Home Artikelen De Studentenkeizer: Ochtend misère

De student heeft het maar druk: studeren, sporten, spacen op feesten en vaak nog een bijbaan. Het hoofd koel houden in dit stressvolle bestaan met zijn onzekere toekomst is nog niet zo makkelijk. Dankzij de praktische wijsheden van de Romeinse Keizer Marcus Aurelius behoudt Pablo Vinkenoog zijn zelfbeheersing, zelfs in de meest hachelijke momenten.

‘Wanneer u bij het ochtendgloren met tegenzin wakker wordt, put dan moed uit deze gedachte: Ik ben wakker geworden om mijn taak als mens te vervullen.’ – Marcus Aurelius, boek 5: citaat 1

Toen mijn oogleden zich bij dageraad openden, deed het ochtendlicht pijn aan mijn ogen. Moedeloos staarde ik naar het plafond. Om mezelf tegen dit gevoel te verzetten, trachtte ik rechtop in bed te gaan zitten. Een poging die tot niets uitliep, want daarvoor voelde ik me nog te lamlendig. Het irriteerde mij mateloos dat, zelfs na een gezonde acht uur slaap, iedere motivatie voor het beginnen van de dag afwezig was. Gelukkig hoefde ik niet uit bed voor mijn online college. Mijn laptop lag immers binnen handbereik. Even later bromde de monotone stem van mijn docent uit de laptopspeakers. Het lukte mij niet om mijn aandacht erbij te houden en mijn gedachte dwaalde af. Hoe vind ik toch de morgenfrisheid die nodig is om wel iets te kunnen opsteken?

Elke avond bereid ik mij hardnekkig voor op het trotseren van deze ochtend misère. Ik zet vier wekkers, slaap met open gordijnen en stap vroeg in bed. Het is leuk geprobeerd, maar wat daaraan ontbreekt zijn discipline en routine de volgende morgen. Aan de hand van een keizerlijk voorbeeld wordt duidelijk waarom beide voordelig zijn. Marcus Aurelius ontwaakte iedere ochtend rond half zes. Zijn ogen schoten open, hij ging rechtop in bed zitten en begon zonder aarzelen aan de dag. Verscholen in zijn veldtent, schreef hij bij flikkerend kaarslicht direct verder aan zijn logboek. Zodoende probeerde hij de rust in zichzelf terug te vinden. De rust was gedurende de dag nodig tijdens het nemen van onverwachts stressvolle besluiten over leven en dood of de toekomst van het Romeins Imperium.

Datgene vinden waar je graag aan begint is de sleutel tot de oplossing.

Het schrijven van een logboek motiveerde Aurelius dus om zijn dagelijkse plicht, het zijn van een keizer, te vervullen. Plichten dragen we natuurlijk allemaal en die kunnen vooral in de ochtenden ontmoedigend werken. Datgene vinden waar je wel graag aan begint is dan ook de sleutel tot de oplossing. Voor mij als taalnerd is dat bijvoorbeeld het leren van een vreemde taal. Nadien voel ik altijd een tevreden rust, waar ik aan vasthoud tijdens het vervullen van mijn verplichte taken. Ondanks het ideale ochtendritueel bij iedereen verschilt, blijft de enige eis dat het constructief van aard moet zijn, zodat je jezelf dagelijks kan ontwikkelen. Ik slaak een zucht, mijn college heb ik succesvol doorstaan en mijn lichaam verdwijnt weer onder de dekens. Snel sukkel ik terug in slaap. Een ding is zeker, college volgen zal nooit mijn ochtendritueel worden.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen