Home Artikelen De Graadmeter: Spontaan sociaal contact

De Graadmeter: Spontaan sociaal contact

In De Graadmeter zijn de mogelijkheden niet te overzien. Waar kun je het beste wildkamperen, wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter onderzoekt ANS de opties. Deze keer: spontaan sociaal contact.


Dit artikel verscheen eerder in de tweede editie van ANS 2020-2021.

Wat: Congres op de NS
Moeite: Treinchagrijn
Resultaat: Stiltecoupé
Cijfer: 1

Wanneer je de trein binnenstapt om je ouders eens te bezoeken, krijg je de onbedwingbare drang om met een medereiziger te praten. De enige levende zielen die je deze week gezien hebt zijn tenslotte je virtuele studiegenoten. Daarom heb je besloten om een praatje in deze wagon te wagen, maar de reiziger tegenover je kijkt je aan alsof je de vleesgeworden variant van het coronavirus bent.

Voorzichtig vraag je wat hij vindt van het weer en de nieuwe maatregelen, maar je krijgt enkel een frons terug. Verslagen doe je nog een laatste poging: ‘Gaat u over Leiden?’ De man, die gelooft dat deze vraag zijn lot betreft, zucht diep en mompelt: ‘Liever vroeg dan laat’. Voor de rest van de rit ben je het spoor bijster.

Wat: Friend(cal)zone
Moeite: Ik vind ansjovies
Resultaat: Thuis, bezorgd
Cijfer: 3

Zogenaamd uit “coronavrees”, maar eigenlijk omdat je gewoon te lui bent om naar de supermarkt te lopen, besluit je je vreetneigingen bij Thuisbezorgd te stillen. Je hebt niet zoveel trek, maar hengelt toch een extra calzone ansjovis in je mandje. Je voelt je gewoon erg eenzaam en hoopt dat de bezorger mee-eet. Dan staat hij daar aan de deur, je redder in hongersnood.

Heel vriendelijk vraag je hem binnen te komen en te genieten van de prachtige pizza. Vreemd genoeg wil hij liever doorgaan met geld verdienen en zegt hij bovendien niet van ansjovis te houden. Na een ongemakkelijke glimlach loopt hij weer naar zijn scootertje toe. Toch is dit een geluk bij een ongeluk, want jij hebt nu voor twee dagen eten in huis!

Wat: Rinkelende roulette
Moeite: Buurten met de buur
Resultaat: Buurman, wat doet u nu?
Cijfer: 2

Je moet in quarantaine en mag helaas niet meer fysiek aankloppen bij je echte buren voor een praatje. Gelukkig is er ook zoiets als een telefoonbuur, de eigenaar van het telefoonnummer plus één cijfer opgeteld bij jouw nummer. Om het gemeenschapsgevoel in de buurt een impuls te geven bel je je eerste telefoonbuur. Onmiddellijk word je teleurgesteld met een ‘dit nummer is niet in gebruik’.

Pas bij het vijfde nummer in je telefoonstraat neemt een oudere man op. Uitgebreid probeer je hem jullie onderlinge band uit te leggen en een gesprek aan te knopen. Helaas ziet hij de waarde van jullie relatie niet in en hangt uiteindelijk op. De inhoud van het gesprek was verder te zoeken dan het nummer, maar het was beter dan helemaal geen contact.

Wat: Mentale gymnastiek
Moeite: Sportcomplex
Resultaat: Van de kaart
Cijfer: 1

Thuis probeer je met je vers aangevraagde sportkaart een uurtje ‘studentenkilo’s omzetten in gains’te reserveren. De webpagina geeft helaas niets dan errors, dus stap jij teleurgesteld op de fiets naar de helpdesk van het sportcentrum. Onderweg slaat je teleurstelling spontaan om: je verheugt je op het contact buitenshuis! Bij de balie aangekomen, blijkt corona echter niet alleen funest voor de longen, maar ook voor de sociale vaardigheden.

Gelukkig is de baliemedewerker incoherente uitleg over niet al te complexe problemen gewend en neemt ze je studentenkaart zonder aarzeling aan. Voordat jij je kans op een gesprek kan grijpen, heeft ze al medegedeeld dat de kaart nog niet geactiveerd was en roept ze de volgende naar de balie. Misschien kan je toch maar beter een cursusje “communiceren voor beginners” volgen.

Wat: Kaartspelkameraden
Moeite: Levensproblemen aankaarten
Resultaat: Open (bank)kaart
Cijfer: 2

Telkens als je online met vrienden wil afspreken, blijken ze al te druk met het breken van coronaregels in de kroeg. Gelukkig kan jij altijd nog bouwen op je favoriete game, Hearthstone, waar genoeg praatgrage vreemdelingen te treffen zijn.

Hoewel jouw huidige tegenspeler je steeds lijkt te willen stenigen als je van hem wint, probeer je de toon van het gesprek luchtig te houden. De man lijkt geen hart van steen te hebben. Hij luistert namelijk geduldig naar het geklaag over je sociale leven dat sinds corona als een kaartenhuis ineen is gestort. Wanneer de vent vraagt om jouw bankgegevens om je ‘een kadootje te geven’, begint er toch iets te dagen. Schaam je, mama had al die tijd gelijk over vreemden op het internet.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen