Home Artikelen Het Studentenstandpunt: Oranjegevoel

Het Studentenstandpunt: Oranjegevoel

door Delphine Broasca

Vandaag de dag vindt iedereen overal ergens wat van en vliegen de meningen je om de oren. Wat is eigenlijk het standpunt van de Nijmeegse student rondom actuele thema’s? In Het Studentenstandpunt geven leden van het Radboudstudentenpanel hun kijk op de zaak. Dit keer: Oranjegevoel.

Dion (22), bachelorstudent Geschiedenis

Hoewel ik het Europees Kampioenschap (EK) volg door wedstrijden te kijken en uitslagen op te zoeken, heb ik om meerdere redenen geen oranjegevoel. Ten eerste merk ik dat niet iedereen in mijn omgeving geïnteresseerd is in de wedstrijden. Daarnaast ben ik zelf ook minder geïnteresseerd in voetbal sinds ik zelf ben gestopt met voetballen. Tot slot verwacht ik niet dat Nederland het heel erg ver gaat schoppen, omdat dit al lang niet meer is gebeurd. Ook als ik het team zie spelen denk ik niet dat ze veel zullen winnen.

Ondanks dat ik voor Nederland ben als ik per se moet kiezen, ervaar ik geen gevoel van saamhorigheid in de samenleving. Andere keren was dit veel meer. Wellicht komt dat doordat men meer bezig is met andere dingen, zoals corona. Mocht Nederland erg ver komen, dan verwacht ik wel dat de saamhorigheid en het oranjegevoel groter worden. 

Djano (23), bachelorstudent Nederlandse Taal en Cultuur

Ik kijk enkel de wedstrijden van Nederland. De wedstrijden van andere teams zijn namelijk een ver-van-mijn-bed-show. Dat komt doordat ik wel spelers uit het Nederlands elftal ken, maar geen spelers uit andere elftallen. Ik ben zelf geen voetbalfanaat, maar ken de Nederlandse spelers door mijn vrienden. De wedstrijden die ik zie, kijk ik dan ook met hen. Als Nederland scoort of wint, drinken we daarop. Dat geeft een oranjegevoel. Bovendien creëert het saamhorigheid die verder gaat dan je vriendengroep.

Het EK is namelijk een makkelijk aanknopingspunt om een praatje te maken met je buren of mensen die je tegenkomt in het café. De sfeer die om het toernooi heen hangt, ervaar ik als heel positief. Ik verwacht dat dit gevoel niet gelijk zal verdwijnen als Nederland uit het toernooi ligt. Dat is even balen, maar de saamhorigheid blijft vanwege de goede stemming. We hebben immers allemaal gejuicht voor hetzelfde team. 

Meike (20), bachelorstudent Geneeskunde

Hoewel ik normaal gesproken geen voetbal kijk, zet ik wel eens een wedstrijd van Nederland op. Het EK is toch iets speciaals omdat het maar een keer in de vier jaar plaatsvindt. Toch voel ik me niet trots als Nederland wint. Hoe moet ik nou trots zijn op volwassen mannen die ballen in een doel schieten? Ondanks de afwezigheid van mijn oranjegevoel, denk ik wel dat het EK een binding tussen mensen creëert. Zo zat ik laatst in de trein en bijna iedereen had oranje shirts aan omdat ze een voetbalwedstrijd gingen kijken.

Het is leuk om te zien dat het voor verbinding zorgt. Al denk ik niet dat dit gevoel van saamhorigheid lang blijft hangen. Zodra het EK voorbij is, verwacht ik dat alles snel weer terug naar normaal zal gaan. Ik denk dat dit nog sneller gaat als Nederland verliest, want mensen praten niet graag over verlies.

Bram (20), bachelorstudent Geschiedenis

Tijdens het EK volg ik voornamelijk de wedstrijden van Nederland en België. Enerzijds volg ik de wedstrijden van België omdat het een sterk team is. Anderzijds volg ik het Belgische team omdat het onze zuidelijke broeders zijn. Ik kijk echter geen wedstrijden van bijvoorbeeld Duitsland. Dat komt met name omdat de band tussen Nederland en België toch wat hechter is dan met Duitsland, als je naar de geschiedenis kijkt. Als Nederland wint, dan voel ik me trots. Ik denk dat dat komt vanuit een irrationeel patriottistisch gevoel.

Om Nederland goed te steunen, dragen mijn vrienden en ik oranje kleding. Dit zorgt voor een oranjegevoel. Ook op grotere schaal zorgt het voor verbinding. Ondanks alle verschillen die er zijn tussen Nederlanders, ben je toch voor hetzelfde team. Zodra het EK voorbij is, denk ik dat dit landelijke gevoel verdwijnt. Elke regio heeft immers zijn eigen voetbalclub. Mensen zullen daar dan weer meer op gefocust zijn.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen