Home Artikelen Frans Timmermans ontvangt Vrede van Nijmegen Penning: ‘Enkel met gelijkgestemden discussiëren is een ziekte van deze tijd.’

Frans Timmermans ontvangt Vrede van Nijmegen Penning: ‘Enkel met gelijkgestemden discussiëren is een ziekte van deze tijd.’

Eurocommissaris Frans Timmermans ontving op 12 mei de Vrede van Nijmegen Penning, uitgereikt door burgemeester Hubert Bruls. Timmermans kreeg de Penning voor zijn bijdrage aan vrede en samenwerking in Europa en gaf studenten het dringende advies om het Erasmusprogramma te gebruiken.

Eurocommissaris en Radboud-alumnus Frans Timmermans kreeg donderdag de Vrede van Nijmegen Penning overhandigd in De Vereeniging in Nijmegen. Rector magnificus van de Radboud Universiteit (RU) Han van Krieken leidde de bijeenkomst en burgemeester Bruls overhandigde de penning nadat minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra een laudatio uitsprak. 

Deze prijs ging naar de PvdA’er vanwege zijn inzet voor de rechtsstaat in zijn rol bij de Europese Commissie. ‘Hij is een hele prominente speler in Europa en we willen met de prijs iemand eren die meer dan gemiddeld heeft bijgedragen aan de vrede in Europa’, aldus Bruls. Timmermans vertelde ook hoe studenten zich kunnen inzetten om de vrede in Europa te bewaken en drong aan dat studenten gretig gebruik maken van het Erasmusprogramma. 

Tijdens de uitreiking waren ook milieubewegingen aanwezig die hun ontevredenheid uitten dat de Penning aan Timmermans werd uitgereikt wegens zijn rol in de Europese wetgeving omtrent biomassaverbranding. 

Studenten, gebruik het Erasmusprogramma

Om vrede in Europa te bewaken dringt Timmermans studenten aan buiten hun bubbels te treden. ‘Als je enkel met gelijkgestemden in discussie bent leer je jezelf en de maatschappij niet kennen’, stelt hij. De Eurocommissaris noemt het een ziekte van deze tijd. Hierom moeten studenten volgens hem de kans aangrijpen om op uitwisseling te gaan. ‘In wrijving met een andere cultuur leer je de eigen cultuur pas echt kennen. Toen ik hier in Nijmegen studeerde wilde ik naar Frankrijk, maar dat ging heel lastig. Het is nu zo veel makkelijker. Je bent een dief van je eigen ontwikkeling als je niet gebruik maakt van Erasmus voor een uitwisseling.’

Ophef biomassaverbranding

Meerdere milieubewegingen zijn het niet eens met de onderscheiding voor Timmermans. Tijdens de overhandiging verscheen een spandoek met de kreet: ‘Forests are not fuel’ naast het podium. Ook stond Comité Schone Lucht buiten op Timmermans te wachten. De Europese richtlijn hernieuwbare energie beschouwt namelijk biomassaverbranding als ‘groen’, onder verantwoordelijkheid van Timmermans. Bruls staat alsnog vol achter het besluit. ‘Ik ben het ook niet met hem over al zijn politieke standpunten eens, maar daar gaat het hier vandaag niet om. Hij krijgt de prijs niet omdat hij iets van biomassa vindt, maar omdat hij bezig is met het Europese project’, antwoordde de burgemeester.

De uitreiking eindigde met een gesprek tussen Timmermans en het publiek onder leiding van Evert van der Zweerde, hoogleraar Politieke filosofie. De twee mannen zeiden échte feministen te zijn, waarop van der Zweerde antwoordde dat ze dan maar beter snel van het podium konden afstappen. Na afloop van het gesprek werd iedereen opgeroepen te staan, terwijl het cortège vol oude witte mannen de zaal verliet. 

Sinds 2010 wordt de Vrede van Nijmegen Penning tweejaarlijks verkozen en uitgereikt door de Radboud Universiteit, de gemeente Nijmegen en het chipbedrijf NXP. Timmermans heeft echter vier jaar op de penning moeten wachten, aangezien de uitreiking in 2020 niet door kon gaan vanwege de coronapandemie.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen