Vandaag de dag vindt iedereen overal ergens wat van en vliegen de meningen je om de oren. Wat is eigenlijk het standpunt van de Nijmeegse student rondom actuele thema’s? In Het Studentenstandpunt geven leden van het Radboud Studentenpanel hun kijk op de zaak. Dit keer: TikTok.
Pjotr (23), masterstudent Particle and Astrophysics en Filosofie van de Natuur- en Levenswetenschappen
‘Zelf heb ik geen TikTok meer. De app werkt verslavend en ik merkte dat ik er uiteindelijk weinig voldoening uithaalde. De reden hiervoor is dat TikTok geen inzet vanuit jezelf vergt, het is enkel tijdverdrijvend vermaak. Toen er ook nog veel privacy concerns aan de app bleken te kleven, was de keuze om het te verwijderen snel gemaakt.
Ik vind dat de app an sich totaal niks toevoegt ten opzichte van ander apps. De content, die overigens best wel cringe kan zijn, is niet uniek: deze is ook op andere platformen te vinden. Wat TikTok momenteel nog onderscheidt van andere apps en het platform een voorsprong op concurrentie geeft, is het algoritme, maar dit is niet inherent aan het platform. Soortgelijke algoritmes kunnen ook op andere platformen worden ontwikkeld.
Vanwege de privacy concerns vind ik het een goede zaak dat rijksambtenaren de app moeten verwijderen. Het gebruik van de app zou grote gevolgen kunnen hebben als verkeerde informatie in handen komt van een Chinees bedrijf. Het verbod zou wat mij betreft ook voor andere beroepsgroepen moeten gelden die met gevoelige informatie te maken hebben, zoals bijvoorbeeld patenten. Er moeten sowieso regels worden opgesteld voor de app vanuit de overheid of de Europese Unie. Dan kan er per sector worden gekeken naar maatregelen. Dit zou overigens niet alleen voor TikTok moeten gelden, maar ook voor bedrijven als Facebook en Twitter.’
Isa (22), bachelorstudent Sociologie
‘Ik plaats zelf openbaar filmpjes op TikTok, maar dit is niet om bekend te worden. Ik hecht daar geen waarde aan, alhoewel het natuurlijk wel bijzonder zou zijn als ik viral zou gaan. Op sommige dagen gebruik ik nauwelijks TikTok, op andere dagen best wel veel. Meestal gebruik ik het uit verveling of om iets uit te stellen. Het is daar de perfecte app voor, omdat de filmpjes maar kort duren. Je kan heel snel in- en ook weer uitstappen. Ik denk dat het heel verslavend is. Minder gebruiken is hierdoor lastig, ook al heb ik het gevoel dat ik dat wel moet kunnen. Ik ben bijna 23, het zou embarrassing zijn als ik niet van TikTok af zou kunnen komen. Daarom heb ik besloten om er cold turkey elke dag minder op te zitten. Door meer af te spreken en dingen te ondernemen, probeer ik het automatisme om de app te gebruiken te verminderen. Nu pak ik er sneller een boek bij als ik alleen ben.
Toch heb ik niks tegen TikTok. Ik ben er niet mee bezig dat anderen de app wel nog veel gebruiken. Ik vind niet dat TikTok verslavender is dan andere apps. Verslaving is een probleem met telefoons in het algemeen. Je kan het niet op die ene app gooien, omdat die toevallig uit China komt. Westerse apps veroorzaken dezelfde problemen, ook qua privacy. Facebook koopt bijvoorbeeld Instagram en WhatsApp, verzamelt veel data en is daar totaal niet open over. Is dat dan geen probleem, omdat Mark Zuckerberg een witte man uit de VS is? We zien de VS niet als een eng land, maar ik vind dat het dat soms best kan zijn.’
Djano (25), bachelorstudent Nederlandse taal en cultuur
‘Voorheen gebruikte ik TikTok heel fanatiek, soms wel meerdere uren per dag. Vooral in de avond en het weekend was ik er veel tijd aan kwijt. Ondertussen heb ik de app verwijderd en ik mis hem helemaal niet meer. Ik heb een mooie balans ontwikkeld tussen werken, studeren, sporten en gamen. Natuurlijk was het gebruik van de app soms leuk, vanwege content die grappig of bijzonder was. Zo kon ik op TikTok allerlei creatieve graffiti-artiesten en muzikanten volgen die op andere platforms geen podium hebben. Ook lifehacks omtrent koken kom ik nu veel minder tegen.
De verslavende werking van de app werd me pas na een tijdje duidelijk, toen ik doorhad dat de app mij beter leek te kennen dan dat ik mezelf kende. Dit komt natuurlijk door het goede algoritme. Het weet precies wat de gebruiker wil zien. De app voelt als een vriend die jou heel goed kent, maar waar je zelf niks over weet. Ik voelde me ongemakkelijk toen ik zeer specifieke reclames begon te krijgen na het bekijken van bepaalde content. Tot op de gram nauwkeurig kreeg ik reclame van bepaalde producten. Dit gaf voor mij de doorslag om de app te verwijderen. Dat rijksambtenaren dit ook moeten doen op hun zakelijke telefoon, vind ik een goede zaak, maar op hun privételefoon moet het hun eigen keuze blijven. Ook vind ik dat de app niet verboden moet worden, want uiteindelijk heeft de app voor creativiteit veel deuren geopend.’
Marije (22), bachelorstudent Politicologie
‘Ik zit per dag gemiddeld een uurtje op TikTok. Ik post video’s die alleen mijn vrienden kunnen zien, maar sommige video’s die ik heb gemaakt zijn openbaar. Ik post trends die op dat moment viral gaan, of ik gebruik een sound die populair is. Meestal is het iets grappigs.
De content die ik zelf te zien krijg is wisselend. Vaak zijn de filmpjes informatief, zoals video’s van de NOS of van nieuwssites uit het buitenland. Zo krijg ik dingen te zien die over de hele wereld gebeuren. Ook bekijk ik content van creators die dingen uitleggen over bijvoorbeeld psychologie, voeding of make-up. De informatieve kant van TikTok geeft het platform zijn meerwaarde. Wel moet je er rekening mee houden dat je al vrij snel in een bubbel terechtkomt. Ik doe zelf niks om dit tegen te gaan, maar ik ben me er wel van bewust dat ik met name content te zien krijg waar ik het mee eens ben.
Mijn generatie besteedt te veel tijd aan TikTok. Ik vind dat dit afdoet aan de voordelen die het platform biedt. Naast dat mensen verslaafd worden, krijgen ze te maken met een verkorte aandachtsspanne. Bovendien kan je makkelijk in een alt-right pipeline terechtkomen door TikTok-makers zoals Andrew Tate. Zo streeft TikTok zijn entertainment doel voorbij. Ik vind een app verbieden omdat deze verslavend is een beetje te ver gaan. Ik snap dat de eventuele Chinese inmenging een probleem is, maar gebruikers zijn hier op gewezen. Het is aan het individu om een afweging te maken.’
Wil je meer meningen van studenten lezen? Je vindt ze hier.