Home Artikelen De Studentenkeizer: Constant tevreden zijn

De student heeft het maar druk: studeren, sporten, spacen op feesten en dikwijls een bijbaan. Het hoofd koel houden in dit stressvolle bestaan met zijn onzekere toekomst is nog niet zo makkelijk. Dankzij de praktische wijsheden van de Romeinse Keizer Marcus Aurelius behoudt Pablo Vinkenoog zijn zelfbeheersing, zelfs in de meest hachelijke momenten.

‘U moet het leven handeling voor handeling opbouwen. Als iedere handeling, voor zover dat mogelijk is, aan zijn doel beantwoordt, kunt u tevreden zijn.’ – Marcus Aurelius, boek 8: citaat 32.

Aandachtig tuur ik naar het koffieresidu op de bodem van het kopje. Het is een grote domper dat er niets drinkbaars meer in de beker zit, terwijl mijn energie nog steeds te wensen overlaat. De drab deint op en neer, veroorzaakt door mijn gedraai met het lepeltje. Anderhalf uur zit ik hier al zonder dat het schrijven aan mijn paper vordert en inmiddels bekruipt mij een gevoel van tijdsverspilling. Doelloos staar ik naar het laptopscherm. Wanneer mijn blik over de reeds geschreven alinea’s glijdt, maakt de tekst mij bovendien weinig trots.

Dit betekent dat het dus een ideaal moment is om te gaan netflixen. Het getreur over mijn lege bakkie pleur behoeft echter eerst een oplossing en algauw laat ik het koffiezetapparaat een vrolijk wijsje pruttelen. Ondertussen zit het engeltje Aurelius hoofdschuddend op mijn schouder, waarna hij losbarst over het belang van de vier deugden, verstandigheid, dapperheid, rechtvaardigheid en gematigdheid. Deze vormen de leidraad voor alle juiste gedragingen. Het handelen naar de vier deugden is ons hoogste doel en wij kunnen dan ook tevreden zijn als dit lukt.

Het handelen naar de vier deugden is ons hoogste doel.

Het is mogelijk deze tevredenheid constant te bewaren door tegenover anderen en onszelf oprecht te zijn. ‘Oprecht zijn’ betekent in feite een verbod op willekeur: het ene moment dit zeggen, maar het andere doen. Bijvoorbeeld dat jij besluit te gaan netflixen, ondanks je eigenlijk aan dat paper wilde werken. Een oprecht mens komt daarentegen zijn afspraken na en blijft trouw aan zichzelf. Een staat van constante tevredenheid bereiken wij door zodanig handeling voor handeling op te bouwen, mits daarnaast de vier deugden worden gevolgd natuurlijk.

Helaas gaan de wijsheden van het engeltje compleet aan mij voorbij en ik zet een aflevering Narcos Mexico op. Deze is echter nauwelijks begonnen als de realisatie zich inzet: Ben ik op dit moment tevreden over mijn handelen? Na deze gedachte laat ik mijn ogen rollen en probeer de serie weer te volgen. Dit lukt helaas niet, het moment is compleet verstoord. Aurelius, u wordt bedankt.

Hierdoor besluit ik nog een poging te wagen om aan mijn paper te werken, hetgeen waarvoor ik vandaag eigenlijk heb vrijgehouden. De serie Narcos kijken kan makkelijk wachten. Na een flinke slok koffie, begin ik met schrijven en de tekst krijgt vorm. Onderwijl vormt zich ook iets in mij en pas in de avond, tijdens mijn oprechte Narcos-momentje, besef ik pas dat dit het gevoel van Aureliaanse tevredenheid is.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen