Scherper dan De Speld en ook makkelijker te vinden: De Hooiberg. De nieuwsrubriek waar je zo doorheen prikt. Deze keer: Een studievoucher voor de premier.
De vlag kan worden uitgehangen, want de basisbeurs keert terug. Er is daarnaast nog meer heugelijk nieuws uit Den Haag, want ook de leenstelselgeneratie wordt gecompenseerd. ‘Voor studenten is ons coalitieakkoord echt reden tot een feestje’, zegt de premier tevreden. Studenten lijken echter minder enthousiast over de plannen van de nieuwe coalitie.
De ‘terugkeer’ van de basisbeurs
Voor toekomstige studenten wordt er 370 miljoen euro uitgetrokken. ‘Ik kan nu echt met trots zeggen dat wij in een gaaf land wonen’, glundert de premier. ‘Als er vraag is naar een basisbeurs, dan regelen wij dat gewoon.’ Omgerekend is dit bedrag genoeg om studenten een basisbeurs van veertig euro per maand te schenken. Rechtenstudent Maaike Moszkowicz reageert: ‘Met de huidige inflatie koop ik daar vijf tosti’s van.’
Een studievoucher
Daarnaast worden ook de huidige slachtoffers van het leenstelsel gecompenseerd. In ruil voor de torenhoge schuld ontvangen zij een studievoucher van duizend euro. Hiermee kunnen studenten maar liefst twee keer de cursus ‘Zakelijk Duits voor beginners’ volgen, maar ook een opleiding tot ‘Zelfstandig imago stylist(e)’ of ‘Tarotkaartenlezer’ behoort tot de mogelijkheden.
De huidige generatie studenten heeft zich al er al bij neergelegd dat ze de komende tien jaar nog in de kelder van hun moeder moeten wonen. Natuurkundestudent Harry Huygens zegt hierover: ‘Zolang ik een studieschuld heb, kan ik een hypotheek wel op mijn buik schrijven. Die voucher gaat daar niet bij helpen.’ Daarom verenigen de studenten zich om de volgende generatie te helpen. ‘Die veertig euro kun je nauwelijks een basisbeurs noemen’, stelt Berend Buitenhuis, student Bedrijfskunde. Hij vervolgt: ‘Daarom doneren wij onze studievouchers aan het kabinet om een cursus rekenen te doen. Misschien leren ze daarmee hoeveel geld je daadwerkelijk moet uittrekken voor een basisbeurs.’ De premier is bereid om kort op dit idee te reageren: ‘Wiskunde? Nee, daar heb ik geen actieve herinnering aan.’