Home Artikelen Het Studentenstandpunt: Sancties tegen Rusland

Vandaag de dag vindt iedereen overal ergens wat van en vliegen de meningen je om de oren. Wat is eigenlijk het standpunt van de Nijmeegse student rondom actuele thema’s? In Het Studentenstandpunt geven leden van het Radboudstudentenpanel hun kijk op de zaak. Dit keer: Sancties tegen Rusland.

Dion (23), masterstudent Geschiedenis en Actualiteit 

‘Economische sancties zijn een van de weinige middelen die je kan inzetten als je een land wil tegenwerken zonder militair in te grijpen. Hoewel deze sancties helaas de hele bevolking raken, is het moeilijk om veel medelijden te hebben met de Russische burgers. Bijna zestig procent steunt immers de oorlog. Desalniettemin vraag ik me steeds vaker af of we wel moeten willen dat de Russische burgers zo hard worden geraakt. 

De boycot van handelsrelaties met Rusland moet niet alleen vanuit de overheid komen. Bedrijven moeten zich natuurlijk aan de handelsrestricties met Rusland houden die hun overheden opleggen, maar ze kunnen ook zelf verantwoordelijkheid nemen als het gaat om morele kwesties. Gelukkig lijken veel bedrijven en banken dat ook in te zien. Zo zijn veel multinationals als Apple, McDonalds en Starbucks al  weggetrokken uit Rusland.

Als het gaat om deelname aan het Europees Songfestival denk ik dat het weinig nut heeft voor Rusland om mee te doen. Het Songfestival is altijd een politiek spelletje geweest en we stemmen nooit op landen die we niet leuk vinden. Sportevenementen zijn een ander geval: hoewel ze een tenue aan hebben van het land, spelen ze voor zichzelf en niet voor hun land. Zolang de sporters de oorlog niet openlijk steunen vind ik dat we de Russen niet moeten boycotten op dit gebied.’

Laura (19), bachelorstudent Artificial Intelligence

‘We kunnen het niet maken om daadwerkelijk manschappen te sturen naar Oekraïne omdat dat door Rusland meteen kan worden opgevat als een oorlogsverklaring vanuit de NAVO. Dat is het laatste wat we willen hebben. Voor Oekraïne zou het wel fijn zijn als de NAVO komt helpen, maar ze zijn geen lid, dus dat is diplomatiek gezien geen mogelijkheid. In alle aangrenzende landen staat wel versterking en er wordt natuurlijk veel materiaal gestuurd naar Oekraïne. Hoewel er dus geen NAVO-troepen in Oekraïne vechten, kan ik me voorstellen dat Rusland dat ziet als militaire steun.

Toch ben ik er niet bang voor dat Rusland andere landen binnenvalt. Ik denk namelijk dat zowel Rusland als de NAVO niet zitten te wachten op een oorlog tussen die twee partijen, want dat wordt een veel groter conflict dan wat er nu bezig is. 

Ik vind het moeilijk om te zeggen of er genoeg sancties worden uitgedragen. Ik denk dat economische sancties vooral zijn bedoeld om het privébezit van de elite te raken. Door daarnaast ook culturele sancties uit te voeren geef je een sterkere boodschap af. Het zou heel vreemd zijn als je tijdens de oorlog sancties tegen Rusland voert maar in andere sectoren doorgaat alsof er niets aan de hand is. Je kiest ervoor om je buiten de oorlog te houden, of je legt sancties op in alle sectoren.’ 

Koen (20), bachelorstudent Geografie, Planologie en Milieu

‘Ik vind dat multinationals en andere bedrijven zelf moeten beslissen of ze moeten stoppen met handelen met Rusland. We moeten er natuurlijk voor zorgen dat Rusland geen geld meer heeft voor de oorlog, maar als een Nederlands bedrijf zorgt voor gevulde supermarkten is het niet nodig dat dit bedrijf Rusland cancelt. De gevolgen van de economische sancties kunnen voor Russen namelijk leiden tot een ramp. Russische bedrijven verliezen al hun omzet omdat ze niet meer mogen handelen met Europa.

Zelfs Russische studenten die nu in het buitenland zitten kunnen niet eens meer geld overmaken of een kop koffie halen. Naast de economische sancties vind ik het goed dat bijvoorbeeld de Formule 1 niet meer gaat racen in Rusland. Het voelt namelijk dubbel dat je een race zou organiseren in een land dat de soevereiniteit van een ander land schendt. Wel vind ik het heel vervelend en oneerlijk voor de Russische sporters die nu niet meer mogen deelnemen. Bij het Europees Songfestival vind ik dat ze niet meer mogen deelnemen onder hun vlag. Ze mogen van mij best een zanger of zangeres laten meedoen, maar ik vind niet dat je een land de mogelijkheid moet geven om zichzelf op de kaart te zetten terwijl ze burgers bombarderen.’

Meike (20), bachelorstudent Geneeskunde

‘Ik denk dat het goed is dat multinationals stoppen met hun Russische handelsrelaties. Rusland zal dat dan merken in hun geldstroom. Daarbij denk ik dat burgers er minder last van hebben en vooral mensen met het grote geld dat zullen merken. Burgers zouden ook niet moeten worden gestraft, want zij zijn niet de oorzaak van die oorlog. Toch hebben burgers wel last van de sancties. Zo zag ik laatst in het nieuws dat mensen in Rusland merken dat er tekorten zijn in bijvoorbeeld medicijnen.

Tot op zekere hoogte kun je wel sancties uitvoeren, maar als er een tekort aan medicijnen is, vind ik dat niet ethisch. Ik weet echter niet zo goed waar die grens van ethiek ligt in een oorlog. Die verschuift blijkbaar. Ik vind het namelijk ook niet ethisch om bommen te gooien op steden.

Hoewel de burgers last hebben, moet Rusland toch ook geboycot worden bij sportieve en culturele evenementen. Dit zijn symbolische sancties waarmee je aan Rusland laat zien dat dit niet de manier is waarop we met elkaar omgaan in Europa. Als je Rusland niet zou tegenwerken straal je toch enige goedkeuring uit en dat is niet het signaal wat je wil afgeven. Ik zou daarentegen niet militair ingrijpen. Ik ben namelijk bang dat de NAVO in de knoei komt met Rusland en dat het uit de hand zal lopen.’ 

Ben je benieuwd naar de mening van andere panelleden? Standpunten over andere thema’s lees je hier.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen