Home Artikelen Drukte in de cafés: drie medewerkers aan het woord

Drukte in de cafés: drie medewerkers aan het woord

door Delphine Broasca

Hoewel de meeste cafés kampen met personeelstekort, zijn ze blij dat er drukte is in de stad door de introductieweek, die afgelopen zondag van start is gegaan. Drie werknemers van verschillende cafés delen hun verhaal.

Shiftmanager Van Buren

‘We merken dat het elke dag al vroeg druk is in de stad. Rond lunchtijd begint het terras namelijk al vol te lopen. Tijdens de introductieweek hebben we een jonger publiek. Dat merken we aan het gebruik van ons nieuwe online betaalsysteem. Dat wordt deze week namelijk veel meer gebruikt op ons terras. We vinden het aan de ene kant jammer dat we om twaalf uur ‘s nachts moeten sluiten, maar aan de andere kant vindt het personeel dat niet erg. Er ligt een enorme druk op de werknemers vanwege het tekort aan personeel. Als we tot een uur of vier door zouden gaan, zouden sommigen van ons dat niet trekken. Na de introductieweek verwacht ik dat het weer een stuk rustiger zal zijn omdat iedereen weer naar school gaat. Toch denk ik dat de terrassen in de avonden nog wel vol zullen zitten: mensen blijven borrelen.’

Allround medewerker Samson

‘Al een week voordat de introductieweek begint, wordt het al drukker op het terras met studenten. Wanneer de introductieweek dan echt is begonnen, wordt het nog drukker. Wij werken met reserveringen en vaste zitplaatsen, dus het komt regelmatig voor dat groepen die spontaan langskomen niet meer bij ons terecht kunnen. Die drukte zijn we echter wel gewend en het hoort erbij. Het personeel is goed op elkaar ingespeeld en we hebben genoeg personeel. Wel hebben we vanwege de sluitingstijd om twaalf uur erg korte diensten. Het is jammer dat we zo vroeg moeten stoppen. Eigenlijk begint het feest pas echt om twaalf uur. Bovendien wordt er op een terras beter op de coronamaatregelen gelet dan op een afterfeestje ergens bij iemand thuis. Ik verwacht dat het na de introductieweek druk blijft. Iedereen is dan terug van vakantie en dan draaien we weer zoals normaal.’

Barmedewerker Bascafé

‘Ik merk dat de introductieweek is begonnen aan de grote hoeveelheid bier die mensen drinken en de gezellige sfeer die in de stad hangt. Daarnaast is het veel drukker. Normaal gesproken begint de drukte bij ons namelijk pas in de avond, maar nu zit vaak ‘s middags het café al vol. Dit begint meestal rond een uur of drie en het blijft druk totdat we sluiten. Om het personeelstekort dat we hebben te verhelpen, zijn er veel mensen aangenomen toen de horeca weer open mocht. Op dit moment moeten we echter weer vroeg sluiten en zijn er te weinig uren voor iedereen. Sommige nieuwe medewerkers kunnen nu dus helemaal niet werken. Na de introductieweek verwacht ik dat verenigingen zoals gewoonlijk borrels zullen organiseren bij Bascafé. De introductieweek is daarom heel belangrijk voor ons. De eerstejaars zullen dan immers zien waar ze vaker zullen komen.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen