (RU) licht gedaald. Op 1 oktober 2023 stonden in totaal 24.402 studenten ingeschreven, terwijl dit er vorig jaar nog 24.633 waren.

Dat blijkt uit de zogeheten 1-oktobercijfers, de voorlopige inschrijfcijfers voor dit collegejaar. Vandaag werden deze statistieken, waarvoor 1 oktober traditiegetrouw als peildatum geldt, openbaar gemaakt. Het gaat om voorlopige statistieken: pas in februari komen de definitieve tellingen voor collegejaar 2023-2024 beschikbaar.

Vorig jaar daalde het totale aantal studenten aan de RU voor het eerst in meer dan een decennium. De jaren daarvoor kenden juist razendsnelle groei. ‘Kijken we over een langere termijn, dan is het aantal studenten in vijf jaar tijd gestegen met 6,2%. Over de afgelopen tien jaar is die stijging 30,5%’, schrijft de RU op haar website.

Ook iets minder internationals

10,6% van de RU-populatie bestaat in 2023-2024 uit internationals. Ook dit is een lichte daling ten opzichte van vorig collegejaar, toen 11,6% nog internationaal was. Aan de RU studeren daarmee verhoudingsgewijs weinig internationale studenten: het landelijke gemiddelde is ongeveer 25%. Op landelijk niveau is dit jaar eveneens geen groei van het aantal internationale studenten.

De internationaliseringsgraad van universiteiten is bij de komende verkiezingen een belangrijk politiek thema, mede doordat onderwijsminister Dijkgraaf afgelopen zomer een wetsvoorstel presenteerde om internationalisering weer ‘in balans’ te brengen. Vooral partijen als de VVD en Nieuw Sociaal Contract willen ‘grip op studiemigratie’ krijgen, bijvoorbeeld door een numerus fixus in te stellen voor bepaalde studies of door Nederlands als voertaal in het hoger onderwijs te verplichten.

‘Kijken waar we naartoe kunnen groeien’

De instroom van nieuwe studenten is met 0,8% licht gestegen: dit jaar mocht de universiteit aan 8749 gelukkigen een rode Radboudtrui schenken. ‘Vooral meer studenten die eerst een bachelor aan een andere universiteit hebben gevolgd beginnen met een master aan de RU dan vorig jaar’, licht de universiteit toe. 

Dat lijkt te passen bij de nieuwe ‘gedifferentieerde groeistrategie’ van de RU. Eerder werd bekend dat de RU niet meer zo hard wil groeien als in de jaren voor de pandemie. Daarnaast wil ze voor sommige studies inzetten op krimp, om voor andere studies weer groeiruimte te bieden. Masteropleidingen die dicht bij het onderzoek staan wil de RU bijvoorbeeld laten groeien. ‘Het gaat niet om algehele krimp of groei’, lichtte bestuursvoorzitter Daniël Wigboldus toe, ‘maar om kijken waar we naartoe kunnen groeien.’ 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen