Home Artikelen De Graadmeter: Voorjaarsschoonmaak

De Graadmeter: Voorjaarsschoonmaak

door Mo Quirijnen

In De Graadmeter zijn de mogelijkheden niet te overzien. Waar kun je het beste wildkamperen, wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter onderzoekt ANS de opties. Deze keer: de voorjaarsschoonmaak.

Wat: Koellege volgen
Moeite: Leren met hoofd, hart en handen
Resultaat:
Laat me koud
Cijfer: 4/5

Schimmel aan de randjes en een zure geur: de koelkast werkt misschien, maar is niet bepaald fris te noemen. Het is hoognodig tijd voor een grondige schoonmaak. Aangezien je ook weer zoom-college hebt vandaag, besluit je studie en schoonmaak te combineren. Met je hoofd in de diepste krochten van de koelbox blijkt echter dat je makkelijk je aandacht voor het college verliest. Als de docent dan ook nog eens begint over lastige logische formules, krijg je een dikke brainfreeze. Wanneer je tien minuten later weer bent opgewarmd, realiseer je je pas dat je hetzelfde plankje al twintig keer hebt geschrobd. Je blijft echter koel en uiteindelijk reinig je de hele ijskast voor het einde van het college. De opgedane kennis moet echter nog wel ontdooien.

Wat: Een rivier kan de was doen
Moeite: Wim Hof-methode
Resultaat:
Waalzinnig slecht
Cijfer: 1/5

Tijdens de coronacrisis is zelfs de wasroutine je te saai geworden, dus besluit je iets nieuws te proberen. Een rivier kan de was voor je doen, dus ga je naar de Spiegelwaal. Als een ware Mozes loop je met je kleren aan recht de rivier in. Voor jou splijt deze wellicht niet, maar misschien gunt God je wel een waswonder. Al gauw weet je waarom het zo rustig is op het Waalstrand: het water is ijskoud en voordat je een baantje hebt getrokken, krabbel je alweer terug naar de kust. Als je kleren opgedroogd zijn, realiseer je je dat je poging in het water gevallen is en je kleding nog steeds goor is. Met dank aan de rivier hangt er nu zelfs een walm van Waalstank omheen.

Wat: Reiniging van geest, lichaam en bestek
Moeite: Wasbordje schrobben
Resultaat:
Klimatig
Cijfer: 2/5

We zijn allemaal medeplichtig aan het vermoorden van de aarde, maar jij probeert je handen in onschuld te wassen. Je besluit daarom waterverspilling te minimaliseren door tijdens het douchen meteen je vuile vaat te boenen. Hiermee bewijs je je huisgenoten ook nog eens een dienst: in plaats van twee valse zangsessies, een tijdens het douchen en een tijdens de afwas, hoeven ze er nog maar eentje te doorstaan. Jammer genoeg komt boven water dat deze methode toch niet zo eco-vriendelijk is. De schoonmaak van je vuile borden is geen wissewasje en vergt beduidend meer water dan het wassen van je lichaam. Hoewel je vaat uiteindelijk wel schoon is, voel je na de douche nog de etensresten op je lichaam zitten. Je bent meer dan ooit een vieze vervuiler.

Wat: Bierrook
Moeite: De geur de deur wijzen
Resultaat: Van bierbaas naar geurkaars
Cijfer: 3/5

De kroegen zijn nog dicht, maar diezelfde onmiskenbare bierlucht blijkt vaak ook de erfenis van een gezellige zoomborrel. Om de gevolgen van je onhandig omgegooide bier te verbloemen, sla je voor je aankomende zuippartij ook een hoop geurkaarsen en wierook in. Wanneer je de volgende dag uit je brakke sluimer ontwaakt, steek je de luchtverfrissers aan in de hoop dat ze je kamer reinigen van dronken fouten. Een halfuur later is er inderdaad een geurtransitie waar te nemen. Het is echter niet de fleurige lotusgeur die de HEMA had beloofd. De geur, die naar bloemen had moeten ruiken, mengt zich misselijkmakend met de bierwalm. Gelukkig wint de kaars langzaam terrein en wordt je neus de rest van de dag niet meer belaagd door kwade geurgeesten.

Wat: Huisgenoot wordt huiself
Moeite: Smerig samensmeden
Resultaat:
Kameraadschap
Cijfer:
4/5

De zachte voorjaarszon lonkt buiten, maar jij moet dringend je studentenkamer opruimen. Omdat je hier weinig zin in hebt, besluit je gebruik te maken van een uitzendkracht. Door een paar gewiekste appjes weet je je huisgenoot te overtuigen om je kamer voor je op te ruimen met de valse belofte dat jij het volgende week voor hem doet. Met het beeld van een zwoegende huisgenoot in je achterhoofd, maak je zelf een ontspannende wandeling. Als je terugkomt, vind je echter geen smetvrije kamer, maar een huisgenoot die op de bank van jouw bier zit te genieten. Aangezien je dondersgoed wist dat je hem ook wilde oplichten, weet je dat je geen recht hebt om te protesteren. De naargeestige deal eindigt als een spontaan gezellige borrel.

Dit artikel verscheen eerder in de vierde editie van de ANS-krant.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen