Home Artikelen Foxlane fluitend op weg naar fame

De Nijmeegse band Foxlane stond 9 april in Doornroosje in het voorprogramma van rockgroep DI-RECT. ANS interviewde bassist Norman Samuels in de aanloop naar het concert. Hoe werd een kleine studentenband uit Nijmegen uiteindelijk de warm-up van zo’n klassieke Nederlandse rockband?

Bassist Norman Samuels

Al sinds 2015 is Foxlane een bekend gezicht in het Nijmeegse muziekcircuit. Met een line-up die bestaat uit Norman Samuels (bas), Joris van der Veeken (drums), Guus Timmermans (zang, slaggitaar, en toetsen) en Christiaan Vegh (leadgitaar en toetsen) spelen ze al jaren samen. Zelf omschrijven ze hun stijl als indiemuziek, beïnvloed door namen zoals Arctic Monkeys, Tame Impala en The Murder Capital. Langzaam wordt de band steeds groter. Zo hebben de leden Kaf & Koren gewonnen en gaan ze nu op tour met DI-RECT. Hoe werd een kleine studentenband uiteindelijk het voorprogramma van zo’n klassieke Nederlandse rockband?

Geen echte studentenband meer

‘Van der Veeken ken ik al sinds mijn tiende. We zijn naar dezelfde middelbare school gegaan’, vertelt Samuels over het begin van de band.  Al snel kwamen ze erachter dat ze allebei veel bezig waren met muziek. Toen ze gingen studeren in dezelfde regio kwam het besluit om samen iets te beginnen: ‘Via-via hebben we toen de andere twee leren kennen. Op die manier is de band heel organisch bij elkaar gekomen.’ Hoewel nog niet iedereen elkaar kende in het begin, was dat uiteindelijk geen probleem: We hebben veel meegemaakt, zowel op persoonlijk als muzikaal gebied. Naast optredens hebben we ook schrijf- en opnameweekendjes gehouden. We zaten dan bij mijn ouders in de schuur en werkten tweeëneenhalve week aan onze eerste EP’, vertelt Samuels nostalgisch. Vooral het Eurorock project, een muzikale uitwisseling, heeft hen samengebracht. ‘We zijn samen op uitwisseling geweest naar Duitsland voor twee weken. Daar hebben we niet alleen met Franse, Duitse en Engelse bands gehusseld, maar ook veel over elkaar geleerd.’

Hoewel de band dichter naar elkaar toe is gegroeid, zitten de leden in verschillende levensfases. ‘Dat is lastig, want iedereen heeft daardoor zijn eigen intenties om samen muziek te maken. In het begin waren we allemaal student en was het gewoon voor de lol. We deden maar wat’, vertelt Samuels. ‘Nu is iedereen bijna afgestudeerd en heeft zijn eigen baan. We zijn daardoor niet helemaal meer gelijkgestemd op bepaalde vlakken. De rest gaat voor een serieuze baan buiten de muziek’, vertelt hij op overwegende toon. Zelf heeft hij andere plannen voor de komende paar jaar: Ik wil nog drie of vier jaar in Arnhem Muziek studeren, maar ook parttime werken voor de financiën.’ Wat dat precies betekent voor de toekomst weet hij nog niet precies. ‘Hoewel het niet mijn intentie is om geld te verdienen in de muziekwereld, sta ik wel open voor een baan als muzikant’, zegt de bassist op luchtige toon.

Muziek maken doe je samen

Door de jaren heen is de muziekstijl van Foxlane veranderd. Volgens Samuels is er een stijl waarbij ze allemaal op een lijn zitten. ‘Alle vier worden we geïnspireerd door bands zoals Tame Impala en Arctic Monkeys. Zelf kleur ik meer buiten de lijntjes. Ik houd namelijk ook van jazz, soul en funk muziek’, geeft hij toe. Dat zorgt soms voor mooie combinaties, maar het kan de band ook tegenwerken. ‘Soms klikken onze muzikale eigenschappen goed, waardoor toffe songs ontstaan. Soms doet iedereen echter zijn eigen dingen en klinkt het niet.’ Dit stopt hem er echter niet van om toch zijn smaak erin te gooien. ‘Ik heb er een sport van gemaakt om jazz zo te spelen dat het bijna als indie klinkt. Ik gebruik vooral harmonieën en baslijnen van de jazz. Een voorbeeld hiervan is de walking baslijn, die in de traditionele jazz voorkomt.’

Deze walking baslijn zit onder andere in het nummer Birmingham. ‘Guus en ik waren dat aan het schrijven bij Guus thuis. Ik was op dat moment het loopje aan het spelen en hij was Peaky Blinders aan het kijken. Daar haalde hij inspiratie uit’, legt de bassist uit. ‘De tekst en het concept van Guus, leidden naar het refrein. Daar moest een explosie komen. Mijn baslijn nodigde uit tot een meer vertellend stuk over de Peaky Blinders. Dat was grappig, dus daar hebben we een song van gemaakt en uitgebracht’, grinnikt Samuels. 

De faam van Birmingham

Birmingham speelde uiteindelijk een sterke rol in de carrière van de band. ‘In 2017 hebben we een eerste EP opgenomen in de schuur van mijn ouders. Daaruit kwam dus Birmingham’, zegt Samuels met een lachje. ‘We hadden voor de grap een studente in Amerika, die destijds de grootste afspeellijst had van Peaky Blinders-muziek op Spotify, een bericht gestuurd. Die vond het nummer heel vet en zei dat ze het in haar lijst zou zetten als wij het nummer op Spotify zouden zetten.’ Met een beetje ongeloof in zijn stem denkt hij er aan terug. ‘Ik weet niet hoeveel volgers die lijst had, maar echt ontzettend veel’, zegt hij over de doorbraak. Toen zijn we echt in de kijker gekomen.’ 

Ook op andere manieren zorgde Foxlane voor naamsbekendheid. ‘We hadden al een keer daarvoor meegedaan aan Kaf & Koren en toen waren we niet door. De tweede keer hadden we gewonnen’, vertelt hij met enige trots. Daarna hebben we ook meegedaan aan de Grote Prijs van Nederland in 2018. In Paradiso hebben we vervolgens de publieksprijs gewonnen.’ Volgens Samuels was vooral ook Popronde in 2019 heel belangrijk: ‘We hebben we de hele tijd door mogen spelen, wat veel exposure gaf. We hadden zelfs de meeste boekingen van die lichting. Als mensen dan een live show of optreden vet vinden, rol je blijkbaar in dat circuit. Zo bouwde onze carrière steady op.’ 

Direct benaderd

Uiteindelijk kwam de band hierdoor in het oog van DI-RECT. ‘Onze boeker werd onverwachts benaderd door hen. Ze vonden ons tof en wilden ons in het voorprogramma hebben voor de hele tour’, zegt Samuels. ‘Het was voor mij een heel apart gevoel, want ik had de hele dag ziek op bed gelegen toen ik zag dat ik talloze gemiste oproepen had.’ Toch heeft dat zijn enthousiasme niet hoeven dempen. ‘Het was voor ons heel fijn om te horen. Door corona ben je twee jaar weg als artiesten. Het is goed om te horen dat we nog steeds in de kijker staan’, geeft hij toe. De bassist denkt ook dat het een mooie stap is voor de band. ‘Er bestaat daarna namelijk een grote kans dat we weer worden gevraagd’, zegt hij. Hoewel Foxlane nog maar in de kinderschoenen staat in vergelijking met DI-RECT, ervaren de leden niet veel druk. ‘Ook als we niet goed spelen, zal het onze carrière niet naar de klote helpen’, zegt hij nonchalant. Toch zijn er andere factoren die wel voor wat stress zorgen. 

‘30 maart was onze eerste repetitie sinds januari. We hebben een hele tijd muziek geschreven, want er waren toch geen shows. Ik denk dat het werken wordt om er weer in te komen als band’, voegt hij toe. Het spelen in een voorprogramma is volgens Samuels een hele andere ervaring dan een optreden in het Cultuurcafé. ‘Je bent niet de hoofdmaaltijd, maar het voortje’, zegt hij met een lach. ‘DI-RECT heeft ons echter niet voor niks gevraagd. Het mixt dus blijkbaar wel en publiek zal waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in onze muziek. We zien het als een kans om nieuwe zieltjes te winnen.’ Plannen voor de toekomst liggen er wel, maar de bassist blijft daar geheimzinnig over. ‘Er komt een nieuw album, maar ik weet niet hoeveel ik daarover mag zeggen’, geeft Samuels toe. Na een kleine aarzeling geeft hij toch wat prijs: ‘Op dit moment zijn we al een eindje met het schrijfproces.’ Naast een nieuw album kijkt de bassist ook uit naar weer regelmatig op de planken staan. ‘De laatste echte grote show die we hebben gespeeld is al een tijdje terug. Dat we nu weer mogen, zorgt echt dat ik daar zin in heb’, sluit hij af.

Foto: Rachel Morón

1 Reactie

Willem Samuels 11 september 2022 - 19:10

Goed interview Norman! Ik kijk uit naar het debuutalbum van Foxlane , veel succes met de band !

Antwoord

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen