Home Artikelen Een peiling bij het Berchmanianum

Een peiling bij het Berchmanianum

door Delphine Broasca

Vandaag is de laatste stemdag. ANS houdt een peiling bij het stembureau in het Berchmanianum. Tien studenten vertellen over stemkeuze voor de gemeenteraadsverkiezingen. 

De partijen waar studenten op stemmen zijn voornamelijk linkse partijen, maar lopen uiteen. Drie studenten gaven aan op Partij voor de Dieren (PvdD) te stemmen, twee op GroenLinks (GL) en twee op de Socialistische Partij (SP). Een enkeling stemde op de Partij van de Arbeid (PvdA), een ander op Democraten 66 (D66) en nog een op de Stadspartij Nijmegen. 

De kandidaten

De kiezende studenten stemmen niet allemaal bewust op een kandidaat. Als ze dat wel doen, gaat de voorkeur vaak uit naar een vrouw. ‘Ik heb het advies gekregen om op een vrouw te stemmen’, vertelt Jelle (Communicatiewetenschappen, PvdD). Neeltje* (Research Master Literary Studies, SP) geeft als argument: ‘De gemeenteraad bestaat nog teveel uit witte mannen.’ 

De kiezers lijken geen voorkeur te hebben voor jongere kandidaten of studenten op de lijst. Slechts een van de tien heeft op een student gestemd. ‘Ik heb heel toevallig op een student gestemd omdat zij goede speerpunten heeft’, zegt Ellen (Psychologie, GL). ‘Ik heb echter niet voor haar gekozen omdat zij een student is’, legt ze uit. 

Studententhema’s

Hoewel de meeste studenten hun stem baseren op de kieswijzer, lezen ze zich ook in in de thema’s die voor hen belangrijk zijn. De twee onderwerpen die vaak terugkomen, zijn wonen en het milieu. ‘Ik vind het belangrijk dat ik later in een betaalbaar huis kan wonen’, noemt Fraukje* (Franse Taal en Cultuur, Stadspartij). Roos (Educatieve Master Engels, PvdD) vindt het milieu belangrijk: ‘Ik zie graag dat het centrum autovrij is en Nijmegen een mooie groene stad is.’ 

Gemeentepolitiek 

Net als de keuze voor de partijen, loopt ook de interesse voor gemeentepolitiek uiteen. ‘De gemeenteraadsverkiezingen interesseren me eigenlijk niet echt’, vertelt Eveline (Geneeskunde, D66). ‘Ik heb me dan ook niet echt verdiept, maar me laten adviseren door mijn huisgenoot’, zegt ze. Anderen vinden de gemeentepolitiek lastiger te volgen dan landelijke politiek. ‘Het nieuws gaat vaak over landelijke onderwerpen, waardoor je minder over de gemeente hoort. Het is daardoor lastig om je te verdiepen in de onderwerpen die spelen in de gemeente’, vinden Faye (Kunstgeschiedenis, PvdD) en Claire (Kunstgeschiedenis, GL). 

Een deel van de studenten vindt de lokale politiek juist interessant. ‘De gemeente staat veel dichterbij en gaat over praktische problemen’, noemt Jelle (Communicatiewetenschappen, PvdD). ‘De heropening van het Waalstrand is dan ook een van de onderwerpen die ik belangrijk vind’, voegt hij toe. Rutger (Informatica, PvdA) kan zich daar in vinden. ‘Ik stem daarom voor de gemeenteraadsverkiezingen op een andere partij dan ik bij de landelijke verkiezingen zou stemmen’, zegt hij.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen