Vorige week berichtte de Radboud Universiteit over diefstal op de campus. De laatste maanden zijn er op meerdere plekken spullen gestolen. Om wat voor diefstal gaat het en letten studenten beter op hun spullen? ANS deed onderzoek naar dieverij op de campus.
Om inzicht te krijgen in deze vermeende golf van berovingen, spraken we portiers van verschillende gebouwen. Volgens hen wordt er wel eens wat gestolen op de campus, maar dit is gelukkig uitzonderlijk en gaat voornamelijk om losstaande incidenten. Toch was dit voor de RU reden om er een persbericht aan te wijden, waarin tips staan die moeten voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt. De aanleiding hiervoor is zeer waarschijnlijk de diefstal van drie laptops in de Universiteitsbibliotheek (UB) een aantal weken geleden. Volgens een medewerker van de UB is dit vergrijp gepleegd door één persoon. Ook de medewerker vroeg zich af hoe het heeft kunnen gebeuren: ‘In één van de gevallen zou de daad hebben plaatsgevonden terwijl het slachtoffer zelf aan tafel zat.’
Openbaar gebouw
De universiteit geeft aan weinig te kunnen doen in zulke gevallen. Toch probeert de portier van het Erasmusgebouw de daders in dit kat-en-muisspel een stapje voor te zijn: ‘Bij sommige mensen vraag je je af wat ze hier precies komen doen, ze wekken niet altijd de indruk hier te zijn om een college te volgen.’ Hoe een typische student er dan wél uit zou moeten zien, wordt niet toegelicht. Naast dit zesde zintuig benadrukt de portier somber de machteloosheid in het tegengaan van diefstal: ‘Het gebouw is openbaar, iedereen kan er zomaar in en uit lopen. In het Erasmusgebouw is het bijna onmogelijk om alle ingangen in de gaten te houden.’ Daarom drukt hij studenten op het hart waakzaam te blijven. ‘Diefstal komt maar zelden voor, maar oplettendheid is altijd goed.’
Dieverij uit de oude doos
‘In de twintig jaar dat ik hier werk, zijn er wel gekkere dingen gebeurd’, gaat de portier verder. De hoogtijdagen voor diefstal op de campus lijken in het verleden te liggen, toen aan iedere betaling nog contant geld te pas kwam. ‘Vroeger had ik een kassa met duizenden euro’s voor mijn neus. Dat vond ik toen ook al raar,’ vertelt de medewerker. In elk gebouw stond destijds een kluis. In het Spinozagebouw is ooit een heuse heist gepleegd. Gewapend met een koevoet en een plattegrond probeerden inbrekers de kluis te stelen. Nadat het alarm was afgegaan is de beveiliging opgetrommeld, toen nog met een hond. De hond bezweek uiteindelijk aan een fatale klap op zijn hoofd met het breekijzer.
Risico
De suggesties uit het persbericht over het opbergen van spullen lijken nog niet echt aan te slaan: ‘Als ik naar de wc ga, neem ik niet mijn laptop mee. Ik ben bereid dat risico te nemen, want ik vertrouw op de goedheid van de mens,’ vertelt een student in de UB. Studenten lijken over het geheel genomen een stuk meer bezig te zijn met de aankomende tentamens. Moraal van het verhaal? De goedheid van de mens is een mooi uitgangspunt – totdat je UB-buurman je iPhone inpakt.
Iets verdachts gezien op de campus? Neem via 024 36 19000 contact op met de dienst beveiliging.