Home Artikelen Het Studentenstandpunt: Vuurwerkverbod

Het Studentenstandpunt: Vuurwerkverbod

door Delphine Broasca

Vandaag de dag vindt iedereen overal ergens wat van en vliegen de meningen je om de oren. Wat is eigenlijk het standpunt van de Nijmeegse student rondom actuele thema’s? In Het Studentenstandpunt geven leden van het Radboudstudentenpanel hun kijk op de zaak. Dit keer: Vuurwerkverbod.

Rosanne (21), bachelorstudent Biomedische Wetenschappen

‘Ik zie dat vuurwerk voor veel mensen een traditie is, maar zelf hecht ik er weinig waarde aan. De jaarwisseling gaat voor mij meer om gezelligheid en bij elkaar zijn. Zo organiseer ik vaak met vrienden een weekendje waarin we spelletjes spelen, een kampvuur maken en champagne drinken. 

Ik denk dat er door het vuurwerkverbod minder grote groepen op straat zullen vormen. Mensen zullen echter binnenshuis toch bij elkaar zijn.

In die zin denk ik dat het verbod zijn doel voorbij schiet. Desalniettemin vind ik het goed dat er een verbod is. Er zijn namelijk andere positieve bijkomstigheden. Zo kunnen veel ongelukken worden voorkomen. Een vuurwerkverbod dat ook in het vervolg geldt, lijkt mij daarom een goed idee. Om de traditie toch in leven te houden, zou de overheid kunnen nadenken over alternatieven. Vuurwerkshows kunnen bijvoorbeeld een goede optie zijn. Daarnaast kan het een oplossing zijn dat mensen een vergunning moeten hebben om vuurwerk af te steken. Jongens van twaalf jaar kunnen dan niet zomaar meer vuurwerk afsteken. Op die manier zorg je ervoor dat er minder ongelukken plaats zullen vinden.’ 

Djano (23), bachelorstudent Nederlandse Taal en Cultuur

‘Hoewel ik sinds mijn veertiende geen vuurwerk meer afsteek, vind ik het vuurwerkverbod jammer. Vuurwerk hoort voor mij namelijk echt bij oud en nieuw. Mensen kunnen zich dan helemaal laten gaan om het jaar in stijl af te sluiten. Vooral voor de jeugd vind ik het jammer. Met oud en nieuw kunnen ze over straat lopen en vrij zijn van ouders, school en regels. Ik vind het jammer dat er niet aan hen wordt gedacht: iedereen is jong en in zekere mate rebels geweest. Een alternatief invoeren, zoals een vuurwerkshow, lijkt me een goed idee. Beter iets dan niets, zal ik maar zeggen. 

Ik verwacht niet dat ik de enige ben die het vuurwerkverbod jammer vind. Er zijn al zoveel andere regels door corona. Nog een extra restrictie, zoals het vuurwerkverbod, zal daarom bij velen niet goed in de smaak vallen. Bovendien snap ik niet goed waarom er een verbod is ingevoerd. Per jaar zijn er maar enkelen die zichzelf beschadigen. Voor mijn gevoel ligt er te veel nadruk op het aantal slachtoffers. Ik geloof namelijk dat het aandeel van slachtoffers bij voorzichtigheid minimaal is.’

Sebastian (21), bachelorstudent Rechten

‘Vuurwerk vind ik vreselijk. De grootste reden hiervoor is dat ik twee honden heb, die op dertig december al trillend in de kast kruipen. Dat vind ik zo zielig om te zien. Daarnaast leidt vuurwerk tot ontzettend veel troep op straat en hangt er op nieuwjaarsdag een vreemde mist in de lucht. Daarnaast veroorzaakt vuurwerk ook veel materiële schade en ongelukken. Ik vind het dan ook goed dat er een vuurwerkverbod is. Bovendien kan dit de zorg wat ontlasten, wat fijn is in deze situatie rondom corona. 

Ik denk dat het goed is om een verbod op vuurwerk voor altijd te laten gelden. Als dat daadwerkelijk gebeurt, ben ik van mening dat er geen alternatieven zoals vuurwerkshows moeten worden ingevoerd. Dit zal voor verwarring zorgen. Mensen zullen zich dan namelijk afvragen waarom de gemeente wel vuurwerk mag afsteken en zij als particulieren niet. Er zullen daardoor vermoedelijk discussies ontstaan. Het is daarom denk ik beter om helemaal niets meer met vuurwerk te doen, zodat oud en nieuw zonder vuurwerk de nieuwe norm wordt.’ 

Isabel (23), bachelorstudent Sociologie

‘Het is jammer dat er dit jaar weer een vuurwerkverbod geldt. Ik kan echter begrijpen waarom ze het verbod hebben ingevoerd: de ziekenhuizen liggen helemaal vol en de overheid wil de zorg niet nog meer belasten. Een volledig vuurwerkverbod vind ik daarentegen te streng. Zo zou er onderscheid kunnen worden gemaakt tussen groot en klein vuurwerk. Het zou leuk zijn als je klein vuurwerk, zoals kindervuurwerk, nog wel mag afsteken. Daarnaast zou elke gemeente een vuurwerkshow voor haar inwoners kunnen organiseren. Dat zal dit jaar denk ik niet gebeuren, want dan zullen er grote groepen ontstaan.

Ik ben al helemaal tegen een permanent vuurwerkverbod. Je kan geen risicoloze samenleving creëren. Soms is het het namelijk ook waard om spontane en leuke dingen te doen. Het terugdringen van risico’s zie je niet alleen terug in het vuurwerkverbod, maar ook in bijvoorbeeld festivals. Wanneer zijn die nou voor het laatst doorgegaan? Een ander voorbeeld is een protest. Als je er een wilt organiseren, moet je dat eerst aangeven bij de gemeente en er moet politie aanwezig zijn. Alles moet tegenwoordig gecontroleerd worden en er kunnen minder spontane activiteiten.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen