Home Artikelen De Graadmeter: Tuinieren zonder tuin

De Graadmeter: Tuinieren zonder tuin

In De Graadmeter zijn de mogelijkheden niet te overzien. Waar kun je het beste wildkamperen, wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter onderzoekt ANS de opties. Deze keer: tuinieren zonder tuin.


Dit artikel verscheen eerder in de derde editie van de ANS-krant.

Wat: Jungle aanplanten
Moeite: Voortplanting
Resultaat: Betachterkleinkinderen
Cijfer: 4/5

Je kamer ziet er wat bleekjes uit, dus je besluit hem op te fleuren. Bij het tuincentrum pluk je daarom een paar graslelies uit de schappen. Ze groeien meteen ontzettend hard en de lelies blijken zin te hebben om zich voort te planten. Je studentenkamer heeft een hoop one night stands gezien, maar dit is een record. Ondertussen hebben je groene vingers je dan ook al 92 graslelies opgeleverd en al snel verandert de kamer in een urban jungle waar zelfs Tarzan u tegen zegt.

Zonder machette kom je er misschien niet meer doorheen, maar deze inspanning benauwt je niet: de lucht in je kamer is nog nooit zo zuiver geweest. Jij kunt wel wennen aan je nieuwe cottagecore aesthetic.

Wat: Hark in het park 
Moeite: De weg vragen
Resultaat: Insta-fotosynthese
Cijfer: 2/5

In de coronatijd heb je al honderdmaal schoon schip gemaakt in je studentenkamer, maar je opruimdrift heeft ondertussen ook de buitenwereld bereikt. Je besluit bladeren te harken op een plek waar meer verslaafden zich verzamelen: Het Kronenburgerpark. Daar loop je wel risico om gekke dingen zoals condooms of naalden tegen te komen tussen de blaadjes.

Het herfstgevoel wordt hierdoor echter niet bedorven. Enthousiast begin je een eind weg te harken, maar al gauw zie je door de bladeren het park niet meer. Toch vind je het niet al te erg want iedereen is hier de weg kwijt. Snel maak je een foto voor sympathiepunten op je “nature nerd” instagroep. Je besluit die wereld uit te gaan.

Wat: Ongevraagde onkruidinterventie
Moeite: Stiekem schoffelen
Resultaat: Run, gardener, run
Cijfer: 3/5

Toen je nog thuis woonde was het iedere zaterdag tuinwerkdag. Die traditie mis je wel een beetje nu je op kamers woont. Hoewel je buurman wel een tuin heeft, blijkt hij die traditie duidelijk niet te kennen. Je besluit er gelijk werk van te maken, kijkt nog even rond en klimt snel over het poortje. Toestemming vragen is voor jou maar een bijzaak waardoor het tuinieren meteen kan beginnen.

Je werkt hard door, want iedereen weet: onkruid vergaat niet zomaar. Je begint je net te aarden wanneer je wordt betrapt door de buurman. Het lukt je niet om hem om de tuin te leiden en je zet het op een lopen voordat hij het gras voor je voeten kan wegmaaien.

Wat: Tuintokotuinieren
Moeite: Groen consumptiegedrag
Resultaat: Tuintoerisme
Cijfer: 4/5

Een vaste tuin heb je niet, maar natuur om je heen is een gevoel dat je niet wil missen. Tijd voor een bezoekje aan het tuincentrum. Eenmaal daar ga je aan de slag met een nieuw idee: een winkelkar-tuin. Al snel heb je een wagentje vol met plantjes die samen een impressionistisch kleurenpalet á la van Gogh weergeven. Daar staan je oren wel voor open.

Je kiest een mooi plekje uit, zet wat music for plants aan en beseft hoe gezegend je bent om een tuin te hebben. Helaas wordt de rust verstoord door een medewerker die dit winkelkar-tuintje niet zo’n goed idee vindt. Hij neemt geen blad voor de mond en jaagt je de winkel uit. Tijd om weer terug te gaan naar je tuinloze roots.

Wat: Safari met Simon
Moeite: Bladblaasbezigheden
Resultaat: Van Junglebook naar James Bond
Cijfer: 5/5

Na kamerplantjes en tuincentra verlang je naar het echte werk. Je googled ‘hovenier Nijmegen’ en belt tuinheld Simon Schulte, waarmee je een meeloopdag regelt. Hij laat er geen gras over groeien en drukt je meteen een grote elektrische heggenschaar in de hand. Terwijl bladeren en takjes je om de oren vliegen, vertelt hij enthousiast over zijn werk.

Na een korte koffiepauze krijg je een bladblazer om je schouders gehesen. Met dit monster blaas je de herfst zo de tuin uit. Dit is tuinieren op James Bond niveau: met Simon is het nog geen Time to Die voor je tuin. Als hoofdrolspeler in een actiefilm red jij met zijn grote machines de dag. Wie had ooit gedacht dat in de tuin werken zo spannend kon zijn?

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen