Home Artikelen Groen licht voor realisatie Watersportcentrum Nijmegen

Groen licht voor realisatie Watersportcentrum Nijmegen

door Thijs Meeuwisse

Deze maand is een begin gemaakt met de bouw van het Watersportcentrum Nijmegen, dat wordt gevestigd onder de Waalbrug op het eiland Veur-Lent. ANS sprak met drie van de verenigingen die worden gehuisvest in het nieuwe centrum het Bastion over de nieuwe locatie en de samenwerking met de andere verenigingen. 

Het Watersportcentrum zal onderdak bieden aan vijf watersportverenigingen: de Nijmeegse Kanosportvereniging De Batavier, de Nijmeegse Reddingsbrigade, de Nijmeegse Studentenroeivereniging Phocas, de Nijmeegse Studentenzeilvereniging De Loefbijter en de Nijmeegse Studentensurfvereniging Aeolus. Het project is opgezet in 2011 en nu de bouw daadwerkelijk is begonnen is ook de afronding in zicht. 

Tijd om te verhuizen

De oplevering kan niet snel genoeg plaatsvinden, blijkt na rondvraag bij Phocas, De Loefbijter en de Nijmeegse Reddingsbrigade. Zo is het huidige boothuis van Phocas in slechte staat. Gijs Tolmeijer, voorzitter van Phocas: ‘Ons botenhuis is veertig jaar geleden gebouwd als tijdelijke noodoplossing. We zijn daar 25 jaar langer gebleven dan was bedoeld. Bovendien is de afgelopen jaren weinig onderhoud gepleegd aan het huidige botenhuis omdat we zo dicht bij de verhuizing zaten.’ 

Het oude boothuis van de Reddingsbrigade is zelfs al verkocht, vertelt bestuurslid Martijn Rohn: ‘We hadden al dit jaar in het nieuwe Watersportcentrum moeten zitten. We moeten daardoor twee keer verhuizen: eerst naar een tijdelijke opslag van ons materiaal en dan naar het nieuwe centrum.’

Voor De Loefbijter ligt de situatie iets anders. Voor hen vervangt het Watersportcentrum niet de huidige sportlocatie aan de Kraaijenbergse Plassen in Linden, maar biedt het centrum een extra locatie om te zeilen, zo vertelt voorzitter Nils Vervoort. ‘Onze kielboten blijven op de Kraaijenbergse Plassen. Met de nieuwe locatie wordt het echter een stuk laagdrempeliger om te zeilen, omdat je veel sneller bij de Waal bent als je in het centrum woont. We hopen bijvoorbeeld dat leden na het college even gaan zeilen’, legt hij uit. 

Uit koers geslagen

De bouw van het Watersportcentrum is vertraagd door meerdere factoren. ‘Een grote vertragende factor was de gemeente. Er moesten bijvoorbeeld vergunningen worden geregeld. Daarnaast heeft iedere vereniging een eigen eisenpakket waar rekening mee moet worden gehouden’, vertelt Rohn. Tolmeijer vult aan: ‘Als er ergens in het proces iets mis gaat, moet je weer drie stappen terug.’ 

Dit maakt het project langdurig van aard. Om alles rondom het project soepel te laten lopen hebben zowel de Loefbijter als Phocas een speciaal bestuurslid aangesteld dat zich bezig houdt met de nieuwbouw. ‘We hebben elk jaar een bestuurslid dat verantwoordelijk is voor de nieuwbouw’, vertelt Tolmeijer. ‘Diegene zit twee jaar in het bestuur. Hij wordt daarbij geholpen door een grote commissie.’ De situatie bij de Loefbijter is vergelijkbaar: ‘We hebben een nieuwbouwcommissie opgericht waarin oud-bestuurders en andere mensen met veel verstand van zaken advies geven over het project’, zegt Vervoort. 

Drukte op het water?

Met de komst van de vijf watersportverenigingen wordt het waterverkeer op de Spiegelwaal drukker. Toch zijn de verenigingen niet bang dat zij elkaar in de weg zullen zitten. Rohn: ‘Als we ons allemaal aan de vaarregels houden zouden we elkaar in theorie niet in de weg moeten zitten.’ Ook wordt er met de gemeente gekeken naar de veiligheid van zwemmers als er meer recreatie op de Spiegelwaal komt. Tolmeijer vult aan: ‘Ik verwacht niet veel problemen. Een grote roeiboot leg je binnen een meter of veertig wel stil. Ook zeilboten en kano’s kunnen snel uitwijken.’

De verenigingen hopen op de nieuwe locatie meer te kunnen samenwerken. Vervoort: ‘De studentenwatersportverenigingen werken momenteel al veel samen. Met de introductie organiseren we bijvoorbeeld een watersportdag samen met Phocas en Aeolus. Als we straks op dezelfde locatie zitten, hebben we nog meer mogelijkheden om samen activiteiten te organiseren.’ Tolmeijer verwacht dat dit ontzettend leuk is voor de leden. ‘Al onze leden zijn namelijk geïnteresseerd in het verenigingsleven en in sport.’ De Reddingsbrigade komt in het Watersportcentrum tussen verschillende studentenverenigingen te zitten. ‘Dat lijkt ons alleen maar positief’, zegt Rohn. ‘We staan te popelen om met hen samen te werken’, vertelt hij enthousiast. 

Prognose

Rohn vertelt dat de huidige prognose is dat de verhuizing in het derde kwartaal van 2022 is afgerond. ‘In het gunstigste geval wordt volgens de planning het Watersportcentrum voor de Vierdaagse opgeleverd’, voegt Vervoort toe. ‘Hierna zullen we zelf ook nog het een en ander moeten regelen om onze boten op te slaan’, sluit hij af. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen