Home Artikelen HAN gaat (oud-)studenten compenseren voor datalek, maar wil hier zelf niet achteraan

HAN gaat (oud-)studenten compenseren voor datalek, maar wil hier zelf niet achteraan

door Isis Okker

De HAN University of Applied Sciences gaat meerdere gedupeerden van het datalek uit september 2021 compenseren. Dit blijkt uit gesprekken die de HAN met Studentenvakbond AKKU heeft gevoerd. Studenten moeten hier alleen wel zelf achteraan gaan.

De HAN heeft aangegeven om ook andere gedupeerden van het datalek uit september 2021 te gaan compenseren. Het gaat om een groep van naar schatting zo’n vijfduizend (oud-)studenten en medewerkers. Tweehonderd hiervan hebben zich al gemeld. De hogeschool ging begin december in gesprek met Studentenvakbond AKKU, die graag wilde weten hoe de HAN deze compensatie van een aanzienlijke groep gedupeerden wil gaan verwezenlijken. Hoewel er geen concrete aanpak is bedacht, heeft de HAN wel beloofd gemelde gevallen serieus te nemen.

Afgelopen oktober won oud-student Bram Kleisterlee in samenwerking met AKKU een rechtszaak tegen de hogeschool. Hiervoor kreeg hij een schadevergoeding van €300. De zaak werd gestart omdat de HAN de gegevens van de studenten niet goed genoeg beveiligd zou hebben. Hierdoor konden hackers persoonsgegevens van zo’n 500.000 in hun bezit krijgen en kregen ze bovendien van meer dan duizend studenten ook gevoeligere informatie, waaronder medische gegevens, in handen.

Omdat niet elke zaak dezelfde lading heeft als die van Kleisterlee, wil de HAN naar eigen zeggen elke afzonderlijke zaak zorgvuldig en met maatwerk te behandelen, zodat elke zaak een passende afhandeling krijgt. ‘Zolang dit ook daadwerkelijk gebeurt, zien wij geen probleem met de regeling zoals de HAN deze voorstelt’, aldus Mo Quirijnen, voorzitter AKKU. De vakbond heeft aangegeven dat gedupeerden zich bij hen kunnen melden als ze in aanmerking willen komen voor de compensatie. Ook staan ze paraat voor eventuele hulp en zijn ze een wakend oog in het geval van onenigheden. ‘De HAN zelf zal er geen reclame over maken’, aldus Quirijnen.

Ben je slachtoffer van de datalek van de HAN en wil je dit melden? Stuur dan een mailtje naar rechtswinkel@akku.nu.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen