Home Artikelen Fietsend tegen het leenstelsel

Fietsend tegen het leenstelsel

door Delphine Broasca

Na de studentenstakingen in verschillende steden kwam ook Nijmegen afgelopen vrijdagmiddag in protest tegen het leenstelsel. In aanloop naar de landelijke studentenstaking op donderdag 3 juni, fietsten deelnemers van de #NietMijnSchuld-campagne door Nijmegen. 

De fietstocht begon op de campus van de Radboud Universiteit en eindigde bij het studentencomplex Orion, dat zich achter het station bevindt. ‘Daartussen maakten we verschillende stops waar veel studenten zijn’, vertelt Zoë Roos, algemeen bestuurslid bij vakbond AKKU. ‘Denk aan plekken als Hoogeveldt en de Grote Markt.’ Het doel van de fietsmars was om studenten te mobiliseren voor de landelijke studentestaking in Den Haag op 3 juni. ‘Daarnaast wilden we in gesprek gaan met studenten over het leenstelsel en wat ze vinden dat er beter kan aan de studiefinanciering’, voegt Roos toe.

Een geluk bij een ongeluk

Het plan om met studenten in gesprek te gaan stond aanvankelijk niet op de planning. ‘In eerste instantie wilden we een rondje om de campus lopen om de zichtbaarheid te vergroten, aldus Roos. ‘Dit stond de gemeente echter niet toe, vanwege het waarborgen van de anderhalve meter afstand.’ Het algemene bestuurslid vertelt dat ze toen op het idee kwamen om te fietsen: ‘Zo kan je beter afstand houden en ook een groter oppervlak bereiken.’ In plaats van enkel de zichtbaarheid benadrukken, kunnen de demonstranten nu ook makkelijker in gesprek raken met studenten. ‘De switch was dus echt een geluk bij een ongeluk’, concludeert Roos. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen