Home Artikelen 2.000 extra studentenwoningen lijken Nijmeegs tekort niet op te lossen

2.000 extra studentenwoningen lijken Nijmeegs tekort niet op te lossen

door Sofie Bongers and Foto: Myrte Nowee

De gemeente Nijmegen presenteerde deze week haar visie over de studentenhuisvesting in Nijmegen. Er moeten tweeduizend extra wooneenheden voor studenten beschikbaar komen voor 2030. Studentenvakbond AKKU is tevreden dat het probleem wordt aangepakt, maar vraagt zich af of het tekort aan studentenwoningen op te lossen is met de aanpak van de gemeente.


Nijmegen kent nog altijd een gespannen markt voor studentenhuisvesting. De gemeente heeft een plan opgesteld om zo’n 2.000 wooneenheden vrij te laten komen voor 2030, om aan de woningvraag vanuit studenten tegemoet te komen. Het vrijmaken van woonruimte voor studenten moet voor de ene helft worden gerealiseerd door studentenhuisvester SSH& en voor de andere helft door particulieren. De gemeente wil SSH& zo een grotere rol laten spelen op de Nijmeegse kamermarkt: nu beheert de stichting een derde van de Nijmeegse studentenwoningen. De studentenhuisvester kan volgens de gemeente een goede prijs-kwaliteitverhouding aanbieden voor studentenwoningen. De geplande wooneenheden zullen zowel in het centrum als daarbuiten komen. Hierbij kan worden gedacht aan de Tweede Walstraat, maar ook de Hezelpoort en station Goffert.

Dit plan is opgesteld omdat de meest recente Landelijke Monitor Studentenhuisvesting (LMS) uit 2020 een indicatie geeft van de huidige druk op de markt. Die maakt duidelijk dat er in Nijmegen al een tekort is van circa 1.900 eenheden. De verwachting is dat de vraag in 2030 naar extra wooneenheden met 810 zal stijgen. De totale vraag voor Nijmegen staat voor dan dus op 2.710, wat meer is dan de extra 2.000 wooneenheden die de gemeente dan beschikbaar wil stellen. Het geplande tekort van 2.710 is echter een boven-scenario met een hoge inschatting en zonder correctie voor mogelijke structurele effecten door de coronacrisis. 

Verkamering

Menno Uphoff, voorzitter van Studentenvakbond AKKU, legt uit dat het tekort van de studentenhuisvesting waarschijnlijk blijft bestaan, ondanks de tweeduizend geplande eenheden: ‘Er wordt steeds strenger ingezet tegen verkamering. De gemeente Nijmegen neemt dus een groot risico door de helft op te laten lossen door particulieren die vaak wel verkameren.’ Hij vertelt dat Nijmegen structureel een kamertekort heeft. Dit heeft onder andere te maken met de verwachte groei van de onderwijsinstellingen, met name die van de Radboud Universiteit (RU). ‘Het is goed dat de gemeente inzet op het vergoten van de studentenhuisvesting, maar de kans is groot dat de groeiende vraag naar woonruimte in Nijmegen op deze manier niet in te halen is’, legt Uphoff uit. ‘De gemeente zal altijd op moeten blijven passen voor nog grotere tekorten.’

Toejuichen

Het is daarentegen goed dat de gemeente zo samenwerkt met wooncoöperatie SSH&, zo stelt de vakbondsvoorzitter. ‘De gemeente kan makkelijker afspraken maken met SSH& dan alle losse particulieren’, stelt hij. ‘Bovendien leveren particulieren ook meer onzekere situaties op voor de studenten en hun woonruimtes.’ Uphoff juicht het dan ook zeker toe als de gemeente nog meer zou gaan samenwerken met de SSH& voor het vergroten van het kameraanbod.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen