Home Artikelen Fietsprotest in Nijmegen vanwege zes jaar Urgenda-vonnis

Fietsprotest in Nijmegen vanwege zes jaar Urgenda-vonnis

door Gian Oerlemans

Deze week is het zes jaar geleden dat de rechter Urgenda in het gelijk stelde in haar eis tegen de Nederlandse staat. De rechter oordeelde dat de overheid de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25 procent diende te verminderen ten opzichte van 1990. Aangezien dit doel niet bereikt is, wordt er aankomende zondag een fietsprotest georganiseerd in Nijmegen.

Onder de noemer van Klimaatrechtvaardigheid Nu gaan mensen in het hele land de komende dagen de straat op omdat het doel niet is bereikt. De demonstratie in Nijmegen wordt georganiseerd door de Nijmeegse Klimaatcoalitie. Deze groep is voortgevloeid uit de organisatie van het Klimaatalarm, dat vlak voor de Tweede Kamerverkiezing van afgelopen maart werd georganiseerd door verschillende actiegroepen, waaronder Extinction Rebellion en Code Rood. Inez Valize, woordvoerder van de Nijmeegse Klimaatcoalitie, vertelt dat de keuze voor een fietsprotest is gemaakt vanwege corona: ‘Vaak organiseren we een mars, maar dan is het moeilijk om afstand te houden. Op de fiets is er meer afstand tussen mensen.’ Daarnaast roept de organisatie de demonstranten op om mondkapjes te dragen.

Toeters en bellen

De demonstratie begint aankomende zondag om twee uur op Kelfkensbos. Er wordt afgetrapt met verschillende sprekers, alvorens de demonstranten met vlaggen op door hen versierde fietsen zullen stappen voor een route van ongeveer een uur door Nijmegen. Valize vindt het aantal deelnemers aan de demonstratie moeilijk in te schatten. ‘We hopen op minimaal vijftig mensen, maar het zou ook een stuk meer kunnen worden dan dat.’

Eisen

De demonstranten willen dat de overheid zich aan het vonnis houdt en zich daar meer voor inzet. Om dit te bereiken, hebben ze drie eisen. ‘Ten eerste willen we dat er meer wordt geïnvesteerd in klimaatbanen’, zegt Valize. Het gaat hier om zowel de kansen die de energietransitie biedt op nieuwe banen, als op de banen die verloren gaan in de fossiele sector. De tweede eis is dat er duurzame energie voor iedereen komt. ‘Dit houdt onder andere in dat kolencentrale worden gesloten en dat de gaswinning in Nederland stopt’, vervolgt de woordvoerder. ‘Als laatste eisen we dat de oplossing voor het klimaatprobleem lokaal, democratisch en collectief moet.’ Valize noemt als voorbeeld dat er meer lokale en ecologische productie van voedsel komt en dat het openbaar vervoer moet worden uitgebreid en gratis moet worden.

Toekomst

Ondanks dat de demonstraties volgens Valize niets van doen hebben met de huidige kabinetsformatie, willen de organisatoren wel dat klimaatbeleid een belangrijke rol speelt bij de coalitievorming. Daarnaast zijn er veel groepen ook buiten de formatie actief voor een beter klimaatbeleid. De acties voor een krachtiger klimaatbeleid zijn dan ook niet ten einde na deze actie. ‘De Nijmeegse Klimaatcoalitie en Klimaatrechtvaardigheid Nu gaan zeker door’, concludeert Valize.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen