Sinds 2 februari geldt een nieuw beleid voor het verkameren van woningen. Verkamering is nu enkel nog mogelijk met een omgevingsvergunning. Dit baart Sophie den Ouden en Léonie Janssen, allebei kandidaten op de lijst van D66, veel zorgen. Zij vinden dat verkamering mogelijk moet blijven.
Hoewel het vinden van een kamer in Nijmegen steeds moeilijker is geworden, klinkt bij bepaalde politieke partijen steeds luider de roep om verkamering in te perken. Belachelijk, vinden Sophie den Ouden en Léonie Janssen, kandidaten op de lijst van D66. Deze studentenkamers zijn juist keihard nodig in onze stad.
Veel studenten huren hun studentenkamer van een particuliere verhuurder: iemand die een pand koopt, deze opdeelt in kamers en vervolgens verhuurt aan bijvoorbeeld studenten. Zo’n 65 procent van de Nijmeegse studentenkamers is afkomstig van deze particuliere huisbazen, dus de verkamering van deze panden is ontzettend belangrijk voor onze stad. Verschillende politieke partijen willen echter strengere regels voor verkamering. Dit kan en mag niet gebeuren.
De roep om verkamering in te perken is niet nieuw in Nijmegen. Tijdens het College van 2014-2018 leidde dit al tot een heksenjacht op illegale kamers. Hierdoor kwamen tientallen van de ene op de andere dag op straat te staan. Zo’n twee jaar geleden zette de Raad Van State gelukkig een streep door dit beleid dat verkamering drastisch inperkte: ‘Onevenredig hard en juridisch onjuist’, zo luidde het oordeel. Nu, twee jaar later, maakt het oude beleid definitief plaats voor een nieuwe aanpak. Huisbazen die studentenkamers willen verhuren hebben voortaan een vergunning nodig en moeten hun zaken goed op orde hebben. Dit is een streng beleid, waardoor de groei van het aantal studentenkamers wordt beperkt en de kosten stijgen. Op dit moment lijkt zich voor het eerst een meerderheid voor vergaande beperking van verkamering af te tekenen. Naast de gebruikelijke steun van de PvdA, SP en de Stadspartij lijkt ook GroenLinks te zwabberen onder het gewicht van de anti-verkamering lobby. Zo stellen zij in hun verkiezingsprogramma: ‘GroenLinks wil een hogere prijsgrens voor verhuur. Dat betekent dat huizen met een waarde onder deze grens nooit mogen worden verkamerd.’ Daarmee is D66 met haar stevige houding vóór meer studentenkamers opeens in de verre minderheid.
Deze minderheid is zorgelijk. Het is namelijk belangrijk dat verkamering mogelijk blijft, want de vraag naar studentenkamers is enorm. Op dit moment zijn er ongeveer tweeduizend studenten die graag in Nijmegen willen wonen, maar geen kamer kunnen vinden. De student maakt van Nijmegen de jonge, bruisende stad die zij is. Naast dat verkamering mogelijk moet blijven, moeten er ook flink worden bijgebouwd. Hier pleiten andere partijen gelukkig ook voor. De SSH& heeft hierin een belangrijke taak. Dit bijbouwen is en zal echter niet genoeg zijn: slechts 35 procent van de studentenwoningen is in bezit van de SSH&. Ook als het marktaandeel van SSH& wordt vergroot blijft er een tekort aan studentenwoningen bestaan. SSH& wil zelf ook versnellen, maar geeft aan marktpartijen hard nodig te hebben. Daarom moet verkamering in Nijmegen mogelijk blijven, anders worden studenten in hun vingers gesneden.
De reden die de anti-verkameringspartijen aandragen om verkamering tegen te gaan, overlast aanpakken, is namelijk polariserend. Overlast moet inderdaad worden aangepakt, maar studenten staan niet gelijk aan overlast. Veruit de meeste studentenhuizen in Nijmegen gedragen zich niet alleen netjes, maar hebben bovendien goed contact met de buren. Dat blijkt ook uit de cijfers: de afgelopen jaren namen de meldingen van overlast flink af, ook voor corona. De kruistocht tegen verkamering van een aantal politieke partijen en een kleine groep buurtbewoners is daarom onnodig. Het staat een goed gesprek en gezamenlijke oplossing voor deze overlast in de weg. Als er sprake is van overlast in bepaalde wijken, dan kan dit op een andere manier worden opgelost dan het verbannen van studenten.
Nijmegen is en blijft een stad met opvallend veel jonge inwoners en daar mogen we trots op zijn. Als kennisstad profiteren we van de studenten, dus moeten we gastvrij zijn. Een groot deel van hen wil hier graag blijven wonen na het afstuderen. Wij willen daarom dat verkamering in Nijmegen mogelijk blijft. SSH& moet flink kunnen bijbouwen, maar er is meer nodig. De gemeente moet de verantwoordelijkheid om studenten te huisvesten gedeeltelijk op ons nemen en zorgen voor voldoende studentenkamers. Dat betekent dus dat we verkamering niet moeten verbieden. We hebben particuliere verhuurders juist nodig om deze jonge groep Nijmegenaren in onze mooie stad te houden.
Ben je benieuwd naar meer ingezonden opiniestukken? Lees deze hier.