Naast het Collegium Berchmanianum en Huize Heijendaal zal de Radboud Universiteit in september 2024 met de ingebruikname van de Latijnse School een derde Nijmeegs rijksmonument betrekken. Na eeuwen van verschillende bestemmingen is er vanaf dit najaar weer ruimte voor een onderwijskundige functie van het zestiende-eeuwse pand.
De Radboud Universiteit opent in september 2024 haar deuren in het centrum van Nijmegen. In het pand van de eeuwenoude Latijnse School naast de Stevenskerk zullen faciliteiten aangelegd worden om het academisch onderwijs van de Radboud Universiteit mogelijk te maken. Daarnaast zal er ruimte zijn voor eventuele exposities en citizen science – onderzoek voor mensen van buiten de universiteit. De geest van het academische onderwijs zal hierdoor weer vertegenwoordigd zijn in hartje Nijmegen.
Veelzijdige geschiedenis
Tot de negentiende eeuw volgden jongens die door wilden groeien naar een religieus ambt of een plek aan de universiteit een opleiding aan een zogeheten Latijnse school. Zo ook in Nijmegen, waar het gebouw van de Nijmeegse Latijnse School een prominente plek in de stad innam. In 1842 verdween de Latijnse school uit het gebouw en werd het pand – en zijn functie – overgenomen door het Stedelijk Gymnasium Nijmegen. Later zouden er ook nog andere instanties het historische gebouw betrekken, zoals de politie en de Armenraad. In de twintigste-eeuw werd het pand gespaard tijdens de hevige bombardementen van 1944 en in de jaren ‘60 werd het grondig gerenoveerd. Een architectenbureau en later anti-kraakwoningen gaven vervolgens invulling aan de locatie.
Terugkeer van het onderwijs
De renovatie en de historische status ten spijt, zijn er anno 2024 nog altijd bouwkundige problemen met het pand. Zo zit het vol met asbest en is de isolatie slecht. Toch is dat voor de universiteit en de gemeente geen reden om het rijk gedecoreerde vroeg-renaissancistische pand vanaf volgende week weer in dienst te stellen van waar het ooit voor is gebouwd: onderwijs in het centrum van de historische stad Nijmegen.