De student heeft het maar druk: studeren, sporten, spacen op feesten en vaak nog een bijbaan. Het hoofd koel houden in dit stressvolle bestaan met zijn onzekere toekomst is nog niet zo makkelijk. Dankzij de praktische wijsheden van de Romeinse Keizer Marcus Aurelius behoudt Pablo Vinkenoog zijn zelfbeheersing, zelfs in de meest hachelijke momenten.
‘Beginselen verliezen alleen aan kracht wanneer het vuur van de gedachten die erop inwerken uitdooft.’ – Marcus Aurelius, boek 7: citaat 2
Stoppen met roken en beginnen met sporten. Velen van ons gingen met de beste voornemens het nieuwe jaar in, alsof alles op magische wijze anders zou worden. Zij snakten daarom in overvolle sportscholen verhit naar adem. Naast deze drukte bij de fitness, stemden sommigen hun gitaar na lange tijd bij. Zij hoopten ooit dezelfde klanken als vroeger te zullen voortbrengen. Weer anderen namen zich voor meer te lezen en pakten bijvoorbeeld Oorlog en vrede van Tolstoj uit de kast. Zij bogen zich onder het genot van een kop sterke gemberthee over zijn wijze woorden.
De nieuwjaarsmaand is inmiddels voorbij en de sportschoolgoeroes hebben hun gebruikelijke plek bij de halterbank weer voor zichzelf. Ook het speelse gepingel is na de blauwe maandag weggeëbd en de gitaar klinkt net zo vals als voorheen. Van het ontcijferen van Tolstoj is eveneens weinig terecht gekomen en de huisstofmijten dwalen momenteel dieper door zijn werk. Examens en papers vormden het voornaamste excuus om de nieuwjaarsresoluties te laten varen. Uitgedrukt in aantal verloren voornemens, velt deze zogenaamde tentamenweek jaarlijks vele slachtoffers.
In het nakomen van mijn eigen voornemens ben ik ook geen heilig boontje. De bovenstaande voorbeelden hadden immers mijn eigen ervaringen kunnen zijn. Vol enthousiasme begin ik altijd aan mijn taak, maar dikwijls dooft mijn vlam bij de eerstvolgende regenbui uit. Dat wil zeggen, het ontbreekt mij aan doorzettingsvermogen wanneer het een keer zwaar wordt. Wil ik mijn voornemens nakomen, dan zal het enthousiasme waarmee ik iets ben begonnen vroeg of laat plaats moeten maken voor discipline.
Daarnaast mag ware motivatie evenzeer niet ontbreken. Denk daarbij aan het symbool van de Olympische Spelen en alle topatleten die deze vlam belichamen. Zij vonden hun vurige passie in sport en zetten zelfs in de momenten dat alles zich tegen hen leek te keren door. De omstandigheden lieten hen koud omdat zij vastbesloten waren. Aurelius overlevert dat wij deze innerlijke vlam kunnen voeden door onszelf dagelijks te herinneren aan onze drijfveren en wij een beoogde gewoonte als eerste levensbehoefte gaan beschouwen. Zeg in gedachten: ‘Door dit niet te doen, schaad ik mezelf.’
Op die manier blijven onze voornemens in leven en verliezen onze beginselen niet aan kracht. Na enige vasthoudendheid zullen deze zelfs sterker worden dan voorheen. Dit proces vergt echter de juiste voorbereiding. Ongeacht wat het doel van je passie ook mag zijn, zolang je van tevoren dus niet over de reden waarom hebt nagedacht, levert iets nooit de gewenste resultaten op.