Home Artikelen De Graadmeter: Wintersport in eigen land

De Graadmeter: Wintersport in eigen land

In De Graadmeter zijn de mogelijkheden niet te overzien. Waar kun je het beste wildkamperen, wat is het hipste kapsel en hoe scoor je het snelst een bedpartner? In De Graadmeter onderzoekt ANS de opties. Deze keer: wintersport in eigen land.


Wat: Kabelbaan is op de skilift gaan
Moeite:
Slavendrijven
Resultaat:
Facelift door de skilift
Cijfer:
1/5

Bungelende beentjes die de zwaartekracht tarten: zelfs de skilift mis je. Om de ervaring van krakende kabels en het door de lucht zweven toch te voelen, klim je op het zitje van de kabelbaan in de lokale speeltuin. Die gaat echter niet vanzelf omhoog, dus forceer je je broertje om je omhoog te takelen. De kabels wiebelen en voordat je het doorhebt, valt je skistok naar beneden.

Je voelt dat het speeltoestel niet is voorzien van een veiligheidsbalk zoals een skizitje en je wanhopige graai naar de stok heeft, net als je broertje, geen voeten in de aarde. Het touw glipt uit zijn handen en je vliegt met een rotvaart richting de grond. Tijd om met een warme chocolademelk het zand tussen je tanden weg te spoelen.

Wat: Op de slee, geen Carry
Moeite:
Go with the modderflow
Resultaat:
Verslee-ten skipak
Cijfer:
3/5

Zou jij dit jaar op skivakantie gaan, maar gooit een of andere pandemie roet in jouw eten? Geen stress. Zelfs zonder besneeuwde bergtoppen kun je dit jaar naar beneden roetsjen. Zij het niet op je ski’s, maar met de aftandse en verrotte slee die ergens bij je ouders in de schuur slingert. Een rendier met rode neus heb je niet nodig, slechts een geschikte helling in Nijmegen.

Als slee-leek voldoet een modderige heuvel in het bos al snel aan jouw eisen. Eenmaal bovenaan de helling raak je ondergesneeuwd door twijfel bij het zien van het modderbad voor je. Desondanks schuif je langzaam naar voren. De zwaartekracht doet zijn werk. Met een zelfvoldane glimlach stap je beneden als modderpop met kleerscheuren van je half uiteengevallen slee af.

Wat: In vol ornaat door de gesloten winkelstraat
Moeite:
Michelinmannetje
Resultaat:
Een stinkend skipak en sijpelende skisokken
Cijfer:
1/5

Eindelijk, de winter is aangebroken: tijd voor winterpret. Vol winterkriebels haal je je geitenwollensokken, thermokleding en skischoenen voor de dag. In vol ornaat stap je door de voordeur van je woning in de binnenstad. Je merkt al snel dat er geen pak sneeuw ligt om sneeuwballen van te boetseren en dat het zweet van je voorhoofd sijpelt. Je zucht, maar zelfs je adem vormt geen wolkje. Waar blijft die winterse magie?

Je houdt hoop en struikelt met je skischoenen over de klinkers richting de Kaaij. Daar kneed je een slappe zandbal en plof je neer om een zandengel te maken. Opeens ruik je smerige lucht en voel je vocht door je dikke winterjas heen komen. Je realiseert je vol walging waarom het zand er zo geel uit ziet.

Wat: Oostenrijkse schranspartij
Moeite:
Patat de airfyer inskiën
Resultaat:
Weggesmolten eetlust
Cijfer:
2/5 

Na je avonturen in de speeltuin is je wintersportervaring nog niet compleet. Zelfs de kleffe Oostenrijkse lunchkantines met norse baliedames en plakkerige doperwtjes tussen de voegen van de vloer klinken nu aantrekkelijk. Om je unheimliche gevoel wit te wassen besluit je om jezelf om te toveren tot de ijskoningin van de airfryer. Geheel volgens traditie eet je patat, groenten uit blik en een supersize schnitzel.

Zonder het vooruitzicht van de piste is het echter niet te hachelen. Het blikvoer is smerig en plakt tegen je gehemelte. Om toch een beetje de sport uit de wintersport te halen, maak je daarna een lange fietstocht. Na een kilometer of twee moet je toch constateren dat je de kleffe steen in je maag beter niet had kunnen meezeulen.

Wat: Tiny skihut  
Moeite:
Adtjes klappen rund um Hause
Resultaat:
Atemloos durch die Nacht
Cijfer:
4/5

Nadat alle wintersportactiviteiten als sneeuw voor de zon zijn verdwenen, is het tijd om even flink uit je skischoenplaatjes te gaan. Als doorgewinterde après-skiër trek je een bierpul uit de kelder, vult hem met lauwe Schulti en zet Duitse Schlager op. Op de Zoomtegels heb je wat vrienden die ook de dampende après-skifeesten missen. Het feestje wil niet meteen op gang komen. In je eentje hossen in de woonkamer blijkt zowaar ongemakkelijk te zijn wanneer je niet met je neus in iemands zweetoksel staat. Een paar pullen later bedenk je dat lederhosen de feestpret misschien wel kunnen opkrikken.

Met je nevelige hoofd vergeet je de camera uit te zetten wanneer je je bretels aantrekt. Je vrienden hebben zo toch nog iemand om uit te lachen na een avondje doorzakken. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen