Home Artikelen Gezelschap of spel?

Iedereen speelt wel eens een videospelletje zoals Mario Kart of FIFA, maar sommigen zijn wat fanatieker dan anderen. Voor deze gamers organiseert studenten-e-sportvereniging Dorans competitieve game-evenementen op de campus, waaronder een populair Super Smash Bros-toernooi. ANS loopt mee om te kijken wat mensen trekt om bij een gamevereniging te gaan.

E-sport is al enige tijd flink aan het groeien. Van wereldwijde competities waarin miljoenen euro’s te winnen valt tot lokale toernooien voor de gezelligheid: de relatief nieuwe sport is al lang geen kinderspel meer. Deze populariteit is ook terug te vinden op de campus van de Radboud Universiteit, waar wekelijks competitieve game-evenementen worden georganiseerd door e-sportvereniging Dorans. ‘Het verschilt per jaar welke games wij spelen, afhankelijk van de interesse van de leden’, vertelt Max van der Heijden, e-sportcommissaris van Dorans.

‘Het ene jaar is er meer interesse in shooters zoals Overwatch, het andere in multiplayer online battle arenas zoals League of Legends.’ Niet enkel de videospellen variëren bij Dorans, maar ook het niveau van competitie. Zo is er een League of Legends-team dat serieus concurreert op internationale toernooien, maar ook spelers die hier en daar een lokaal Rocket League-toernooi meepakken voor de gezelligheid. Wat drijft deze studenten om zich aan te sluiten bij zo’n vereniging? ANS neemt een kijkje achter de schermen tijdens een Super Smash Bros-toernooi om erachter te komen.

Grinden voor de game

Het is een waaierige woensdagavond en de Doransleden druppelen een verlaten Huygensgebouw binnen. Onder hun armen dragen ze grote boodschappentassen met daarin brede beeldschermen. Van der Heijden verwelkomt de aanwezigen met een QR-code, niet voor een coronabewijs, maar voor een bijdrage aan de prijzenpot en geld voor benodigdheden van de vereniging. Na wat korte begroetingen steken de leden al snel de handen uit de mouwen en beginnen vliegensvlug tafels te verplaatsen. Na zo’n tien minuten staan er acht beeldschermen klaar met consoles en de spelers beginnen alvast met wat opwarmpotjes. De spelers zijn duidelijk blij elkaar te zien: er wordt veel gelachen, frisdrank wordt verorberd en Katja-biggen komen op tafel te liggen.

‘De game die vanavond wordt gespeeld, is Super Smash Bros’, vertelt Van der Heijden. ‘Dit is een vechtspel met verschillende platformen en karakters, vaak bekend uit andere videogames zoals Pokémon of Mario’, legt de commissaris uit. Het doel van het spel is simpel: sla je tegenstander drie keer van het platform af en je wint. Dit klinkt gemakkelijk, maar het spel wordt al snel complex. Yves du Long, een van de organisatoren van het toernooi, licht dit toe: ‘De moeilijkheid zit in het constant anticiperen op de acties van je tegenstander.’ Je moet het spel dus goed in de vingers hebben, maar daar staat ook wat tegenover. ‘Het prijsgeld voor de winnaars is dertig euro voor de eerste plek, achttien voor de tweede plek en twaalf voor de derde plek’, legt Van der Heijden rustig uit.

Verpletter je broeders

Ondanks de enorme bedragen die te winnen vallen, ogen de spelers niet al te zenuwachtig wanneer het speelschema wordt aangekondigd op een groot digibord voorin het lokaal. Gemoedelijk zoeken de gamers hun toegewezen beeldscherm op en begroeten vriendelijk de tegenstander. De sfeer tijdens de eerste ronde blijft behaaglijk, mogelijk omdat het nog niet alles of niets is. ‘Iedereen kan zich één verlies permitteren’, verklaart Du Long. ‘Als je twee keer verliest, lig je uit het toernooi.’ Deze structuur is universeel in de Super Smash Bros-wereld. ‘Lokale toernooien zijn dus te vergelijken met nationale of zelfs internationale toernooien’, vervolgt Du Long. ‘Veel spelers nemen om deze reden deel aan kleine toernooien om voor de grote toernooien te oefenen.’ Zo zijn op dit toernooi niet enkel spelers uit Nijmegen aanwezig, maar ook uit Eindhoven, Lelystad en zelfs Arnhem.

Dat spelers van ver komen, laat zien dat men de sport serieus neemt. Dit valt ook op aan de voorbereidingen die sommige deelnemers treffen. Een aanwezige, die onder de naam ‘Frokkeltje’ gaat, legt uit hoe hij zich klaarstoomt voor een toernooi. ‘Het is handig om de avond van tevoren alvast je vingers een beetje op te warmen op een controller. ‘Zo zit de plaatsing van de knopjes weer vers in je geheugen en maak je geen onverwachte bewegingen.’ Naast accuraat vingerwerk is het van belang om fris de wedstrijd in te gaan, vertellen meerdere aanwezigen. ‘Ik probeer vooral de dag van tevoren goed te slapen en gezond te eten’, deelt de speler ‘B&B Ikanger’. Ook bekijken sommige deelnemers vooraf het speelschema om te zien tegen wie zij moeten spelen. Als dit bekend is, kunnen ze hun toekomstige tegenstander bestuderen door oude wedstrijden terug te kijken. ‘Zo serieus neem ik het zelf niet, maar dit gebeurt meer bij grote toernooien’, vervolgt ‘B&B Ikanger’. Goede voorbereiding of niet, er is geen garantie dat je wint. Dit is duidelijk op te merken wanneer de wedstrijduitslagen van de eerste twee rondes binnenstromen. Een terneergeslagen deelnemer vertelt: ‘De eerste match ging goed, maar ik verloor op het nippertje. Bij het tweede duel bleef dit in mijn hoofd steken, wat uiteindelijk leidde tot mijn teloorgang.’ Toch blijft hij hoopvol: ‘Je leert veel van zo’n potje en je hebt nog een kans om terug te komen.

Community

Hoewel de competitie zwaar is, heerst er duidelijk een gemeenschapsgevoel onder de gamers. ‘Super Smash Bros-toernooien worden van oudsher fysiek gehouden’, vertelt Du Long. ‘Hierdoor is over de jaren een hechte community gevormd.’ Spelers komen elkaar namelijk vaak tegen op toernooien en velen zijn dan ook vrienden geworden. Dit blijkt uit spelers die hier en daar een frikandelbroodje met elkaar delen. Andere deelnemers, die van ver komen, worden uitgenodigd bij lokale spelers voor het avondeten. Mensen ontmoeten met een interesse in hetzelfde spel is duidelijk erg belangrijk voor de gamers. Dit samenkomen ging tijdens de lockdown veelal online, maar sinds kort zijn de meeste e-sportactiviteiten weer fysiek. ‘Sommige mensen hier had ik enkel online ontmoet’, vertelt de enthousiaste gamer Chen. ‘Om deze personen in het echt te leren kennen en met sommige ook vrienden te worden is geweldig.’ Deelnemer Stijn beaamt dit: ‘Het is toch weer heel anders om een fysieke flippo voor je te hebben.’ De geëlimineerden van het toernooi zitten dan ook niet bij de pakken ijsthee en vruchtensap neer en spelen lekker verder, al dan niet wat luchtiger. Opvallend is dat er geen biertje bij wordt gepakt op deze studenten e-sportvereniging. ‘Dit doen we omdat ook middelbare scholieren aanwezig zijn bij de open toernooien’, licht Van der Heijden toe. ‘Super Smash Bros bestaat al twintig jaar, met meerdere edities in diens tijd’, licht Du Long toe. ‘Hierdoor trekt het spel zowel scholieren, studenten als jong-werkenden aan.’

Toch voelt niet iedere gamer zich aangetrokken om zich aan te sluiten bij Dorans. Hoewel er een diversiteit aan leeftijd is, kan dat van gender niet worden gezegd. Op de avond zijn namelijk enkel mannen afgekomen. Van der Heijden legt uit dat hij dit jammer vindt. Ze hebben sinds dit jaar een vrouw in het bestuur, alsnog zijn er van de honderd leden maar zeven vrouw. Hij hoopt dat vrouwen zich sneller aanmelden omdat er een vrouw in het bestuur zit. Gelijke verdeling en behandeling van vrouwen in de e-sportwereld is namelijk niet vanzelfsprekend. Dit kwam aan het licht toen het videospellenbedrijf Activision Blizzard ervan werd beschuldigd een seksistische cultuur te bevorderen. Van der Heijden legt uit: ‘Het is niet zo dat we bepaalde games door deze misstanden cancelen, maar we zijn wel bezig met het aanstellen van vertrouwenspersonen. Het gaat dan om een man voor mannen en een vrouw voor vrouwen, zodat leden het kunnen aankaarten als er iets misgaat binnen de vereniging.

Smash or Pass?

Het gebrek aan vrouwen vermindert echter niet de spanning tussen de mannen, wanneer de kwartfinale aanbreekt. Du Long neemt het namelijk op tegen een van de beste spelers van Nederland ‘Supahsemmie’, een beruchte gamer die met het Young Link-karakter speelt. In deze match komt het gemeenschapsgevoel van het publiek samen met het fanatisme van de kwartfinalisten. De spelers zijn namelijk aan elkaar gewaagd en de opgehitste menigte zit gezamenlijk te smullen. ‘Elke klap kan nu het einde betekenen’, fluistert een toeschouwer zodat hij de gamers niet verstoort. Wanneer Du Long de laatste stoot levert, klinkt er een climactisch gejuich vanuit het publiek. Helaas weet Du Long zijn goede reeks niet lang vast te houden en verliest vervolgens de halve finale. ‘Ik was de aandacht een beetje kwijt in de laatste partij’, rapporteert hij. ‘De halve finale was zo close en intens waardoor ik weinig focus had voor de volgende wedstrijd. Toch heb ik genoten van beide partijen.’

‘Elke klap kan nu het einde betekenen’, fluistert een toeschouwer.

Na twee uur aan intense competitie breekt de grote finale aan. De Brabantse ‘Ramses’ neemt het op tegen de Gelderse ‘Zemmol’. Terwijl de finalisten alles geven, kijkt het publiek aandachtig mee. ‘Geen idee wie bovenaan gaat eindigen’, zegt een toeschouwer zachtjes. Na een relatief korte finale, komt ‘Ramses’ zegevierend uit de strijd. ‘Ik ben erg blij met de overwinning’, vertelt de kampioen, terwijl verschillende spelers schouderkloppend naar hem toe komen om hem te feliciteren. ‘Ik ben vaak tweede geworden bij toernooien, maar dit keer niet. Dat voelt goed.’ Erg veel tijd om de overwinning te vieren is er echter niet, het Huygensgebouw sluit namelijk strikt om half tien, waarna de deelnemers kletsend naar huis gaan. Zo eindigt de avond, vol met competitie, vreugde en vooral liefde voor het spel. In deze e-sport-community vinden gamers met dezelfde interesse en competitiedrang elkaar en worden vriendschappen gevormd. Welk aspect is echter belangrijker: winnen of vriendschap? ‘Als je ruzie krijgt over een verloren potje met een vriend, moet je de vriendschap heroverwegen’, vindt speler Chen. Bros before pros, zo luidt het sentiment in de vereniging.

Dit artikel verscheen eerder in ANS-krant 9.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen