Home Artikelen Financieel mismanagement bij managementfaculteit: volgend jaar begrotingstekort van €9 miljoen

Financieel mismanagement bij managementfaculteit: volgend jaar begrotingstekort van €9 miljoen

door Gijs Wortelboer

De Faculteit der Managementwetenschappen (FdM) verkeert in financieel zwaar weer. Voor het huidige jaar wordt gerekend op een begrotingstekort van €3 miljoen, en volgens prognoses kan dit bedrag volgend jaar oplopen tot maar liefst €9 miljoen. Om het tij te keren worden tijdelijke contracten per direct niet meer verlengd.

Vanmiddag waren alle (pre-)masterstudenten nog welkom op de faculteit om een ‘Broodje EOS’, een gratis lunch, te nuttigen, nu blijkt de FdM in zwaar financieel weer te verkeren. Vorig jaar werd voor 2023 nog rekening gehouden met een begrotingstekort van €1,7 miljoen, maar inmiddels is dit bijgesteld tot minstens €3 miljoen. Volgend jaar wordt het alleen maar erger: er wordt voor 2024 een tekort van liefst €9 miljoen geprognosticeerd, blijkt uit vertrouwelijke stukken. 

Creatief boekhouden

Het is onduidelijk hoe het begrotingstekort zo rap is opgelopen. In het jaarverslag van 2021 rapporteerde de faculteit nog een positief exploitatieresultaat van €3,1 miljoen, en schreef het faculteitsbestuur dat het ‘de koers die […] is ingezet in de richting van meerjarige financiële stabiliteit en zekerheid voor medewerkers en studenten [wil] voortzetten’. 

‘Creatief boekhouden’, noemt een ingewijde de ontstane situatie. ‘De tekorten vallen voor een deel te verklaren door allerlei projecten die, deels op last van het College van Bestuur, zijn opgestart. Daarvoor zijn veel medewerkers aangenomen, terwijl er eigenlijk geen geld voor was.’ Het geraamde begrotingstekort van €9 miljoen voor 2024 komt neer op bijna een kwart van de totale begroting van de faculteit, die om en nabij €40 miljoen bedraagt.

Volgens Monic Schijvenaars, directeur bedrijfsvoering van FdM, gaat het om ‘een plotselinge zorgelijke situatie’, die het resultaat is van ‘een combinatie van veel verschillende factoren van zowel interne als externe aard’. Om deze factoren te analyseren is een tijdelijke ‘crisisorganisatie’ genaamd FB-Finance ingericht.

Studenten op straat

Om het begrotingstekort te beperken heeft de faculteit direct maatregelen genomen. ‘Zo is er een vacaturestop, terughoudendheid bij de verlenging van tijdelijke aanstellingen en wordt het mandaat voor het aangaan van verplichtingen (personeel en materieel) vooralsnog beperkt tot het faculteitsbestuur’, schrijft Schijvenaars.

Die terughoudendheid bij tijdelijke contracten komt neer op een volledige stop op tijdelijke contracten zonder ‘toekomstclausule’. ‘In sommige contracten staat dat het contract wordt verlengd als de medewerker “geschikt” is’, laat een woordvoerder van de Radboud Universiteit weten. ‘Als een dergelijke toevoeging er niet in staat, wordt het contract dus niet verlengd.’

Onder de medewerkers met een tijdelijk contract zonder toekomstclausule vallen veel studenten die als bijbaan onderzoek of onderwijs assisteren. Zij zijn door de faculteit niet ingelicht over de financiële situatie van de faculteit. ‘Ik moest via via horen dat de faculteit in zwaar weer verkeert’, vertelt een onderzoeksassistent. Een ingewijde voegt toe dat ook de facultaire medezeggenschap pas vandaag is geïnformeerd over het niet verlengen van de contracten. Het is dusver onduidelijk om hoeveel contracten het gaat.

Veerkracht

‘Wij begrijpen heel goed dat deze situatie vragen en onzekerheid oproept bij onze medewerkers en studenten’, besluit Schijvenaars. ‘Wij zullen hen dan ook zo goed mogelijk informeren en betrekken in dit proces. Veerkracht is een van de kenmerken van onze faculteit en we zijn er dan ook van overtuigd dat we door samen te werken en passende oplossingen te vinden deze situatie het hoofd kunnen bieden.’ 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen