Home Artikelen Het verhaal en de verbeelding: Dark and stormy

Het verhaal en de verbeelding: Dark and stormy

door De Cycloop

Studentenfotografievereniging De Cycloop levert iedere maand de beste foto’s van hun themafotocompetitie. In deze rubriek vertellen de fotografen het verhaal achter hun foto. Het thema van deze maand is dark and stormy.

1. Pien Fischer: Toen we de challenge dark and stormy kregen, is het de eerste week erna alleen maar zonnig geweest. Heerlijk natuurlijk, maar lastig voor een goede passende foto. Gelukkig had ik de perfecte timing en heb ik mijn model gezien op een dag dat het flink waaide en regende. Ze was een bikkel en vond het niet erg om even met mij de tuin in te gaan. Helaas is de regen niet te zien, maar ik heb mooi de wind in haar haar kunnen vangen. Ik had een paar pogingen nodig, omdat mijn achtergrond doek constant bleef wegwaaien. Ik kon dan natuurlijk ook niet verwachten dat een thema als dark and stormy makkelijk zou worden, maar gelukkig heb ik haar beste blik weten te vangen.

2.1 Björk Johannes: Ik sta bij deze foto zelf in Nederland, maar wat je op de foto ziet is Duitsland. De donkere wolken en de zon, die het veld oranje kleurt, vond ik perfect voor een ‘dark and stormy’ foto.

2.2 Alexander Currie: De ervaring leert dat het Nederlandse weer haast vaker omslaat dan het aantal keren dat Donald Trump faillissement heeft aangevraagd. Zo nu ook op die ogenschijnlijk-zonnige dag in mei, waarop een rondje naar buiten een welkome afleiding zou bieden voor alle Zoom-meetings van die dag. Afleiding bood het zeker: mijn metgezel en ik hebben nog nooit zo bloedfanatiek naar een schuilplek gezocht. Met de Waalkade in het verschiet, was onder een brug wachten tot de regen opklaarde zo erg nog niet.

3. Pepijn van Manen: Straatfotografie is meestal maar een slome bezigheid: je kuiert wat door de stad en kijkt goed om je heen op zoek naar een mooi perspectief op de skyline van de stad, de hoeken van de gebouwen of de stroom van mensen. En dan, af en toe, gebeurt er even heel snel iets speciaals, waardoor iedere fotograaf in de wijde omgeving vlug zijn camera op de situatie richt in de hoop op een lucky shot. Deze keer had ik inderdaad geluk en wist ik de voorbij vliegende traumahelikopter mooi te framen in de brutalistische architectuur van het studentencomplex. Hierdoor werd het misschien een wel heel passende metafoor voor ons gekke studentenleven in het afgelopen jaar: de geestdodende rust van steeds hetzelfde ommetje om het studentencomplex, voor een paar seconden doorbroken door een drama in de zorg wat zich ver boven onze hoofden afspeelt.

De winnaar van de vorige challenge: Exploding colours

Quinty Weyers: Het kleurrijke thema van deze challenge was voor mij de uitgelezen kans om voor de eerste keer deel te nemen aan de maandelijkse challenge van de Cycloop. Na de drukke tentamenperiode vond ik het heerlijk om lekker creatief aan de slag te gaan. In alle vroegte stonden Pien (het model op de foto) en ik ons al klaar te maken, want het zou namelijk alleen in de ochtend droog blijven. Dit mocht de pret echter niet bederven. Met de felle kleding, passende make-up en als achtergrond de graffitimuren bij het honig complex hebben we geprobeerd een ware kleurexplosie vast te leggen! Er stond een koude wind, maar dat was nou nét wat deze foto dat extra beetje kracht heeft gegeven.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen