De gang onder het Elinor Ostromgebouw (EOS), ook wel bekend als de Ondergang, waar veel studentenbesturen gehuisvest zijn, raakt binnenkort haar permanente karakter kwijt. Student Life and International Mobility (SLIM) ziet een hervorming van de Ondergang als noodzakelijk. De organisatie is van plan de vaste kantoorruimtes te schrappen en ze tot flexkantoorruimtes om te dopen.
Op ‘de Ondergang’ zouden vanaf volgend collegejaar twintig studentbesturen gehuisvest zijn. Sommige organisaties delen op dit moment al een kamer, andere zitten elke dag op kantoor waardoor een ruimte delen geen optie is. SLIM, de organisatie die vanuit de universiteit verantwoordelijk is voor studentenorganisaties, geeft voor de transformatie van vaste kantoorruimtes naar flexruimtes verschillende redenen. Ten eerste speelt geld een cruciale rol. Evenals veel studentenorganisaties kampt ook SLIM met een begrotingstekort. Hierdoor is er geen budget om alle organisaties een eigen ruimte te geven. Er is dan ook al tijden een wachtlijst voor studentbesturen die een werkruimte zoeken. Door flexwerkplekken te genereren willen ze alle besturen, ook van organisaties die nu nog geen kantoor hebben, van een plek voorzien. Dat scheelt hen geld en geeft iedereen evenveel mogelijkheden.
(onder)gang van zaken
‘Graag maken we van dit moment gebruik om jullie een update te geven over de ontwikkelingen rondom de toekomst van de huisvesting in de ondergang. Omdat hier belangrijke informatie zal worden gedeeld, adviseren we u om hierbij aanwezig te zijn met één tot twee bestuursleden’: zo stond het in de begeleidende mail ter aankondiging van het ‘gangoverleg’, de gezamenlijke vergadering van de ondergang met het SLIM. In de agenda was hier verder niets over te vinden. Er zou ‘een update’ worden gegeven, wat impliceert dat het een kwestie is waar al een keer over gesproken zou zijn. Dit is echter níet het geval. De SLIM-vertegenwoordigers brachten het nieuws over de ontruiming van de ondergang als een onverwachte mededeling. Er is van tevoren geen inspraakmoment geweest en ook achteraf leek er niet meer aan te tornen: het was al besloten. ‘This is like cutting of our legs’, aldus Nan Lont, voorzitter van studentenvakbond AKKU.
Een andere reden die door SLIM wordt genoemd, is efficiënter ruimtegebruik. Sinds de coronaperiode is de bezettingsgraad gedaald, waardoor SLIM besloot dat het ruimtegebruik effectiever kan en moet. De stap naar gedeelde ruimtes lijkt dan minder groot. Wat SLIM nu echter niet meeneemt, zijn de desastreuze gevolgen voor de onderlinge binding binnen studentenorganisaties. Hieruit blijkt duidelijk dat sociale cohesie wordt versterkt door een gemeenschappelijke ruimte.
Zo vindt ook AIESEC-voorzitter Ruben de Laat: ‘Waar ik me vooral zorgen over maak is het mogelijk verliezen van een eigen plek om een gemeenschap op te bouwen’. Hij heeft met zijn collega’s een groot kantoor op de Ondergang, waar hij met een bestuur van rond de twintig man zijn organisatie draaiende houdt. De Laat wijst op het verbindende aspect van een kantoor: ‘Een van de dingen die we onze leden kunnen bieden is een plek om samen te werken. En ook gezelligheid is gewoon heel belangrijk. We lunchen bijvoorbeeld samen op kantoor en als dat wegvalt en je zulke plekken moet delen, zou dat dus verschrikkelijk zijn voor onze toekomst.’
Ook de mogelijke verkoop van Villa van Schaeck, waar een aantal grote verenigingen zitten zoals Apeliotes (hockey) en Slow (tennis), speelt mee in het besluit. Hierdoor komen nog meer verenigingen zonder plek te zitten. Er zijn echter nog onderhandelingen gaande over de mogelijke overname van de gehele Villa door een gezamenlijk bestuur van de betrokken verenigingen.
Rampzalige gevolgen
De verenigingen op de ondergang zijn overrompeld door dit besluit dat grote consequenties heeft voor hun organisaties. Ze kampten al met het verergerend probleem van het vinden van nieuwe besturen, het wegvallen van een vaste ruimte maakt dit niet makkelijker. Ook ledenwerving wordt vermoeilijkt als er geen plek is om ‘gewoon even binnen te wandelen’. Daarnaast staan er computers en andere zaken in de ruimtes met privacygevoelige informatie. In een gedeelde kamer zouden deze verplaatst moeten worden om veiligheid te waarborgen. Ook de mogelijkheid tot ongepland vergaderen verdwijnt, waardoor een organisatie als AKKU belemmerd wordt in het snel organiseren van acties. Zo wordt zelfs de vrijheid van de studentenorganisatie beperkt.
Besturen komen in actie
Op 25 februari vindt er een door SLIM georganiseerde ‘ophaalsessie’, waarbij de studenten kunnen spreken met de afdeling Campus Development, die deze mededeling verder zal afhandelen. Tijdens deze ophaalsessie kunnen de reeds in de Ondergang gevestigde organisaties aangeven waarom een kantoorruimte voor hen belangrijk is en feedback geven op het proces. Op initiatief van Lont zal de Ondergang daarnaast ook nog bijeenkomen om gezamenlijk een plan op te stellen tegen deze maatregel. De studentenorganisaties nemen deze desastreuze maatregel hoog op.
Reactie Student Life and International Mobility:
De studentenorganisaties die momenteel in de Ondergang kosteloos een bestuurskamer of opslagruimte in gebruik hebben zijn op maandag geïnformeerd dat er een verandering van het ruimtegebruik gaat plaatsvinden. Doel is om efficiënter en flexibeler om te gaan met de ruimtes die we hebben en houden, genoeg studenten een plek te bieden, en ook zeker aandacht te houden voor de identiteit van de studentenorganisaties. SLIM krijgt meermaals per jaar de vraag of er bestuurskamers of opslagruimtes vrij staan. Zij kan deze organisaties momenteel geen plek bieden, maar zou dat wel willen doen.
Binnen de universiteit wordt gekeken naar het effectief en efficiënt inzetten van de beschikbare financiële middelen. Studentenbesturen zijn uitgenodigd om op 25 februari tijdens een ophaalsessie input te leveren. Doel is om de verandering in het ruimtegebruik samen vorm te geven.
2 Reacties
Het studentenleven krijgt klap na klap… Eerst het leenstelsel, dan corona, dan weliswaar een afgeslankte basisbeurs, maar ook nog meer bezuinigingen… Studentenorganisaties dragen zoveel bij aan zelfontwikkeling en binding aan de campus, dit nieuws is te triest voor woorden!
Een ronduit belachelijk voorstel van SLIM. Zoals het artikel al benoemt zou het een doodslag zijn voor het actieve studentenleven in Nijmegen als studenten niet meer vrij samen kunnen komen in hun eigen ruimtes. De argumenten (‘efficiëntie’) zijn natuurlijk kul, al helemaal als je je bedenkt dat er in TvA1 en Erasmus talloze ruimtes leegstaan.
Ze doen het erom. Laten we het beestje bij de naam noemen: dit is een politiek gedreven aanval op kritische studenten die tegenwicht kunnen bieden aan het cvb – een aanval op de vakbond, een aanval op de medezeggenschap, een aanval op religieuze studenten, en ja, ook een aanval op deze krant.
Tijd om de hele boel te barricaderen als SLIM dit doorzet, dat is immers ook hoe ANS en dergelijke in de jaren 80 aan hun bestuurskamers zijn gekomen.