Home Artikelen Honderden meldingen van studenten over de coronacompensatie

Honderden meldingen van studenten over de coronacompensatie

door Delphine Broasca

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft sinds 10 augustus een pagina op hun website waarop studenten een melding kunnen maken van de misgelopen coronacompensatie. Inmiddels zijn er al honderden meldingen binnen. ‘Het is belangrijk dat de studenten hun ervaringen delen.’

Studenten die afgelopen jaar vertraging opliepen vanwege corona krijgen een vergoeding van de overheid van 535 euro. Een voorwaarde is dat ze voor 31 augustus 2021 zijn afgestudeerd. ‘We kregen via de studentenlijn te horen dat verschillende studenten tussen wal en schip vallen bij deze huidige regeling’, vertelt Ama Boahene, voorzitter van de LSVb. Door ziekte of afgelaste stages lopen veel studenten deze vergoeding mis. Zij moeten aankomend jaar nog een korte periode doorstuderen en ontvangen daardoor geen tegemoetkoming. ‘Dat is oneerlijk’, stelt Boahene. Daarom heeft de LSVb sinds kort het Meldpunt Coronacompensatie.

Meldingen

Er komen verschillende soorten meldingen binnen, zo vertelt de voorzitter. ‘Zo zijn er bijzondere verhalen over studenten die slechts een of een paar dagen vertraging oplopen doordat ze hun scriptie pas later kunnen inleveren’, zegt Boahene. ‘Deze studenten vallen buiten de regeling en dat is denk ik niet de bedoeling geweest.’ Er komen niet alleen meldingen van afstuderende masterstudenten, maar ook universitaire bachelorstudenten kaarten het probleem aan op de website van de LSVb, laat Boahene weten. Ook zij kunnen vertraging oplopen, maar komen überhaupt niet in aanmerking voor de vergoeding van 535 euro.

Doelen

‘Het is belangrijk dat de studenten hun ervaringen delen’, stelt de voorzitter. ‘Op die manier kunnen we een beter beeld krijgen van het aantal studenten dat vertraging heeft opgelopen maar geen compensatie krijgt.’ Boahene laat weten dat de LSVb dit probleem al eerder heeft aangekaart bij het ministerie, maar er toen niets mee is gedaan. Op 31 augustus sluit de LSVb het meldpunt en gaan ze nog een keer in gesprek met het ministerie. ‘Als het ministerie ziet dat er zoveel gedupeerde studenten zijn dan moet er wel iets mee worden gedaan’, vertelt ze. ‘We laten immers zien dat de regeling niet goed werkt.’

Vervolg

Mocht er niets worden veranderd dan kan het probleem wel nog op de politieke agenda komen, zo zegt Boahene. ‘Kamerleden kunnen bijvoorbeeld een motie indienen.’ De voorzitter heeft echter goede hoop voor een verbeterde regeling. ‘In de ideale situatie wordt elke student die vertraging heeft opgelopen gecompenseerd, op wat voor manier dan ook’, stelt ze. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen