Home Artikelen Extinction Rebellion activisten binden zich vast aan ING-kantoor

Extinction Rebellion activisten binden zich vast aan ING-kantoor

door Sophia van Engelshoven

Vanmiddag ketenden activisten van Extinction Rebellion (XR) zich vast aan het ING-kantoor in de Molenstraat. Met deze actie protesteert XR tegen de investeringen van de ING in de fossiele industrie. ‘Elke euro die we daarin investeren is een investering in onze ondergang.’

Om vijf voor twaalf liepen een paar activisten van XR het ING-kantoor binnen om zich vast te ketenen. De rest van de activisten verzamelden zich buiten met spandoeken, deelden flyers uit en verkondigden hun boodschap via een megafoon. Daarnaast werd het gebouw afgezet met crime scene-tape om aan te geven dat de ING een ‘klimaatcrimineel’ is. De activisten zeiden pas weg te gaan als hun eis dat de ING stopt met de financiering van en dienstverlening aan de fossiele industrie, wordt ingewilligd. Inmiddels is het ING-kantoor gesloten.

Deze actie wordt vandaag landelijk gecoördineerd door XR bij verschillende ING-kantoren. Het idee is dat de actie bij twaalf kantoren plaatsvindt. Hiermee wordt de ING opgeroepen om te stoppen met de investeringen in de fossiele industrie. De bank steekt nu gemiddeld negen miljard euro per jaar in die industrie. ‘Zo financieren ze de klimaatcrisis. Elke euro die we daarin investeren is een investering in onze ondergang’, zegt Maarten Frijlink, persvoorlichter van XR. 

Actie

Met de actie wil XR de ING in beweging brengen. ‘We zijn volkomen wanhopig over de huidige klimaatcrisis’, zegt Frijlink. ‘Het laatste wat je nu moet gaan doen is doorgaan met investeren, maar dat blijft de financiële sector in Nederland doen.’ Op dinsdag werd het onderzoek van Profundo, dat gedaan is in opdracht van Milieudefensie, gepubliceerd waaruit blijkt dat van deze sector de ING de meeste uitstoot van broeikasgassen door fossiele brandstoffen financiert. ‘ING steekt er met kop en schouders bovenuit’, zegt de persvoorlichter.

Arrestaties

Dit is ondertussen de negende actie die XR bij ING-kantoren uitvoert. ‘De ING gaat niet in gesprek met ons’, zegt Frijlink. ‘Op een gegeven moment komt de politie en wordt de actie opgedoekt’, vervolgt hij. Volgens de persvoorlichter eindigt het altijd in een paar arrestaties en dat verwacht hij dit keer ook. ‘Daarom hebben we het nummer van de advocaat en het nummer van de hulptroepen op onze arm staan’, zegt hij. ‘We blijven echter terugkomen totdat onze eisen zijn ingewilligd. Daar kunnen we lang op wachten maar we zijn bereid dat te doen totdat er witte rook uit de schoorsteen van de Zuidas komt.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen