Home Artikelen De herbruikbare Billie Cup kampt met opstartproblemen

De herbruikbare Billie Cup kampt met opstartproblemen

In het Huygensgebouw loopt sinds eind januari een pilot met de Billie Cup. Deze herbruikbare beker moet zorgen voor minder afval en meer circulariteit op de Radboud Universiteit (RU). De Billie Cup kampt echter met een aantal opstartproblemen.

In plaats van een wegwerpbekertje koffie kunnen studenten in ruil voor een euro sinds een paar maanden ook kiezen voor een herbruikbare Billie Cup, zo vertelt Marie-Sophie Simon, fractievoorzitter van studentenpartij asap. Ze kaart daarbij aan dat er nog steeds sprake is van opstartproblemen van de pilot. Zo moeten de studenten nog zelf vragen om de herbruikbare beker. Deze wordt namelijk niet standaard bij een koffiebestelling aangeboden. 

Verder ontbreekt er duidelijke informatie over de mogelijkheid van een herbruikbare beker. ‘Ik heb niet veel promotie voor de Billie Cup gezien’, licht Simon spijtig toe. Omdat de beker verder alleen in het Huygensgebouw is te verkrijgen, blijft de bekendheid volgens de fractievoorzitter ook beperkt tot bètastudenten: ‘Als je overal op de campus studenten ziet met deze beker, is dat ook promotie.’ 

Communicatieproblemen

Bij het aanschaffen van de beker, krijg je voor een euro extra ook een deksel erbij. Hier moet wel duidelijk over worden gecommuniceerd. Simon hoorde een verhaal van iemand die had betaald voor zowel de beker als de deksel. Met het muntje dat de student na teruggave kreeg, kon hij vervolgens alleen een beker krijgen. Een deksel erbij zou opnieuw een euro kosten. ‘Dit is een voorbeeld waarin er iets mis in de communicatie is gegaan’, stelt Simon. Een andere student vertelde haar dat de muntjes soms ook op zijn. ‘Dan krijg je wel een papiertje als bewijs, maar dat raak je natuurlijk makkelijk kwijt’, verzucht de fractievoorzitter. 

Een goed duurzaam initiatief

Ondanks de problemen is de fractievoorzitter erg blij met de pilot. ‘Elke wegwerpbeker die we zo uitsparen, is er toch weer een.’ Het idee achter de Billie Cup is dat deze beker vaker kan worden gebruikt en daarmee het gebruik van wegwerpbekers kan worden teruggedrongen. ‘De Billie Cup is een initiatief vanuit de universiteit’, vertelt Simon. De RU is volgens haar al veel met circulariteit bezig, maar het gebruik van wegwerpbekers was nog niet eerder aangepakt. 

Het is op dit moment nog enkel mogelijk om in het Huygensgebouw te kiezen voor een wegwerpbeker. Ondanks dat het vanuit duurzaamheidsperspectief effectiever lijkt om wegwerpbekers geheel te vervangen door de Billie Cup, begrijpt Simon deze keuze wel: ‘Dat zou heel verstorend werken. Mensen houden over het algemeen niet van verandering en hebben tijd nodig om te wennen.’ 

De evaluatie zal binnenkort plaatsvinden, waarna wordt besloten om het initiatief verder door te zetten en uit te breiden. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen