Home Artikelen De Irrealistische Analist: Dwalen in het Thomas van Aquinogebouw

De Irrealistische Analist: Dwalen in het Thomas van Aquinogebouw

Derdejaars student Tonnie de Benis heeft op de universiteit mateloos leren nuanceren. Iedereen weet echter dat een goed verhaal ontstaat met een leugentje of een zware overdrijving. In zijn column laat hij de nuances varen op een zee met meer dan één korreltje zout.

Menig student aan de Radboud Universiteit is bekend met het Thomas van Aquinogebouw, ook wel het ‘TvA’ genoemd. Waar niet iedere student zich van bewust is, is de krachtige metafoor die het TvA vormt. Dit gebouw is namelijk een symbolisering van de maatschappij anno 2021, maar om dit te begrijpen is het relevant om eerst te weten wie Thomas van Aquino eigenlijk was en wat zijn denkbeelden waren.

Deze filosoof uit de dertiende eeuw staat bekend om zijn ideeën waarbij hij oorlogen en diefstal legitimeert. Daarnaast had hij omstreden ideeën over vrouwen, waarvan hij vond dat ze mislukte mannen waren. Deze conservatieve gedachtegangen omtrent gender worden in de 21e eeuw volledig ‘afgebroken’ op de universiteit. Datzelfde lot wachtte het TvA dan ook in 2018. De sloop van dit gebouw staat symbool voor de maatschappelijke trends waaraan niet alleen de universiteit, maar de hele samenleving onderhevig is.

Naast de destructieve tendens symboliseert het TvA nog een ander fenomeen uit de 21e eeuw: verdwalen in oneindige zoektochten naar controle. We voelen tijdens deze dwalingen een afkeer tegen de moderniteit en de menselijke controle- en beheersingsdrang. Deze denkwijze maakt duidelijk dat wij de wereld om ons heen helemaal niet zo goed onder controle hebben als we denken, met klimaatverandering als confronterend voorbeeld. Dit gebrek aan controle is precies wat het TvA garandeert.

De AMBER Alerts konden direct worden verzonden wanneer een student de ruimte moest verlaten vanwege een sanitair bezoek.

Wanneer men de poorten van dit gebouw betrad, verdwaalden de bezoekers in een doolhof van circulaire wegennetwerken en oneindige donkere gangenstelsels. De AMBER Alerts konden per direct worden verzonden wanneer een student een studieruimte moest verlaten vanwege een sanitair bezoek. Nog steeds zijn er duizenden studenten aan het zoeken naar hun gereserveerde studieplek in het TvA, niet wetende dat het gebouw eigenlijk allang is gesloopt. Verder bestaan er schimmige bewijzen over oud-studenten die de wandelgangen nooit meer hebben kunnen verlaten, waarbij hun gegroeide baarden vast zijn komen te zitten aan deurklinken en op deze wijze zijn gaan fungeren als ketenen. Archeologische opgravingen zullen in de toekomst skeletten onthullen waarbij de studentenpas van de RU nog steeds zit vastgeplakt tussen de vingerkootjes.

Het TvA symboliseert de complexe werkelijkheid waar wij als mensen geen grip op hebben, samen met het destructieve karakter van continue vernieuwing. Laten we het iconische Thomas van Aquinogebouw nooit vergeten.

Dit artikel verscheen eerder in ANS-krant 2.

1 Reactie

Stef 20 september 2021 - 11:07

Mooi geschreven Tonnie! Trots <3

Antwoord

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen