Home Artikelen Han van Krieken stopt vroegtijdig als rector magnificus

Han van Krieken stopt vroegtijdig als rector magnificus

door Sophia van Engelshoven

Gisteren kondigde Han van Krieken aan te stoppen als rector magnificus van de Radboud Universiteit (RU). De rector vertrekt voor zijn tweede benoemingstermijn officieel is afgelopen. Hij gaat op 17 oktober 2023, na de viering van de 100ste verjaardag van de universiteit, met emeritaat. 

Van Krieken kondigde gister aan dat hij na de 100ste Dies Natalis met pensioen zal gaan. De rector magnificus zit nu in zijn tweede benoemingstermijn, die officieel op 19 mei 2024 is afgelopen. Hij zal echter volgend jaar november stoppen met zijn werkzaamheden als rector. ‘De 100ste verjaardag van de universiteit voelt voor mij als een mooi moment om te stoppen met het rectoraat’, liet Van Krieken weten in een persbericht

De rector magnificus vormt samen met de collegevoorzitter en vicevoorzitter het College van Bestuur (CvB). Het CvB bepaalt het algemene beleid van de faculteiten en zorgt voor de dagelijkse leiding van de RU. Volgens Van Krieken heeft zijn vroegtijdige vertrek als voordeel dat de nieuwe rector voor een langere tijd met de huidige voorzitter van het CvB kan samenwerken. De tweede benoemingstermijn van collegevoorzitter Daniël Wigboldus eindigt namelijk op 1 mei 2025. De eerste termijn van vicevoorzitter Agnes Muskens eindigt op 1 januari 2026. Het besluit van de huidige rector zou een betere balans brengen in de benoemingstermijnen van de leden van het CvB. 

Merel van Vroonhoven, voorzitter van de Raad van Toezicht, liet in het persbericht weten dat de tijdige aankondiging van Van Krieken de raad de gelegenheid geeft om de benoeming van een nieuwe rector goed voor te kunnen bereiden. 

Rector magnificus Han van Krieken geeft momenteel geen interviews over zijn vertrek.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen