Home Artikelen Hoe leven RU-studenten de coronabasismaatregelen na?

Hoe leven RU-studenten de coronabasismaatregelen na?

door Delphine Broasca

Uit een artikel van de NOS, blijkt dat minder Nederlanders zich houden aan de coronabasismaatregelen. Een van de redenen is dat ze minder angst hebben voor het virus. Op de Radboud Universiteit (RU) blijkt het gedrag van studenten divers. Waar sommigen zich niet meer bezighouden met de maatregelen, volgen anderen deze streng op. 

De studenten aan de RU verschillen in hun gedrag wat betreft het volgen van de basismaatregelen. Net als in het artikel van de NOS, zijn de studenten niet bang om corona te krijgen. De studenten die zich wel aan de maatregelen houden, doen dit vooral om rekening te houden met de mensen om zich heen.

Verantwoordelijkheid en burgerplicht

‘In het begin van de pandemie speelde de angst voor corona wel een grotere rol dan nu’, vertelt Pepijn, student Nederlandse Taal en Cultuur. ‘Dit was echter geen angst om zelf het virus op te lopen, maar meer voor de mensen om me heen’, legt hij uit. ‘Daarom houd ik me op dit moment wel aan de maatregelen.’ Ook Lisa, student International Business Communication, vindt het belangrijk om rekening te houden met haar naasten en volgt daarom de regels op. ‘Ik heb een verantwoordelijkheidsgevoel tegenover mijn moeder en oma’, zegt ze.

Daan, student Sociologie, heeft ook nog andere redenen om zich aan de basismaatregelen te houden: ‘Ten eerste ben ik astmatisch, dus wil ik geen risico lopen om corona te krijgen.’ Ten tweede vindt hij het belangrijk om geen colleges te missen omdat hij het online onderwijs niet toereikend genoeg vindt. ‘Om niet ziek te worden en om die reden toch online colleges, houd ik me aan de regels, legt hij uit. Tot slot ziet hij het volgen van de regels als een burgerplicht. Pepijn kan zich hierin vinden. Ook hij vindt dit namelijk in het belang van de gehele samenleving.

Laksheid en demotivatie

Niet iedereen kijkt er op deze manier naar. Nikki, student international Business Communication, merkt dat ze wat losser wordt in het volgen van de maatregelen. ‘Ik ga er wat lakser mee om nu ik zelf en anderen om mij heen volledig gevaccineerd zijn’, vertelt ze. ‘De angst om corona te krijgen of over te brengen is dan ook minder groot’, licht Nikki toe. 

Daarnaast heeft de coronacrisis voor anderen lang genoeg geduurd. ‘Het sociale aspect moet op een gegeven moment wel weer terugkomen’, vindt Bo-Elle, student Communicatie en Informatiewetenschappen. Kaj, student Internationaal en Europees Recht, is het hier mee eens: ‘Het is nu bijna twee jaar verder. De rek is er wel een beetje uit.’ Bo-Elle gaat verder: ‘In het begin hield ik me strak aan de maatregelen, maar nu het niet echt resultaat heeft opgeleverd, is dat demotiverend. Daarom houdt ik me nu niet meer echt aan de regels’, geeft ze toe. 

Een switch

Deze switch van het wel naar niet volgen van de maatregelen maken meer studenten mee. Ook de studenten die zich wel aan de regels houden, geven dit toe. ‘Toen de besmettingscijfers lager waren, heb ik me wat minder aan de regels gehouden. Nu de cijfers weer hoog zijn, volg ik de maatregelen wel weer strak op’, vertelt Daan. Ook Lisa vertelt dit. Bij haar kwam de switch in de zomervakantie van vorig jaar: ‘Het ging toen een stuk beter.’ 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen